maandag 25 januari 2010

Gearresteerde Israeli is zakenpartner Janus Van Wesenbeeck

ANTWERPEN-Het federaal parket van België heeft een grote vis gevangen in het onderzoek naar de organisatie van de Nederbelgische drugsboss Janus Van Wesenbeeck. De Panamese autoriteiten hebben vorige week kopstuk Awraham Gampel, aka Abraham Mordechai Gampel, kunnen inrekenen op vraag van de Belgen. Gampel zou de verbinding hebben gevormd tussen de Mexicaanse en Colombiaanse kartels én de organisatie van Van Wesenbeeck. De Belgische nieuwssite www.werktitel.be pakte uit met het nieuwtje. Gampel zou dinsdag al in Antwerpen moeten verschijnen voor de kamer van inbeschuldigingstelling voor de zogenaamde BOM-controle, een procedure die de verdachten de kans geeft om te onderzoeken of de Bijzondere Opsporingsmethoden(BOM) wel rechtsgeldig zijn toegepast, maar vermoedelijk zal zijn daadwerkelijke uitlevering nog twee maanden op zich laten waten. Het federaal parket heeft inmiddels ook bevestigd dat de Nederlandse Marokkaan Hayatmahomed Mohameddjaliel, een van de vermeende witwassers van de organisatie, opnieuw werd opgepakt in Dubai. Eén vooraanstaand lid van de organisatie, een zekere Michael Johnson, is momenteel nog voortvluchtig. De onderzoeksrechter in Hasselt heeft in totaal 17 personen in verdenking gesteld, waaronder Nederlanders, Belgen, Italianen, Ieren, Engelsen, Marokkanen en een Israeli.

dinsdag 12 januari 2010

Ierse topcrimineel in beroep tegen witwasvonnis

ANTWERPEN-Het Antwerpse hof van beroep kreeg na het XTC-dossier tegen de Israëlische topdog Itzik Abergil, opnieuw een  strafdossier met internationale allures voor de kiezen. Christopher "Christy" Kinahan(52), een van de grote jongens uit Ierse misdaadmilieu, werd in september veroordeeld tot vier jaar cel wegens witwaspraktijken. Kinahan, die door zijn veroordeling ook een winkelpand in Antwerpen-centrum, een appartement in Brasschaat en een bescheiden villa in Brasschaat kwijtraakte, vecht die veroordeling nu aan. De "Dapper Don" zoals hij in de Ierse tabloids wordt genoemd, verscheen met backpack en wandelschoenen op het hof, alsof hij even een tussenstop maakte tijdens een avontuurlijke reis. De zaak werd op vraag van de advocaat van Kinahan - mr. Eeckhout - uitgesteld naar 8 maart.
Kinahan, die vanuit Cyprus opereert, wil aantonen dat zijn vermogen in België wél afkomstig is van legale activiteiten, zoals vastgoedontwikkelingen. De man heeft in elk geval zijn strafblad tegen, want hij liep in Ierland én Nederland verschillende veroordelingen op wegens drugshandel. Zijn naam valt in verschillende grote internationale drugsaffaires in Ierland, Groot-Brittanië, Nederland en Spanje. Hij wordt genoemd in de de Britse operatie Embargo, een onderzoek naar grootschalige handel in xtc-pillen. De Ierse Garda noemde hem ook als centrale figuur in Operation Bite en Operation Actuate, een onderzoek uit 2004 naar grootschalige sigarettensmokkel. In 2002 werd hij gelinkt aan de smokkel van cannabis en wapens. Zoon Daniël Kinahan, de rijzende ster in de Ierse onderwereld, loopt dan weer in de kijker bij de Spaanse politie, die hem in verband brengen de vangst van 1,8 ton cannabis. Inlichtingenrapporten linken Kinahan ook aan de Adams-familie, wellicht het machtigste misdaadsyndicaat in Londen. En voor onze Nederlandse lezers: vertrouwelijke inlichtingenrapporten uit 2005 (zie afbeelding) van de Nederlandse en Ierse politiediensten brengen hem ook in verband met de liquidatie van de Nederlandse drugshandelaar Boudewijn Kerbusch, die op 29 oktober 2004 werd doodgeschoten. De Nederlandse politie verdenkt een groep Marokkanen, die Kerbusch verantwoordelijk hielden voor het stuklopen van een transport van 680 kg cannabis. Het was de douane van Newcastle die de drugs hadden onderschept.

Op de foto helemaal boven: Christopher Vincent Kinahan (midden) geflankeerd door zijn raadsman Eeckhout(links) en opgejaagd door de Ierse sterreporter Paul Williams van de krant Sunday World. (Photo: Sunday World)

donderdag 7 januari 2010

Gerecht wil beursspeculant Louis Reijtenbagh kaalplukken - Rembrandt en Picasso in beslag genomen

ANTWERPEN-Het Antwerpse gerecht en de federale politie zijn met een nooit gezien kaalplukactie begonnen tegen de Nederlandse multimiljonair en beursspeculant Louis Reijtenbagh en zijn zonen. Het gerecht heeft drie weken geleden op verschillende plaatsen in Antwerpen en Brasschaat invallen gedaan. Daarbij werd ondermeer kunstwerken van Picasso en Rembrandt in beslag genomen.
De Reijtenbaghs worden officieel verdacht van fiscale fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De persmededeling van het parket van de procureur in Antwerpen verwoordde het zo:
Het Antwerps parket voert sedert 2007 een onderzoek naar grootschalige witwaspraktijken en belastingdontduiking, gebruik van valse stukken en het opzetten van een criminele organisatie in hoofde van een 63 jarige verdachte uit Brasschaat, zijn twee zonen, zijn echtgenote en enkele andere betrokkenen...Ze creëerden een complex en ondoorzichtig geheel van vennootschappen, waardoor hun persoonlijk vermogen kon worden afgeschermd en buiten de fiscale aanslagen kon blijven. In de loop van december 2009 werden in acht Europese landen een simultane actie uitgevoerd. Hierbij werden aanzienlijke beslagen gelegd op mogelijke wederrechtelijke vermogensvoordelen, waaronder kunstvoorwerpen, juwelen, auto's en geld.

Samengevat: De Reijtenbaghs verblijven of opereren nergens officieel en betaalden in geen enkel land belastingen. De aankoop van appartementen, lofts en de bemeubeling werd volledig gefinancierd door de vennootschappen die ze hadden opgezet. Pikant detail: speurders vonden bij Reijtenbagh ook documenten die waren gericht aan niemand minder dan Jean-Marie Pfaff. In de documenten wordt de oud-doelman van de Rode Duivels bedankt voor zijn bemiddeling bij de aankoop van meubelen. Dankzij Jean-Marie Pfaff kregen de Reijtenbaghs een aanzienlijke korting.

Zaak Itzik Abergil opnieuw voor rechter in Antwerpen

ANTWERPEN-De grote XTC-zaak tegen de Israelische misdaadboss Itzik Abergil, alias Itzhak Abergel, is vandaag opnieuw behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen. Abergil had verzet aangetekend tegen het eerdere arrest dat bij verstek - Abergil kwam niet naar Antwerpen wegens voortvluchtig - was uitgesproken. Hij werd toen veroordeeld tot vijf jaar cel.

Abergil was donderdag evenweel niet lijfelijk aanwezig in Antwerpen: hij zit in Israel in de gevangenis en wacht op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.  Abergil staat aan het hoofd van het Jerusalem-netwerk, een machtige, internationaal vertakte maffiaclan die prostitutiecircuits, smokkelroutes van cocaïne en xtc, illegale gokspelen, clandestiene leningen en meerdere casino's in Oost-Europa controleert. Abergil speelde een vooraanstaande rol in een criminele organisatie die zich bezig hield met de handel in xtc-pillen. Tien medebeklaagden kregen celstraffen van achttien maanden tot vijf jaar en boetes van 5.500 tot 27.500 euro. Twee anderen werden vrijgesproken.
Het onderzoek naar de organisatie ging in Antwerpen in 2003 van start, nadat de Spaanse en Israëlische politie informatie hadden overgemaakt waaruit bleek dat een internationaal drugsnetwerk ook in België actief was. Via het retroactief telefoonverkeer werd de organisatie in kaart gebracht. Een getapt telefoongesprek tussen David Ben Shitrit en Ilhan Ben Shitrit leerde de speurders dat er op 15 juli 2004 een tafel vanuit Nederland naar Japan werd geëxporteerd. De Japanse douane onderschepte die en ontdekte zo 60.000 xtc-pillen.
Nog andere zendingen konden aan de organisatie worden toegeschreven. Zo werden in de Verenigde Staten enkele paletten met kinderspeelgoed onderschept waarin telkens 30.000 xtc-tabletten staken. Een onderschept postpakket bevatte dan weer 54.000 pillen.
Ook Israël Ozifa vervulde volgens de rechtbank een sleutelrol, aangezien hij onderdak zocht, panden huurde en het geld doorstuurde. Haim Ben Shitrit was dan weer gespecialiseerd in het maken van dubbele bodems in koffers. De anderen hielpen bij het klaarmaken en verzenden van de verdovende middelen.