donderdag 17 februari 2011

Laat eens een boef lopen, deel I

Elvis has left the country

ANTWERPEN-Het parket van Antwerpen heeft twee kopstukken van een internationaal opererende drugsbende zomaar laten lopen. De raadkamer besliste begin januari dat de kopstukken van de bende, Ali D.(32) en Elvis D.(35), de gevangenis mochten verlaten tegen betaling van een borgsom van 5000 euro. Het Openbaar Ministerie tekent in dit soort dossiers altijd beroep aan tegen de vrijlating, maar om onduidelijke redenen gebeurde dat in dit dossier niet. Beide topcriminelen wandelden dus fluitend de gevangenis uit en zijn inmiddels spoorloos.

Bronnen op het Antwerpse justitiepaleis stellen dat de onderzoeksrechter De Hous not amused was toen hij vernam dat het parket zijn hoofdverdachten voor wat "drinkgeld" had laten lopen. De onderzoeksmagistraat had Ali D. en Elvis D. aangehouden op verdenking van de invoer van tenminste 37 kg cocaïne en deelname aan een criminele vereniging. De Kosovaar Elvis D. (foto's) wordt bovendien ook vervolgd voor verboden wapendracht, want Elvis bleek rond te lopen met een handvuurwapen van het merk Röhm (type Little Joe). De onderzoeksrechter liet in het dossier in totaal 8 verdachten in hechtenis nemen, maar Ali D.en Elvis D. worden beschouwd als de leidende figuren van de criminele vereniging. De zes handlangers zitten overigens nog altijd in de cel.

De vrijlating van de twee kopstukken - die geen gekend adres in België of Nederland hebben - heeft niet alleen de Antwerpse onderzoeksrechter boos gemaakt, ook bij politie en justitie in Rotterdam heeft het geklungel van het Antwerpse Openbaar Ministerie kwaad bloed gezet. Dat zit zo: de Antwerpse federale politie kreeg deze zaak op een presenteerblaadje aangeboden van de Rotterdamse collega's. De Nederlanders tipten hun Antwerpse collega's op 19 mei 2010 dat een groep Nederlanders en Belgen drugs zouden gaan "uithalen" in de haven van Antwerpen. De Rotterdammers speelden niet alleen de ontmoetingsplaats(bioscoopcomplex Metropolis) door, maar konden de Antwerpenaren ook een aantal nummerplaten bezorgen van auto's waarin de bendeleden zich verplaatsten. De Antwerpse federale politie startte onmiddellijk een observatie in de buurt van Metropolis. Met resultaat. De politie ziet hoe een aantal verdachten elkaar treffen, weer uit elkaar gaan, naar het havengebied gaan en elkaar opnieuw ontmoetingen. Op 20 mei komt de politie in actie tegen de verdachten. Verschillende verdachten worden opgepakt en de rechercheurs nemen 37 kg cocaïne in beslag.

Hoe wisten politie en justitie in Rotterdam dat Ali D. Elvis D. en hun loopjongs drugs zouden gaan ophalen in Antwerpen? Omdat de Rotterdammers beide heren al veel langer in de gaten hielden. Ali en Elvis figureren in een zéér grootschalig Rotterdams onderzoek naar  handel en invoer van cocaïne en witwassen, waarbij een 60-tal verdachten betrokken zouden zijn. Het zogenaamde ARTOIS-onderzoek richt zich voornamelijk op de invoer van cocaïne via de haven van Rotterdam. In het kader van dat onderzoek werd in april 2010  30 kg cocaïne aangetroffen in koelcontainer met bananen. De club van D. en consorten zou zich niet beperken tot invoer, een deel van de groepering zou zich ook bezig houden met straathandel in Rotterdam. De opbrengsten van hun drugshandel zouden ze ondermeer investeren in een Aquapark in Marokko. 

Ali D. en Elvis D. zouden enkele dagen na hun vrijlating ondervraagd worden door de Nederlandse politie. Surprise! Ze kwamen niet opdagen voor het verhoor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.