vrijdag 8 oktober 2010

Bejaarde Nederlandse(72) in cel als leider internationale drugsorganisatie

ANTWERPEN-Justitie in Antwerpen heeft begin juni een 72-jarige vrouw uit Nederland gearresteerd op verdenking van internationale drugstrafiek. De bejaarde dame werd in de boeien geslagen nadat de federale politie een partij van ruim 250 kg cocaïne had onderschept in de haven van Antwerpen. De vrouw werd opgepakt, samen met een groep zware jongens uit Colombia, Nederland en België. En de krasse dame is geen kleine garnaal, het onderzoeksteam beschouwt de vrouw zelfs als de onbetwiste leider van de criminele organisatie.

De 72-jarige drugsoma is geen onbekende voor het gerecht in België en Nederland. De bejaarde versie van La Bella Bettien heet Martina Van Eeuwijk, een dame in 2002 figureerde in het TROS-programma Opgelicht. Samen met haar twintig jaar jongere vriend, de voormalige Surinaamse bokslegende Julius Waterval, speelde ze een dubieuze hoofdrol in een reeks vermeende oplichtingszaken. Ook toy boy Julius Waterval verblijft momenteel in de Antwerpse Begijnenstraatgevangenis, op verdenking van betrokkenheid bij de cocaïnelijn van geliefde.

Martina Van Eeuwijk zelf ontkent iedere betrokkenheid bij de omvangrijke cocaïnezaak. Tegenover de rechercheurs blijft ze volhouden dat ze door enkele medeverdachten werd benaderd om als tolk op te treden, omdat ze de Spaanse taal zo goed beheerst. "Ze is per ongeluk in dit drugsverhaal gerold", aldus haar advocaat Walter Damen. 

De vraag is of Martina Van Eeuwijk die verdedigingslijn zal kunnen volhouden. De Antwerpse justitie wijst haar aan als leider van de criminele organisatie op basis van afgeluisterde telefoongesprekken, intensieve observatie-operaties én de verklaringen van enkele medeverdachten. De Colombiaanse medeverdachten wijzen Martina immers aan als de opdrachtgeefster die instructies uitdeelde aan de rest van de bende. 

vrijdag 1 oktober 2010

Diamantair verdacht van cocaïnetrafiek

ANTWERPEN-Het parket van Antwerpen heeft een internationaal opererende drugsbende opgerold die grote partijen cocaïne smokkelde in materiaal voor speeltuinen. Bij een inval in een loods in Schoten hebben  speurders  van de federale politie 290 kg cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen zaten verstopt in de buizen van schommels. De  onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een tiental verdachten onder aanhoudingsmandaat geplaatst, waaronder een Antwerpse diamantair van Siciliaanse origine.

De grote drugsvangst dateert al van het begin van de voorbije zomer, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Dat drugstrafikanten creatieve oplossingen bedenken om de contrabande ongemerkt binnen te smokkelen is bekend, maar de partij van 290 kg (straatwaarde: 14 miljoen euro) die in Schoten werd aangetroffen zat wel in een heel originele deklading: schommels voor kinderspeeltuinen. Het onderzoeksteam vermoedt dat de organisatie er in geslaagd is om minstens een partij ongemerkt België binnen te smokkelen, want in de loods vonden de agenten ook opengeslepen buizen van schommels.
De drugs waren verzonden vanuit Argentinië naar het Antwerpse tradingbedrijf Global Things Impex. De loods in Schoten werd dan weer gehuurd door de firma Golden Italy, een invoerder van Italiaanse voedingsproducten. Het onderzoek leidde de speurders naar een aantal verdachten van voornamelijk Spaanse en Italiaanse origine, waaronder de in Antwerpen opererende Siciliaanse diamantair Enrico Maria B. B. duikt niet alleen op in de officiële documenten van de vennootschap Golden Italy, hij is ook zaakvoerder van Diamonds Top Collection, een diamanthandel dat gevestigd is in de streng beveiligde Hoveniersstraat. B. is een rasechte Siciliaan, geboren in het maffiabolwerk Mazara Del Vallo in de regio Trapani. De maffiaclan van Mazara Del Vallo wordt geleid door niemand minder dan Matteo Messina Denaro, de meest gezochte man van Italië De verdenking dat de Siciliaanse georganiseerde misdaad achter het drugstransport schuilgaat, ligt misschien voor de hand, maar volgens de advocaten die in de zaak zijn geraadpleegd, zijn daar momenteel geen concrete bewijzen van voorhanden in het dossier.