zaterdag 21 mei 2011

Oorlog tussen Outlaws en Hells Angels escaleert?

Outlaws geliquideerd in Maasmechelen

EISDEN-Bij een afrekening het milieu van de criminele bikers zijn vrijdag drie slachtoffers gevallen. De politie trof vrijdagavond in de Zuid-Willemsvaart in Eisden, Maasmechelen, een met kogels doorzeefde bestelwagen aan met daarin drie lijken. Volgens de krant het Belang van Limburg zijn de slachtoffers gelinkt aan de Outlaws MC, de aartsrivalen van de Hells Angels. Of de driedubbele liquidatie verband houdt met oorlog tussen de Outlaws en Hells Angels, is nog niet duidelijk.

De Outlaws en de Hells Angels leven in België al tientallen jaren op voet van oorlog. Hieronder vindt u het verhaal dat ik onlangs schreef voor weekblad P-magazine, in de uitgave van 1 maart 2011.



De territoriumstrijd tussen de Hells Angels en de Outlaws

Politie en gerecht houden opnieuw grote schoonmaak in het wereldje van de criminele bikers, een milieu dat wordt gedomineerd door twee rivaliserende clubs: de Hells Angels en de Outlaws. Drie leden van de Hells Angels zitten momenteel in de cel op verdenking van drugshandel en het plegen van aanslag op het clubhuis van de Outlaws in Aalbeke. “Die rivaliteit hoort bij de subcultuur van de clubs”, zegt een kenner. “Maar het gaat ook om macht op de criminele markt.”


Aalbeke, de nacht van 3 op 4 oktober 2009. Onbekenden vuren 38 kogels af op het clubhuis van de Outlaws MC, ondergebracht in een loods naast café Au Batteur in de Bergstraat. De uitvoerders van de raid slagen in hun opzet: drie leden van de beruchte motorclub Outlaws worden getroffen door rondvliegende kogels en raken zwaargewond. De politie vermoedt onmiddellijk dat de Hells Angels achter de aanslag zitten, maar concrete aanwijzingen zijn er op dat moment niet. Er zijn geruchten dat een misgelopen drugsdeal aan de basis ligt van de schietpartij, maar de speurders houden er ook rekening mee dat de opdracht voor aanslag vanuit het buitenland is gekomen. Aan de bikers zelf hoeft de politie het niet vragen. Zelfs in het kamp van de slachtoffers, de Outlaws, houdt men de kaken stijf op elkaar. Hells Angels en Outlaws praten niet met de politie. Punt.

Meer dan een jaar na de feiten meent het federaal parket dat er toch voldoende aanwijzingen zijn om binnen te vallen bij de Hells Angels. Op 15 februari valt een leger politieagenten binnen in de clubhuizen in Eernegem, Gentbrugge, Zwijndrecht(Antwerpen), Marcinelle, Leopoldsburg en Genk. De speurders treffen wapentuig en een hoeveelheid drugs aan. Drie leden van de Hells Angels, waaronder twee zogenaamde prospects of kandidaat-member, zijn aangehouden.

De aanslag in Aalbeke is niet het eerste incident tussen de Hells Angels en de Outlaws in ons land. Enkele weken voor de schietpartij staken onbekenden ook al een paar zware motoren van de Outlaws in brand.

De vijandigheden tussen Outlaws en Hells Angels zijn een internationaal gegeven, maar algemeen wordt aangenomen dat het begin van de vijandigheden tussen Belgische Angels en Belgische Outlaws pas écht is begonnen in 1996. Leden van Hells Angels MC voerden een bloedige raid uit op café Tunnel in Mechelen, destijds het officieuze clubhuis van de Outlaws, die het pak slaag van hun leven kregen. Een van de Outlaws werd zo hard met een hamer op zijn hoofd geslagen, dat de steel afbrak. Dezelfde Outlaw werd vervolgens ook nog eens met zijn hoofd door het glas van een aquarium geramd. De Mechelse Outlaws, die op dat moment de enige afdeling in België waren, trokken daarna terug in een verlaten parkdomein aan de Battelsesteenweg, dat ze ombouwden tot een versterkste burcht waar een metershoog hekwerk, bewakingscamera’s en een paar boze vechthonden indringers op andere gedachten moeten brengen.

De Mechelse Outlaws stonden lange tijd bekend als een zootje ongeregeld, dat onafhankelijk opereerde van de Amerikaanse moederorganisatie en dat vooral uitblonk in cafégevechten in Mechelen, maar daar komt eind jaren ’90 verandering in. De Mechelse club treedt in 1999 officieel toe tot de American Outlaw Association (A.O.A) en is op dat moment de enige erkende Outlaw-chapter in Europa. Die promotie komt er na liquidatie van Outlaw Jan Wauters. Het hof van Assisen van Antwerpen veroordeelde drie van zijn Mechelse “brothers” voor de moord.

De Amerikanen schuiven de Mechelaars de nodige miljoenen toe om nieuwe chapter uit de grond te stampen of bestaande motorclubs in te lijven bij de Outlaws. Onder impuls van de Amerikanen en Mechelaars komen er op tien jaar tijd 13(!) nieuwe Outlaw-chapters bij. De Outlaws hebben nu afdelingen in elke Vlaamse provincie en Brussel. In Wallonnië hebben ze afdelingen in Henegouwen, Luxemburg en Luik.

Ook de Hells Angels zijn sinds eind jaren ’90 aan een opmars bezig. De club heeft afdelingen in de provincies Antwerpen, Gent, West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Henegouwen. De gespecialiseerde cel Highsider schat dat de vier grote criminele motorclubs, waarvan de Hells Angels en de Outlaws de belangrijkste zijn, ongeveer 500 leden tellen. Enkele jaren geleden waren er dat nog maar 200. De bendes zijn volgens de federale politie betrokken bij handel in harddrugs, de kweek van softdrugs, prostitutie, afpersing en wapenhandel.

De gewelddadige incidenten tussen de Angels en de Outlaws kaderen volgens politie en gerecht in een voortdurende strijd om het territorium. “Het gaat om de macht en dominantie in de onderwereld”, zeggen specialisten. “Het zijn elkaar concurrenten op de criminele markt. Daarom sluiten ze ook samenwerkingsverbanden met andere motorclubs. Die voortdurende territoriumstrijd heeft er voor gezorgd dat de rivaliteit tussen de beide motorbendes deel is gaan uitmaken van hun subcultuur. Een van de lijfspreuken van de Outlaws is A.D.I.O.S. Angels Die in Outlaw States. De rivaliteit tussen de Hells Angels en de Outlaws zullen blijven bestaan zolang die motorbendes bestaan.”



Outlaws: “God forgives Outlaws don’t”

De Outlaws zijn opgericht in 1935 in Matilda’s Bar in Chicago, aan de oude Route 66. De motorclub ging aanvankelijk door het leven als McCook Outlaws. In de jaren ’50 veranderde de naam in Chicago Outlaws. Nadat de club in de ’50 en ’60 sterk groeide in de Verenigde Staten, veranderde de naam zonder meer in Outlaws.

Het logo van de Outlaws is een schedel met gekruiste pistons, de zuigers van een motor. Het logo is een internationaal beschermd merk.

De Outlaws zijn aanvankelijk een wat ruige motorclub, maar pas in de jaren ’60 profileert de club zich duidelijk als zogenaamde one percenters. De één procent slaat op de kleine groep bikers die weigeren om zich aan de wetten te houden en, belangrijker, die eigen wetten en codes volgen.

De Outlaws duiken halfweg de jaren ’70 voor het eerst op in ons land. Een motorclub die zich Outlaws noemt, maakt de omgeving van de Mechelse Vismarkt onveilig. De individuele leden maken zich schuldig aan geweldpleging, gewapende overvallen en drugsmisdrijven. Na een minder prettig treffen met Hells Angels in 1996, zoeken de Mechelaars toenadering tot de grote bazen in de Verenigde Staten. In 1999 wordt de Mechelse afdeling officieel erkend en scharen de Mechelaars zich ook onder het commando van de Amerikanen.

In België hebben de Outlaws ook banden gesmeed met andere “criminele motorclubs” als de Bandidos en de Compadres, die ook al jaren overhoop liggen met de Hells Angels.

Hells Angels: “ACAB: All Cops Are Bastards”

De Hells Angels Motorcycle Club werd opgericht in 1948. De eerste leden zijn vooral ex-veteranen die na hun oorlogervaringen niet meer konden aarden in de gewone burgersamenleving. Een aantal van hen maakte deel uit van de 303de bomb squad van de Amerikaanse luchtmacht, die vluchten uitvoerde boven Duitland. De groep werd de Hell’s Angels (opgepast: het afkappingsteken zal later uit de naam van de motorclub verdwijnen) genoemd.

De leden van de Hells Angels weigeren zich aan het gezag en de wetten van de burgerlijke samenleving te onderwerpen. De Angels hanteren een eigen stelsel van wetten en voorschriften. Leden moeten van het mannelijke geslacht zijn, beschikken over een krachtige motorfiets en moeten trouw aan hun club en hun brothers boven alles stellen. Leden mogen zich nooit kandidaat gesteld hebben voor een functie bij politie of justitie, of mogen ook nooit voor politie en gerecht hebben gewerkt. Het officiële motto van de Angels is duidelijk: ACAB: All Cops Are Bastards.
De mythische leider van de Hells Angels is Sonny Barger, een zware jongen die de Hells Angels omvormde tot een geoliede multinational. De colors, het roodwitte embleem van de club, een internationaal gedeponeerd merk. Leden die uit de club worden gezet, worden verplicht om hun colors in te leveren en hun clubtattoo’s te laten verwijderen.
Politiediensten typeren de HAMC als een internationaal crimineel netwerk dat betrokken is bij drugshandel, vrouwenhandel, prostitutie en afpersing.
De Hells Angels deden hun intrede in België in 1996, met oprichting van een officiële charter in Gent. Daarna volgden Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Charleroi. De afdeling van Gent wordt beschouwd als de moedercharter, maar aangenomen wordt dat de Belgische afdelingen rechtstreeks onder het gezag staan van de Hells Angels van Amsterdam.
De Red Devils, een bikerclub uit Limburg, wordt gerekend tot de zogenaamde supportclubs van de Hells Angels.