maandag 28 februari 2011

Laat eens een boef lopen, deel III

Spaanse politie arresteert vermeende drugstrafikant Ali D.

ANTWERPEN- Het Antwerpse parket liet begin dit jaar Ali D. en Elvis D., twee hoofdverdachten in een dossier van internationale cocaïnetrafiek, stomweg lopen. De Spaanse politie heeft die blunder nu enigzins rechtgezet. Ali D. werd in Spanje gearresteerd op basis van een Europees aanhoudingsbevel(EAB), dat door justitie in Rotterdam was uitgevaardigd. D. komt ook in Rotterdam in beeld als verdachte in een onderzoek naar grootschalige handel in verdovende middelen, de zaak-Artois. D. is inmiddels overgeleverd aan Rotterdam.

donderdag 17 februari 2011

Laat eens een boef lopen, deel II

Nederlandse justitie laat cocaïnekoning lopen....en beslist vervolgens dat de voortvluchtige mag worden uitgeleverd

ANTWERPEN - U zou uit ons vorige blogbericht kunnen besluiten dat alleen de Antwerpse justitie grote internationale drugsdossiers in de soep laat draaien, maar dat klopt natuurlijk niet. Ook de Nederlandse autoriteiten doen af en toe hard hun best om de onderzoeken van de Belgische collega's te laten crashen. Zo liet Nederland vorig jaar een grote Friese cocaïnehandelaar vrij, om vervolgens in te gaan op het uitleveringsverzoek van het openbaar ministerie in Antwerpen. Operatie Mandela - een onderzoek naar de invoer van tonnen cocaïne vanuit Zuid-Afrika - is rijp voor de papierversnipperaar, want de hoofdverdachte is spoorloos verdwenen.

Rinze Pieter Visser. Zo heet de ongekroonde en totaal onbekende coca-koning van Friesland. Nu overdrijven we misschien een klein beetje door hem bestempelen als een cocaïnekoning, maar volgens politie en justitie is deze vriendelijk lachende jongeman (44, inmiddels) bepaald geen kleine jongen. Het parket van Antwerpen beschouwt hem als het kopstuk van een organisatie die honderden, zoniet duizenden kilo's cocaïne naar België en Nederland heeft gesmokkeld. De coke zat verstopt in sierlijke schaakborden die vanuit Zuid-Afrika naar een bedrijf op de Bisschoppenhoflaan in Antwerpen werden verzonden. Rinze Pieter Visser werkte samen met een beruchte Nigeriaan genaamd Daniel Obid Nnabuo, alias Toochi (zie foto), die eveneens voortvluchtig is, en een in Kenia opererende Duitser genaamd Gunter Grochowski. De federale politie kon een van de transporten van de organisatie onderscheppen: in het schaakbord zat ongeveer 100 kg cocaïne verstopt. Uit het uitleveringsdossier dat het Antwerpse parket overmaakte aan de Nederlandse justitie, blijkt dat de organisatie minstens 12 geslaagde transporten heeft uitgevoerd.

De Nederlandse politie arresteerde Rinze Pieter Visser op vraag van de onderzoeksrechter en het parket in Antwerpen. Nederland en België, samen sterk in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Niet dus, want een Nederlandse rechter besloot om Visser vrij te laten in afwachting van de beslissing over zijn uitlevering(EAB) aan België. Een verdachte moet toch een eerlijke kans krijgen om te kunnen onderduiken, nietwaar? Maar waarom liet de rechter Rinze Visser vrij? Uitleveringsverzoeken aan België worden allemaal behandeld worden door de rechter-commissaris in Amsterdam. "Bij de rechter-commissaris in Amsterdam verschijnen kan je vergelijken met het bezoek aan een slagerij op zaterdagmiddag: je moet een nummertje trekken en je moet onredelijk lang wachten voor je aan de beurt komt", zegt een Belgische topadvocaat met veel ervaring in Nederland. "Bijna alle Nederlandse verdachten dienen dus een verzoekschrift in  en worden in afwachting van hun uitlevering vrijgelaten, omdat het zo verschrikkelijk lang duurt voor er in Amsterdam een beslissing valt over hun uitlevering. "

Laat eens een boef lopen, deel I

Elvis has left the country

ANTWERPEN-Het parket van Antwerpen heeft twee kopstukken van een internationaal opererende drugsbende zomaar laten lopen. De raadkamer besliste begin januari dat de kopstukken van de bende, Ali D.(32) en Elvis D.(35), de gevangenis mochten verlaten tegen betaling van een borgsom van 5000 euro. Het Openbaar Ministerie tekent in dit soort dossiers altijd beroep aan tegen de vrijlating, maar om onduidelijke redenen gebeurde dat in dit dossier niet. Beide topcriminelen wandelden dus fluitend de gevangenis uit en zijn inmiddels spoorloos.

Bronnen op het Antwerpse justitiepaleis stellen dat de onderzoeksrechter De Hous not amused was toen hij vernam dat het parket zijn hoofdverdachten voor wat "drinkgeld" had laten lopen. De onderzoeksmagistraat had Ali D. en Elvis D. aangehouden op verdenking van de invoer van tenminste 37 kg cocaïne en deelname aan een criminele vereniging. De Kosovaar Elvis D. (foto's) wordt bovendien ook vervolgd voor verboden wapendracht, want Elvis bleek rond te lopen met een handvuurwapen van het merk Röhm (type Little Joe). De onderzoeksrechter liet in het dossier in totaal 8 verdachten in hechtenis nemen, maar Ali D.en Elvis D. worden beschouwd als de leidende figuren van de criminele vereniging. De zes handlangers zitten overigens nog altijd in de cel.

De vrijlating van de twee kopstukken - die geen gekend adres in België of Nederland hebben - heeft niet alleen de Antwerpse onderzoeksrechter boos gemaakt, ook bij politie en justitie in Rotterdam heeft het geklungel van het Antwerpse Openbaar Ministerie kwaad bloed gezet. Dat zit zo: de Antwerpse federale politie kreeg deze zaak op een presenteerblaadje aangeboden van de Rotterdamse collega's. De Nederlanders tipten hun Antwerpse collega's op 19 mei 2010 dat een groep Nederlanders en Belgen drugs zouden gaan "uithalen" in de haven van Antwerpen. De Rotterdammers speelden niet alleen de ontmoetingsplaats(bioscoopcomplex Metropolis) door, maar konden de Antwerpenaren ook een aantal nummerplaten bezorgen van auto's waarin de bendeleden zich verplaatsten. De Antwerpse federale politie startte onmiddellijk een observatie in de buurt van Metropolis. Met resultaat. De politie ziet hoe een aantal verdachten elkaar treffen, weer uit elkaar gaan, naar het havengebied gaan en elkaar opnieuw ontmoetingen. Op 20 mei komt de politie in actie tegen de verdachten. Verschillende verdachten worden opgepakt en de rechercheurs nemen 37 kg cocaïne in beslag.

Hoe wisten politie en justitie in Rotterdam dat Ali D. Elvis D. en hun loopjongs drugs zouden gaan ophalen in Antwerpen? Omdat de Rotterdammers beide heren al veel langer in de gaten hielden. Ali en Elvis figureren in een zéér grootschalig Rotterdams onderzoek naar  handel en invoer van cocaïne en witwassen, waarbij een 60-tal verdachten betrokken zouden zijn. Het zogenaamde ARTOIS-onderzoek richt zich voornamelijk op de invoer van cocaïne via de haven van Rotterdam. In het kader van dat onderzoek werd in april 2010  30 kg cocaïne aangetroffen in koelcontainer met bananen. De club van D. en consorten zou zich niet beperken tot invoer, een deel van de groepering zou zich ook bezig houden met straathandel in Rotterdam. De opbrengsten van hun drugshandel zouden ze ondermeer investeren in een Aquapark in Marokko. 

Ali D. en Elvis D. zouden enkele dagen na hun vrijlating ondervraagd worden door de Nederlandse politie. Surprise! Ze kwamen niet opdagen voor het verhoor.


vrijdag 4 februari 2011

Duitsland verdenkt neef van maffiabaas Abdullah Baybasin van hasjsmokkel

Giyasettin Baybasin gearresteerd in Antwerpen

Maffiabaas Abdullah Baybasin
ANTWERPEN-De federale gerechtelijke politie heeft de Turks-Koerdische drugshandelaar Giyasettin Baybasin(45) gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. Giyasettin, neef van de beruchte maffiabaas Abdullah Baybasin, wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en grootschalige handel in hasj en weed. Bij de invallen in Antwerpen troffen de speurders 50.000 euro cash, vuurwapens en een wietplantage van 1200 planten aan.

De arrestatie van Giyasettin Baybasin dateert van 18 januari 2011. Die dag kwam de Duitse justitie in actie tegen een groot netwerk van Turkse drugs -en mensenhandelaars. Honderden politieagenten vielen binnen in panden in Berlijn, Hamburg en Kassel. De vermeende baas van de organisatie - de 45-jarige Baybasin dus - coördineerde de smokkelactiviteiten vanuit de havenstad Antwerpen. "De verdachte werd aangehouden op vraag van Duitsland. De Duitsers vragen zijn uitlevering voor feiten van invoer van 427 kg cannabis", zo bevestigt Paul Van Tigchelt, woordvoerder van het parket van Antwerpen. "Hij is op 31 januari voor de raadkamer verschenen. Die heeft het Europees Aanhoudingsbevel(EAB) van de Duitsers uitvoerbaar verklaard. Baybasin heeft beroep aangetekend tegen die beslissing."
De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep zal zich opnieuw over de uitleveringskwestie moeten buiten. In afwachting blijft Baybasin opgesloten in de Begijnenstraatgevangenis van Antwerpen.
Giyasettin Baybasin behoort volgens de Duitse justitie tot de top 5 van drugshandelaren in Europa. In Nederland werd hij op 24 januari 2010 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens heroïnehandel. Na zijn vrijlating dook Baybasin op in Antwerpen. In 2008 probeerde hij de Belgische nationaliteit te verwerven, maar dat werd hem geweigerd omwille van zijn zware criminele verleden. Baybasin zou ook gepoogd hebben de nationaliteit te verkrijgen onder de valse naam Cengiz Kilicaslan.
De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep zal zich opnieuw over de uitleveringskwestie moeten buigen. In afwachting blijft Baybasin opgesloten in de Begijnenstraatgevangenis van Antwerpen.
Huseyin Baybasin
Giyasettin Baybasin is een neef van de Turks-Koerdische maffiabaas Abdullah Baybasin, die onlangs in Istanbul werd opgesloten wegens cocaïnehandel. Huseyin Baybasin, een ander berucht lid van de clan, zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland wegens moord, gijzeling en drugshandel. Baybasin vecht die veroordeling tot op de dag van vandaag aan. Hij beweert slachtoffer te zijn van een complot van de Turkse staat. De Baybasin-clan had nauwe banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Huseyin en Abdullah Baybasin werden ook genoemd als de financiers van het in België gevestigde Koerdisch parlement in ballingschap en de Belgisch-Koerdische televisiezender MED TV.