woensdag 19 januari 2011

Belgische justitie verijdelde twee liquidatiepogingen door organisatie-Van Wesenbeeck

"Janus plande bomaanslag op Schotse topcrimineel Walter Douglas"

Aartsvijand Walter Douglas
De organisatie van de Eindhovense topcrimineel Janus Van Wesenbeeck zou tot twee keer toe geprobeerd hebben om de Schotse crimelord Walter Douglas te liquideren. Volgens het federaal parket stuurde Janus in 2009 een team van hitmen naar Marbella om zijn voormalige boezemvriend op te blazen met een bom.  Eerder had Janus ook al een van zijn hitmen naar Zuid-Afrika gestuurd om Douglas om te leggen. De hitman van dienst was niemand minder dan Lesley Tunk, de Eindhovenaar die op 22 november 2010 vermoord werd aangetroffen in Esbeek.

Hitman neergelegd: Lesley Tunk
Beide pogingen om Walter Douglas, aka The Tartan Pimpernel, uit te schakelen werden verijdeld door de federale recherche van Hasselt. De speurders kregen lucht van de plannen tijdens hun onderzoek naar de criminele organisatie van Janus Van Wesenbeeck. Het bestaan van de moordplannen werden gisteren openbaar gemaakt door het federaal parket. "Janus Van Wesenbeeck en Walter Douglas waren aanvankelijk buddies. Twee handen op een buik. Maar die vriendschap is door zakelijke problemen omgeslagen in vijandschap. Het zijn nu aartsvijanden."

Bomaanslag verijdeld
Janus was volgens het OM zo gebeten op Walter Douglas dat hij hem overal ter wereld liet achtervolgen. Janus stuurde zijn rechterhand Robert Van Vroenhoven naar Spanje om een bomaanslag tegen Douglas te coördineren. "Janus en zijn partner Awraham Gampel hadden een team Joegoslaven ingehuurd om de klus te klaren. Robert Van Vroenhoven moest het Balkan-team aansturen. Ze wilden Douglas met een op afstand bestuurde bom opblazen. We hebben de plannen net op tijd kunnen verijdelen, op het moment dat de uitvoerders van de aanslag al voor de deur van de villa van de moeder van Douglas op de loer lagen. Ze waren aan het wachten tot Douglas zou opdagen." De Belgische politie stuurde een sms-bericht naar de bende met de boodschap: "We weten wat jullie van plan zijn en raden jullie aan om de plannen niet door te zetten."
Payback time?

De auto waarin Tunk werd aangetroffen
Het was al de tweede keer dat de Belgen het leven Walter Douglas hebben gered. Eerder stuurde Janus ook al een killer naar Zuid-Afrika met als opdracht Douglas uit te schakelen. "De man die de klus moest klaren was Lesley Tunk", aldus het OM. "Hij kan het niet meer navertellen, want hij werd op 22 november 2010, toevallig de eerste procesdag in deze zaak, vermoord teruggevonden in een uitgebrande auto in Esbeek."  

Liquidatie Jo Van Asten
 
Jo Van Asten: geliquideerd in 2008
Het OM onthulde ook dat de bende-Van Wesenbeeck mogelijk betrokken was bij een geslaagde liquidatie in Brabant: de moord op Jo Van Asten uit Leende, in april 2008. Onder de auto van het slachtoffer troffen de Nederlandse rechercheurs een "gps-tracking device", een zendertje dat het mogelijk maakt om een voertuig op afstand te localiseren, aan. "In het zendertje zat een SIM-kaart die we in verband kunnen brengen met Robert Van Vroenhoven, de rechterhand van Janus."

Janus en co. staan in België niet terecht voor geweldmisdrijven. Het dossier in Hasselt draait om grootschalige internationale drugshandel. Het OM eiste woensdag 10 jaar celstraf en een boete van 100.000 tegen Janus. Robert Van Vroenhoven, die eerder al een veroordeling opliep in België, riskeert zelfs 13 jaar cel en een boete van 130.000 euro.

Maandag komen de advocaten van Janus Van Wesenbeeeck aan het woord.

maandag 17 januari 2011

UPDATE ZAAK JANUS : Zaak opnieuw opgeschort - Justitie vindt geen nieuwe tolk Engels

Tolk Engels blijkt ... niet zo goed Engels te spreken


HASSELT-Het monsterproces tegen de criminele organisatie van Janus Van Wesenbeeck is maandag eindelijk uit de startblokken geschoten, maar na nauwelijks twee uur ligt de zaak alweer stil. En dit keer niet omdat de advocaten opnieuw procedurekwesties hebben opgeworpen, maar omdat de tolk Engels de Engelse taal toch niet zo machtig was. En een nieuwe tolk Engels bleek maandag niet te vinden. This must be Belgium.

De zaak-Janus Van Wesenbeeck, wellicht een van de belangrijkste en duurste drugsdossiers in jaren, liep de voorbije maanden heel wat vertraging omdat een aantal advocaten (tevergeefs) heeft gepoogd om de rechtbank te wraken. Mr. Joris Van Cauter deed maandag nog een halve poging om de zaak op de lange baan te laten schuiven, maar de voorzitter wees het verzoek tot uitstel kordaat af. "Gaat het nou eindelijk beginnen?", wilden de journalisten van Het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant weten van hun Belgische collega's. "Ja, het gaat nu echt beginnen."

De uiteenzetting van de zaak door het OM begon veelbelovend. Federaal magistraat Marianne Cappelle en haar Hasseltse collega startten met het schetsen van de structuur van de internationale criminele organisatie, met Janus Van Wesenbeeck en Robert Van Vroenhoven als de grote bazen. Om de hoge organisatiegraad van de bende-Van Wesenbeeck in de verf te zetten, besprak het OM de contra-maatregelen die de verdachten namen om politie en justitie te slim af te zijn. De bende maakte enkel gebruik van huurwagens, de verdachten wisselden om de drie dagen van gsm's, beperkten de telefonische contacten tot summiere en zelfs gecodeerde sms-berichten, beschikten over meerdere safehouses, maakten veelvuldig gebruik van jammers om afluisterapparatuur te verstoren en zetten sweeping-apparatuur in om gps-trackers en verborgen microfoons te detecteren. Kopstuk Janus zorgde er ook voor dat hij nooit of slechts bij hoge uitzondering rechtstreeks contact had met het personeel op het terrein. Alle communicatie verliep via "telefooncentrale" Robert Van Vroenhoven, alias Omar Sharif. "Het was zeer moeilijk om iets over deze organisatie te weten te komen", aldus Cappelle. "Daarom hebben we beslist om twee undercoveragenten te laten infiltreren in de organisatie."

Het verhaal van het OM duurde echter niet lang. Dean "Fat Man" McGillycuddy, een van de Britse verdachten, bleek geen fluit van het hele verhaal te begrijpen, ondanks het feit dat hij werd bijgestaan door een tolk Engels. De tolk Engels bleek de Engelse taal toch niet zo geweldig machtig. De brave man bleek bijvoorbeeld niet in staat om de term witwassen (moneylaundering) adequaat te vertalen, wat redelijk essentieel is voor een verdachte die ondermeer verdacht wordt van, euh, moneylaundering. "Mijn cliënt hoort van elke twee zinnen slechts drie woorden. Dit kan echt niet. Is er een ander tolk Engels voor handen?", wilde mr. Eeckhout, de advocaat van Fat Man, weten. Het OM beloofde om na de pauze een nieuwe tolk op te roepen, maar tot de pauze moest McGillycuddy het stellen met de bijna pensioengerechtigde tolk. "We zullen wat langzamer praten", beloofde de aanklager.

Het openbaar ministerie zou maandag nog de hele namiddag aan het woord komen, maar zover kwam het dus niet. Een tolk Engels die het Engels ook daadwerkelijk beheerst, bleek in Hasselt, en bij uitbreiding in héél Vlaanderen, niet te vinden. De planning van de zaak-Van Wesenbeeck liep daardoor opnieuw in de soep. Het proces zal woensdag worden hervat. De Nederlandse journalisten keerden voor de zoveelste keer zonder echt verhaal naar huis. "Verloopt dat hier in België altijd zo chaotisch?"

donderdag 13 januari 2011

Israëlische misdaadboss Itzik Abergil uitgeleverd aan Verenigde Staten

ANTWERPEN/JERUZALEM - Itzik Abergil, een van de absolute kopstukken van de georganiseerde misdaad in Israël, is door zijn vaderland uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Abergil - die ook in Antwerpen nog een celstraf moet uitzitten voor de smokkel van xtc-pillen - moet in de Verenigde Staten terechtstaan voor xtc-handel, witwaspraktijken en mogelijk ook voor een liquidatie. 

Itzik Abergil werd gisterenmiddag op de Ben-Gurion Airport op een vliegtuig naar Amerika gezet, samen met zijn broer Meir Abergil en zijn luitenanten Moshe Malul, Israel Ozifa en Sasson Barashi. De procedure om de topgangsters aan de Verenigde Staten uit te leveren was bijzonder ingewikkeld en nam bijna twee jaar in beslag. Dàt Abergil uiteindelijk toch voor de rechter moet verschijnen, is voor een groot deel te danken aan het speurwerk van de sectie Synthetische Drugs van de federale politie van Antwerpen. Die gespecialiseerde eenheid bracht in 2004 de organisatie van Abergil in kaart en slaagde erin om de zowat de volledig top én het middenkader van de misdaadfamilie te arresteren. Belandden in de Antwerpse Begijnenstraatgevangenis: Adi Taieb, David Ben Shritrit, Ilhan Ben Shritrit, Alon Zion, Yaniv Haziza, Israel Ozifa, Chail Ben Shitrit, Micha Ben Harosh, Rafael Ankona, Alon Breman, Avraham Ben Shitrit en Abdelkader Bouker.

Mysterieuze vrijlating

Abergil zelf werd op vraag van de Antwerpse justitie in de boeien geslagen op de luchthaven van Schiphol. Een Nederlandse rechter liet de topcrimineel enkele dagen later weer gaan. De omstandigheden van die vrijlating zijn nog altijd zeer duister. De Nederlandse justitie beweerde dat het Belgische arrestatiebevel niet op tijd klaar was, maar dat wordt in Antwerpen formeel tegengesproken. Hoe het ook zweze Abergil maakte in elk geval dankbaar gebruik van de vrijgeleide die hij van de Nederlandse rechter kreeg en vluchtte grijnzend naar Israël, een land dat in principe nooit onderdanen uitlevert aan buitenlandse autoriteiten.

Wanted by Belgium

Het Antwerpse onderzoek kwam in een stroomversnelling nadat in Tokio een partij van 60.000 xtc-tabletten werd aangetroffen op aangeven van de Antwerpse rechercheurs. De pillen waren verzonden vanuit de haven van Antwerpen. Het onderzoeksteam kon nog andere xtc-transporten linken aan het netwerk van Abergil. Zo werden in de VS paletten met kinderspeelgoed onderschept waarin telkens 30.000 pillen verstopt zaten. Een onderschept postpakke bevatte dan weer 54.000 tabletten. Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde Abergil uiteindelijk tot 5 jaar cel. Ook zijn secondanten liepen aanzienlijke gevangenisstraffen op. Een aantal onder hen is voortvluchtig en prijkt op de fugitives-lijst van Interpol. 

Liquidatie

Israël levert in principe geen onderdanen uit aan buitenlandse autoriteiten, waardoor de kans erg klein is dat Abergil zijn Belgische straf ooit zal uitzitten. De Amerikanen, die ook al jaren op Abergil jagen, konden wel voldoende druk uitoefenen op de Israëli's om de gangsterkoning en zijn gevolg op het vliegtuig te zetten. De Amerikanen verdenken Abergil ervan betrokken te zijn bij de liquidatie van Sammy Atias, een drugsdealer uit Los Angeles. Verder zou de Abergil-familie betrokken zijn bij de invoer van grote hoeveelheden xtc en het witwassen van drugsgeld via de Mercantile Bank, zo schrijft Jerusalem.com.



woensdag 5 januari 2011

België wil pedopriester het land uitzetten

Eric Dejaeger, de pedopriester die in Canada wordt verdacht van het verkrachten van eskimokinderen, is maandag opgepakt door de politie. Dejaeger, die de Canadese nationaliteit bezit, is overgebracht naar een gesloten instelling voor vreemdelingen in Brugge omdat hij al jaren illegaal in ons land verblijft. België wil de pater-oblaat het land uitzetten. “Dejaeger werd in Brugge opgesloten met oog op zijn repatriëring naar Canada”, zo bevestigt Katrien Jansseune, de woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Kom eens naar mijn Iglo

De arrestatie van Eric Dejaeger staat in principe los van het arrestatiebevel dat Canada tegen hem heeft uitgevaardigd. De uit Roeselare afkomstige pater-oblaat trok in de jaren ’70 naar Canada om er op het eiland Igloolik Eskimo’s tot het christendom te bekeren. Tijdens zijn missionariswerk vergreep hij zich aan acht kinderen, zowel jongens als meisjes. In april 1990 werd hij daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel.
Begin 1995 meldden zich echter 9 nieuwe slachtoffers bij de Canadese politie. Met hulp van de Paters Oblaten kon hij Canada echter ontvluchten en keerde hij terug naar België. In 2001 verspreidde Interpol een eerste opsporingsbericht tegen Dejaeger, maar omdat hij over Belgische identiteitspapieren beschikte, kwam het nooit tot een echte uitleveringsprocedure.
Enkele maanden geleden kwam echter aan het licht dat Dejaeger al in 1977 de Canadese nationaliteit had verworven. De priester had dat verzwegen voor de Belgische autoriteiten, waardoor hij kon beschikken over een Belgisch én een Canadees paspoort. Omdat hij zijn Canadese nationaliteit heeft verzwegen voor de Belgische autoriteiten, en omdat hij geen aanvraag heeft ingediend om over de dubbele nationaliteit te mogen beschikken, is hij zijn Belgische nationaliteit kwijt en is hij Canadees. 

Paspoort verstreken

“Zijn Canadese paspoort is al in 1997 verstreken waardoor hij illegaal in ons land verblijft”, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken. “Dinsdag werd hij opgesloten met oog op zijn repatriëring naar Canada.”
Eric Dejaeger kan bij de Raad voor Vreemdelingenzaken nog wel beroep aantekenen tegen zijn uitwijzing uit België. Hij kan ook vragen om vrijgelaten te worden uit het illegalencentrum, maar dergelijke verzoeken worden behandeld door de raadkamer.

dinsdag 4 januari 2011

Tattoo-killer ondergedoken in België?

ANTWERPEN-De Belgische federale politie heeft gisterenavond op de openbare omroep een signalement verspreid van Eprhaim "Evert" Christiaan Sijahailatua, een van de vermeende tattoo-killers. Sijahailatua wordt verdacht van betrokkenheid bij een moordpoging in Amsterdam op 10 augustus 2010. Kennelijk zijn er aanwijzingen dat de tattoo-killer in België is ondergedoken. Ook Interpol heeft de verdachte op de lijst van voortvluchtingen geplaatst.

Het bericht luidt als volgt:


"Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een moordpoging in Amsterdam, afgelopen zomer. Op 10 augustus werd daar een man neergeschoten in zijn auto. Het slachtoffer werd onder vuur genomen vanuit een langsrijdende Volkswagen Golf TDI."

Er worden 4 mannen in verband gebracht met deze schietpartij. Drie van hen werden de volgende dag al aanhouden. De vierde man is nog voortvluchtig, maar zijn identiteit is wel bekend : Evert SIJAHAILATUA.
De drie mannen die gearresteerd zijn, hebben alle drie dezelfde tatoeage op hun rug : Chinese tekens die zoveel betekenen als 'wees daadkrachtig'. Mogelijk heeft ook Evert zo'n tattoo op zijn rug, maar dat is niet zeker.

De verdachte wordt nu internationaal opgespoord. Mogelijk leeft hij ondergedoken in ons land. 
Hebt u de voortvluchtige man gezien of weet u waar hij verblijft, neem dan zeker contact op met de onderzoekers.

Georgische maffiabazen persen landgenoten af vanuit gevangenis

ANTWERPEN - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Pataa Phkakadze en Jeiran Kintsurashvili, twee belangrijke kopstukken van de Georgische maffia in West-Europa, veroordeeld tot zware gevangenisstraffen voor het ontvoeren, bedreigen, mishandelen en afpersen van landgenoten. Phkakadze en Kintsurashvili zitten al sinds 2005 in Belgische gevangenissen, maar dat weerhoudt hen er niet van hun manschappen buiten de gevangenis met strakke hand te leiden.

De federale politie van Antwerpen kon in de afpersingszaak harde bewijzen op tafel leggen. Zowel Phkakadze als Kintsurashvili beschikten in hun cel over binnengesmokkelde mobiele telefoons. De speurders konden de nummers achterhalen en slaagden erin om de gesprekken tussen de topgangsters af te luisteren. De speurders hoorden hoe Phkakadze vanuit zijn cel in Brugge contact opnam met zijn rechterhand Kintsurashvili en hem de opdracht gaf om een aantal Georgiërs in Antwerpen uit te schudden. De gedetineerde maffiabonzen gebruikten een amusant maar doorzichtig codetaaltje. Zo wilde Phkakadze van Kintsurashvili weten of de barbecue al klaar stond. Phkakadze drong er ook op aan dat er minstens 50.000 houtskooltjes klaargelegd moesten worden. Het binnensmokkelen van gsm's mag dan een koud kunstje zijn in een Belgische gevangenis, een barbecue organiseren is nog geen enkele gedetineerde gelukt.
Na de opdracht van grote baas Phkakadze, zette Kintsurashvili samen met zijn celgenoot Besik Bidzinashvili een hele machinerie in werking. Ze namen contact op Gotcha Barliani, een bendelid buiten de gevangenis. Barliani kreeg de opdracht om Roman A. een van de afpersingsslachtoffers op te sporen en 50.000 euro afhandig te maken. Barliani zorgde voor de nodige spierkracht om Roman A. op te zoeken. Het slachtoffer kreeg een zwaar pak slaag en werd een tijdlang gegijzeld. Om de man extra onder druk te zetten, namen de uitvoeders zelfs contact op met hun baas in de gevangenis. 
De zaak kwam uiteindelijk aan het licht nadat slachtoffer Roman A. zich in het ziekenhuis liet verzorgen voor de verwondingen die hij had opgelopen tijdens de gijzeling. A. probeerde de politie wijs te maken dat hij slachtoffer was geworden van een carjacking, maar een familielid verklapte later de ware toedracht van de feiten en zette de politie op het spoor van de bende van Phkakadze en Kintsurashvili. Tijdens het onderzoek ontdekten de rechercheurs dat de bende ook andere slachtoffers had proberen af te persen.
Pataa Phkakadze werd door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot 6 jaar cel. Die straf komt bovenop de 7 jaar cel die hij in 2006 opliep naar aanleiding van een grote trafiek van gestolen luxewagens. In 2008 kwam daar nog eens een zware veroordeling bovenop. De gangsters organiseerden vanuit hun cel een gigantische trafiek van kleding, huishoudtoestellen en cosmetica die in heel werd gestolen en vanuit Antwerpen en Frankrijk naar Georgië werd gesmokkeld.
Jeiran Kintsurashvili werd in de autozwendel-zaak van 2006 tot 4 jaar cel veroordeeld. Ook in de zaak van 2008 liep hij een zware veroordeling op. Voor de afpersingszaak kreeg hij een bijkomende staf van 3 jaar. 
De naam van Kintsurashvili viel in juni 201 ook in een groot maffiaonderzoek in zijn vaderland Georgië. De anti-maffiabrigade van Georgië arresteerde 12 verdachten die betrokken zouden zijn bij het afpersen van zakenlui en gokkers. De verdachten stonden volgens de Georgische politie in permanent contact met twee "crimebosses" in Europa: Kosta Bobokhidze, die in Griekenland zou verblijven, en Jeiran Kintsurashvili in België.
Jeiran Kintsurashvili en Pataa Phkakadze staan bekend als leden van de zogenaamde Vor v Zakone, de zogenaamde "dieven binnen de wet". De vory, die leven volgens de code van het criminele broederschap, staan bekend als de elite van de Russische en Georgische georganiseerde misdaad. Kintsurashvili en Phkakadze  zijn volgens de Georgische politie bondgenoten van peetvader Tariel Oniani.