donderdag 31 maart 2011

Proces tegen bejaarde drugskoningin Martina Van Eeuwijk(71)

10 jaar geëist tegen Mama Dalton

Midden, met bril: Martina van Eeuwijk(71)




ANTWERPEN- Het openbaar ministerie heeft tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 71-jarige Martina van Eeuwijk, alias Mama Dalton. Justitie in Antwerpen vervolgt de bejaarde dame voor de grootschalige invoer van cocaïne en het leiding geven aan een criminele organisatie.


Het was een bevreemdend tafereel, woensdagmorgen in de 8ste correctionele kamer van de rechtbank in Antwerpen. Op de beklaagdenbank zitten zeven stoere kerels, met woeste tronies en namen die het ergste doen vermoeden: de gebroeders Emigdio en Norman Herrera Vargas, twee tot Belg genaturaliseerde Colombianen. De Rotterdammers Andi Razak en Glenn Tjauw leken met zo hun Aziatische looks en hun foute paardenstaartjes zo te zijn weggelopen uit een film van Jacky Chan. En Julius Waterval, een neger van twee meter groot, doet denken aan Shaquille O' Neal of Marsellus Wallace in Pulp Fiction.  En tussen al die bonkige heren zat ze dan: Martina van Eeuwijk, een klein, krom, gerimpeld oud vrouwtje van hooguit 1.60 meter dat nauwelijks over de tafel van de advocaten kon kijken. En zij zou de leader of the pack zijn? The Granny from Hell?


En toch is dat de stelling van openbaar aanklager Luc Festraets. Martina van Eeuwijk en haar twintig jaar jongere vriend Julius Waterval runden volgens de parketmagistraat een team van zogenaamde uithalers, mensen die de cocaïne uit de containers halen en uit het havengebied smokkelen. "Van Eeuwijk en Waterval deden veelvuldig beroep op Andi Razak, Glenn Tjauw en binnenschipper Rony Emans", aldus Festraets. Volgens het OM zijn Van Eeuwijk en Waterval betrokken bij 7 transporten, waarvan er enkele invoerpogingen zijn mislukt. "Op een periode van 6 maanden tijd waren ze betrokken bij een zeer omvangrijke invoer van cocaïne, met als grote klapper het transport van 280 kg dat op 2 juni 2010 werd onderschept."
Martina Van Eeuwijk(r) en haar vriendje Julius(l)
De uithalers maakten gebruik van een verfijnde techniek. "Als de uithalers de container met drugs hadden gevonden, werd de lading overgezet op het binnenschip van Ronny Emans. Die voer vervolgens naar een kaai, waar de beveiliging minder streng was zodat de verdovende middelen ongestoord buiten de haven gesmokkeld konden worden.
"Van Eeuwijk en Waterval speelden een coördinerende rol. Van Eeuwijk had duidelijk de leiding, haar vriend was haar rechterhand", aldus Festraets. "Ze gaf opdrachten aan de uithalers, ze onderhield contacten met de afnemers en de verzenders van de verdovende middelen en ze berekende hoeveel iedereen zou verdienen aan een geslaagd transport. De vergaderingen met de uithalers en de afnemers vonden altijd bij haar thuis in Schilde plaats."
Festraets vorderde de maximumstraf van tien jaar tegen Van Eeuwijk. Haar vriend Julius riskeert 8 jaar opsluiting. "Een onredelijk hoge vordering", aldus mr. Walter Damen, de advocaat van Van Eeuwijk en Waterval. "Mijn cliënt heeft boter op het hoofd, ze heeft bekend dat ze betrokken was bij de invoer van cocaïne, maar ze betwist ten stelligste dat zij de leider van een criminele organisatie is. Het klopt wel dat ze mensen met elkaar in contact heeft gebracht. Als de rechtbank haar tien jaar cel zou opleggen, zoals het OM vraagt, dan is de kans groot dat ze nooit meer vrijkomt. Ze is 71 jaar, ze heeft al hartinfarcten achter de rug en ze kampt met een gevaarlijk hoge bloeddruk. Er is bij haar onlangs ook een tumor vastgesteld. Onderzoek moet uitwijzen of het om een kwaadaardige kanker gaat of niet. Door de maximumstraf te eisen, gaat het OM ook volledig voorbij aan het feit dat deze oude vrouw een blanco strafblad heeft. Op een leven van 71 jaar is zij slechts enkele maanden het verkeerde pad op gegaan. Moeten ze daarvoor tien jaar krijgen? Ook om humane redenen vraag ik een milde bestraffing van deze oude, zieke vrouw."

dinsdag 29 maart 2011

Piet Pfaff beschuldigt achterneef Janus Van Wesenbeeck van onderwereldmoorden

"Janus zit achter moord op Jo van Asten"

Geliquideerd: Jo van Asten
EINDHOVEN - Piet Pfaff, de beruchte Eindhovense crimineel die terechtstaat voor het neerschieten van zijn achterneef Janus van Wesenbeeck, heeft voor het hof in Den Bosch verklaard dat Janus betrokken was bij meerdere liquidaties in de onderwereld. "Janus zit achter de moord in 2008 op Jo van Asten. Hij was ook de betrokken bij de verdwijning van Frank van Koenendaal in Mexico", aldus Pfaff. "En ook ik stond op de dodenlijst van Janus."


Met zijn "onthullingen" wil Pfaff, een verre neef van de legendarische Belgische doelman Jean-Marie Pfaff, aantonen dat hij alle reden had om bang te zijn van Janus van Wesenbeeck, alias Harry Potter. Dat hij op 2 februari 2009 aan de Mc Donalds in Best het vuur opende op Janus, was een vorm van zelfverdediging. "Ik was bang om de volgende te worden", aldus Pfaff.
Piet Pfaff


Het is niet de eerste keer dat de naam van Janus van Wesenbeeck valt in verband met de moord op Jo van Asten, een crimineel uit het Brabantse dorpje Leende. Van Asten werd in 2008 dood teruggevonden in een bos bij Bergeijk. Enkele maanden voor de feitelijke liquidatie, was er ook al een poging om Van Asten op te blazen met autobom. In het wrak van de wagen vond de politie een gps-tracker, een apparaatje om wagens te localiseren. In het apparaat stak een sim-kaart die volgens de politie was opgeladen door Robert "Omar" Van Vroenhoven, de rechterhand van Janus van Wesenbeeck.
Janus van Wesenbeeck


De hamvraag is hoe Piet Pfaff kennis kan hebben over de vermeende betrokkenheid van zijn achterneef bij de liquidatie van Jo van Asten. Heeft hij de informatie van iemand uit de entourage van Janus, of heeft hij het enkele weken geleden vernomen uit de media.


Meer over het proces tegen Piet Pfaff leest u hier: http://www.omroepbrabant.nl/?news/152881952/Piet+Pfaff+Ik+stond+op+dodenlijst.aspx

vrijdag 25 maart 2011

Beraamde Barbapapa aanslag op magistraten?

Hasjbaron Jack Romijn bijt van zich af

ANTWERPEN/TURNHOUT-Drie magistraten uit Turnhout(B) hebben eind vorig jaar politiebewaking gekregen. De veroordeelde Haagse hasjbaron Jack Romijn(45), alias Barbapapa, zou volgens een tipgever uit het criminele milieu een aanslag op hun leven hebben beraamd. Romijn zelf ontkent de beschuldigingen luidkeels. "Ik heb niks tegen die mensen. Zij doen ook maar hun werk. Het is één groot onzin-verhaal."


De federale politie van Turnhout viel in oktober 2010 binnen in de woning van Johannes "Jack" Romijn in de Kempense gemeente Arendonk. Op hetzelfde moment vielen Nederlandse rechercheurs binnen in zijn cel in de gevangenis van Middelburg, waar hij de gevangenisstraffen uitzit die hij in België (8 jaar) en Duitsland(12 jaar) opliep wegens handel in softdrugs. Jack is geen kleine jongen, en dan hebben we het niet over zijn fysieke gesteldheid. Hij was een grote spelers in de softdrugshandel. In het Belgische dossier ging het om 25 ton hasj.


De invallen bij Romijn kwamen er op vraag van het parket van Turnhout. Barbapapa zou opdracht gegeven hebben om de onderzoeksrechters Georges Jacobs en Marc De Munck en parketmagistrate Lieve Vanermen te laten ombrengen. "We kregen die informatie uit het criminele milieu van Nederland", zo verklaart procureur des Konings Jan Poels vandaag in Het Nieuwsblad. "De drie magistraten waren betrokken bij het strafdossier van Romijn. We hebben die informatie ernstig genomen, omdat Romijn een grote crimineel is die niet terugdeinst voor het gebruik van geweld en intimidatie."
De huiszoekingen bij Romijn leverden niets op. Ook het onderzoek naar zijn telefonische contacten leverden geen tastbaar bewijs op dat Romijn de drie magistraten écht iets zou willen aandoen. Het parket heeft dossier zonder verder gevolg afgesloten.
Het was Jack Romijn zelf die het verhaal over de vermeende aanslagen wereldkundig maakte. "Die hele zaak is gebaseerd op lucht", zo reageert hij vanuit de gevangenis van Middelburg. "Een anonieme tipgever heeft naar de politie in Eindhoven gebeld met de mededeling dat ik iemand opdracht gegeven zou hebben om onderzoeksrechter Jacobs om te brengen. Nou, die mijnheer Jacobs is toevallig de aardigste rechter die er in heel Turnhout te vinden is. Waarom zou ik die man wat willen aandoen? En als ik die mensen nou echt iets had willen aandoen, dan had ik dat toch al veel eerder gedaan? Ik heb mijn straf bijna uitgezeten. Wat voor zin heeft het dan om rechters te gaan aanpakken? Ik ben geen idioot."
Barbapapa ergert zich wel blauw aan de gretigheid waarmee de Belgische justitie - en dan vooral het federaal parket - hem viseert. "Ik heb al een heel groot deel van mijn straffen uitgezeten. Ik zit al vast sinds 2005. Voor softdrugs, hé! Niemand in Nederland is zo hard gestraft voor softdrugs. Nu ik stilaan in aanmerking kom voor het systeem van halve vrijheid of open werkkamp, begint men mij vanuit België verdacht te maken met allerlei leugenachtige verhalen. Er waren die invallen naar aanleiding van dat waanzinnige verhaal van die aanslagen. Ze hebben ook al proberen te linken aan een wietzaakje waar ik niks mee te maken had. Bovendien stuurt federaal magistrate Marianne Cappelle allerlei documenten naar de gevangenis te sturen, die ze helemaal niet naar de gevangenis mag sturen. Die dame leidt aan een Jack-syndroom. Ze haalt werkelijk alles uit de kast om mij het leven zuur te maken. Ze heeft me er ook al vals van beschuldigd dat ik een mobiele telefoon op mijn cel had. Hup, weer een inval in mijn cel. Dat klopte natuurlijk niet, want wij krijgen hier in de gevangenis gelegenheid genoeg om te bellen. Maar goed: al die ophef en al die verdachtmakingen doen mijn gevangenisdossier natuurlijk geen goed. Binnenkort had ik normaal gezien op verlof mogen gaan. Dat gaat nu weer eens niet door. Ik ben veroordeeld en gestraft voor de Belgische dossiers. Ik aanvaard dat, maar het moet nu wel een keer stoppen."
Federaal magistraat Marianne Cappelle was niet bereikbaar voor een reactie of wederwoord.

maandag 21 maart 2011

Foutparkeren: de politie geeft het goede voorbeeld...

ANTWERPEN-Bij het leegtrekken van mijn digitale vriendje genaamd CANON IXUS 990 IS, kwam ik deze collectie foto's tegen. Ze zijn gemaakt op 23 december 2010. Ik wilde ze laten publiceren in Het Nieuwsblad, de krant waarvoor ik de rechtbanken in Antwerpen volg, maar om een of andere reden ben ik de foto's uit het oog verloren.
Het fotograferen van foutgeparkeerde politievoertuigen is een hobby geworden. Ik ben er een jaar of vier mee geleden mee begonnen, omdat de arm der wet zich zelf totaal niks van de wet aantrekt. Met vier wielen parkeren op het trottoir? Politieambtenaren vinden dat zij dat mogen. Parkeren op het zebrapad of op een fietsstrook? Hey, wij zijn wel van de politie! Op een dag zag ik dat een politieagente foutgeparkeerde auto's aan het verbaliseren was. De foutgeparkeerde auto's van haar collega's kregen uiteraard geen bonnetje. Zo gaat dat in België, nog steeds.
Deze politievoertuigen stonden geparkeerd op de Bolivarplaats, voor het justitiepaleis in Antwerpen. Het plein is officieel een woonerf, waar parkeren verboden is. Ook voor politievoertuigen die geen hoogdringende opdrachten uitvoeren. Deze foto's zijn geen toevalstreffer. Je kan ze elke willekeurige dag maken. Zielig, want 200 meter verderop ligt een parkeerplaats waar politiemensen gratis kunnen parkeren. Een halszaak is het natuurlijk niet, foutparkeren. Maar zou zo'n agent die zich niks aantrekt van het verkeersreglement, ook durven knoeien met zijn processen-verbaal? Ik zou er niet echt vertrouwen in hebben. En u?

donderdag 17 maart 2011

Corrupte politiebaas na 9 jaar opgepakt in Nederland

Willy "Kiezel" Van Mechelen achter de tralies
ANTWERPEN/DORDRECHT- Willy Van Mechelen, de voormalige chef van de sectie zware Criminaliteit van de BOB, zit in de cel. De wegens corruptie en drugshandel veroordeelde ex-Rijkswachter is dinsdag opgepakt in Dordrecht, waar hij de identiteit van een van zijn broers had aangenomen. Van Mechelen, bijgenaamd Kiezel, werd negen jaar geleden veroordeeld tot vijf jaar cel voor het invoeren van containers drugs, maar hij heeft zich steeds onttrokken aan de strafuitvoering. Kiezel dook ondermeer op in Angola, waar hij samen met een aantal andere Antwerpse ex-Rijkswachters instond voor de bewaking van diamantmijnen. Van Mechelen woonde in Dordrecht op een klein appartementje. In 2012 zou zijn straf zijn verjaard, maar nu ziet het ernaar uit dat Kiezel toch nog een tijdje zal mogen brommen.

woensdag 16 maart 2011

Tien jaar cel voor Janus van Wesenbeeck

HASSELT-De correctionele rechtbank van Hasselt heeft de Nederlandse topcrimineel Janus van Wesenbeeck(49), alias Harry Potter, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 137.000 euro. Volgens de rechtbank staat het vast dat Janus de leider was van een grote criminele organisatie die tonnen cannabis en amfetamine verhandelde.


De rechtbank sprak ook zware straffen uit tegen de andere kopstukken van de organisatie-Van Wesenbeeck. Robert Van Vroenhoven, alias Omar Sharif, de trouwe rechterhand van Janus, werd eveneens veroordeeld tot tien jaar cel. Van Vroenhoven verdwijnt wellicht langer achter de tralies dan zijn baas, want omwille van een vroeger strafrechterlijke veroordeling moet Van Vroenhoven minstens 2/3 van de opgelegde straftijd uitzitten. Janus werd in België nooit eerder veroordeeld en kan al na een derde van zijn straf vrijkomen.


De schimmige Israëlier Awraham Gampel, alias Shrek, behoort volgens de rechtbank ook tot de top van de organisatie, maar zijn betrokkenheid bij concrete smokkeltrajecten zijn volgens de rechtbank niet onomstotelijk bewezen. De rechtbank sprak Gampel dus vrij voor alle tenlasteleggingen die te maken hadden met drugshandel, maar legde hem wel vijf jaar cel op voor het leiding geven aan een criminele vereniging.


De mysterieuze Afghaan Farid Sarwari, alias H of Hood, is in het dagelijkse leven exploitant van een bescheiden nightshop in Amsterdam. Sarwari heeft steeds volgehouden dat hij slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. Hij zou niet de H zijn die in het dossier opduikt, maar de rechtbank acht geen geloof aan die stelling. Volgens de rechtbank staat het vast dat Sarwari een van de decision takers is van de organisatie en dat hij betrokken was bij een onderschept transport van 7 ton hasj. Sarwari moet 8 jaar de cel in.


Mohammeddjaliel Hayatmahomed, alias Jack, is een Nederlandse ondernemer van Surinaamse origine. Hij is volgens de rechtbank de boekhouder van de organisatie. Jack was de man van de geldtransacties: hij zorgde voor het innen van de drugsgelden, regelde de betalingen en is ook de man die een veilige belegging zocht voor de criminele winsten. Hayatmahomed hoorde zich veroordelen tot 7 jaar cel.


Tinus van Wesenbeeck, alias Bus. De rol van Tinus in deze zaak was eerder ondergeschikt, maar de jongere broer van Janus kwam vooral in beeld dankzij de juridische fratsen van zijn advocaat Hans Rieder. De gevreesde procedurespecialist probeerde de rechtbank te wraken, maar hij ving bot bij het hof van beroep en het hof van cassatie. Rieder blonk vooral uit door afwezigheid, waardoor Tinus de facto zonder verdediging kwam te zitten. Tinus zette Rieder uit de zaak en distantieerde zich openlijk van de Gentse toppleiter. De rechtbank beschouwt Tinus niettemin als eenbelangrijk lid van de organisatie van zijn broer en legt hem daarom 4 jaar cel op.


Stef Dingen, alias Red, alias Bluesman, is met zijn 27 jaar de Benjamin van de bende. Dingen, de ex-schoonzoon van Janus, speelde een cruciale rol in de aanvoerlijn van cannabis en amfetamines naar Groot-Brittannië. Stef Dingen runt in Eindhoven een zeer winstgevende keten van zonnebankcentra - de jongeman verdient meer dan goed zijn boterham met legale activiteiten - maar voor zijn criminele bijberoep bij schoonpa Janus moet hij nu wel 6 jaar de cel in.












donderdag 3 maart 2011

VN-rapport over drugs

"België grootste invoerland cocaïne in Europa"

ANTWERPEN-België is het belangrijkste invoerland van cocaïne in Europa, zo blijkt uit het jongste rapport van de International Narcotics Control Board van de Verenigde Naties. België verslaat Nederland, Spanje en Portugal in de ranglijst van cocaïne-importeurs. De draaischijven voor cocaïnesmokkel in België zijn de havens van Antwerpen en Zeebrugge, en, in minder mate, de luchthaven van Zaventem.

Dat België een belangrijke draaischijf is voor de Europese handel in cocaïne, is oud nieuws. Maar dat België als invoerpunt belangrijker wordt geacht dan narco-staten als Nederland en Spanje, stemt tot enigzins tot nadenken. En niet alleen wat betreft cocaïnehandel speelt België een sleutelrol, ook op het vlak van de smokkel van cannabis (hasj, wiet) en de overslag van precursoren, chemische producten die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van drugs, speelt het nietige landje aan de Noordzee een hoofdrol. De Amerikanen weten België misschien nauwelijks liggen, de drugsbaronnen in Colombia, Mexico of Afghanistan kunnen Antwerpen en Brussel met de ogen dicht aanduiden op de wereldkaart. 

Een citaat uit het rapport van het Narcotics Strategy Report van het US State Department
"Met een belangrijke haven in Antwerpen, een luchthaven met verbindingen over heel Afrika, en met de nabijheid tot grote gebruikersmarkten in Engeland en Nederland is België een cruciaal overslagpunt van een waaier van illegale drugs geworden, vooral van cocaïne en heroïne. België is nochtans geen belangrijke producent van drugs, noch is het een belangrijke gebruikersmarkt."

De grote drugskartels hebben de haven van Antwerpen in 2010 werkelijk overspoeld met cocaïne. Politie, justitie en douane namen het voorbije jaar 5.437 kilo cocaïne in beslag. Een absoluut record. Nooit eerder werd zoveel cocaïne onderschept in de haven. De hamvraag is: zijn die recordvangsten het gevolg van een efficiënt anti-drugsbeleid, of is het anti-drugsbeleid in België zo lamentabel dat drugsbaronnen hun goederen en masse naar Antwerpen, Zeebrugge of Zaventem sturen? Moet België zich schamen voor toppositie in deze hitlijsten? 

Ja en nee. België ligt nu eenmaal centraal in Europa. Buurlanden als Engeland, Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn belangrijke afzetmarkten voor de drugsmaffia. België is, met de havens Antwerpen, Zeebrugge en Gent, een belangrijk overslagpunt voor legale goederen. Maar Nederland, met Rotterdam als enige échte wereldhaven in Europa, en Spanje, met een gigantische kustlijn, zijn dat ook. Waarom is België dan zo geliefd bij de cokesmokkelaars? 

We vragen het aan een grote smokkelaar, die eind vorig jaar nog een partij van 235 kg coke kwijtraakte in de haven van Antwerpen. Waarom werken jullie zo graag in Antwerpen?

"Waarom Antwerpen ? Omdat we van Antwerpen houden misschien, ...neen. Ik kan niet voor iedereen spreken maar als ik dan toch een punt moet opnoemen is de toegankelijkheid van de haven. De weinige kontroles die worden uitgevoerd, omdat Antwerpen vaak de eerste haven is die wordt aangedaan. Omdat Rotterdam op elke grote kaai wel tot 9 scanners heeft staan. Vergelijk dit met Antwerpen , waar we voor de hele haven misschien 4 scanners zijn."

Het openbaar ministerie en de federale politie van Antwerpen klopten zichzelf nochtans op de borst omdat ze ruim 5,4 ton cocaïne in beslag hadden genomen. Drugsmagistrate Ester Natus en Ludwig De Cat, chef van de afdeling Drugs, in Het Nieuwsblad.

"Het is al het derde jaar op rij dat we een recordjaar draaien', zegt drugsmagistrate Ester Natus. 'Dit jaar vonden we zo'n 5,5ton, vorig jaar was dat nog 3,5ton. Onze focus ligt op het ontmantelen van criminele organisaties die verantwoordelijk zijn voor de invoer. Het gaat heus niet om kleine garnalen. Ons ultieme doel is ook niet het aantal inbeslagnames, maar het detecteren van criminele organisaties. Dit jaar hebben we twintig grote bendes ontmanteld. Vorig jaar waren dat er vijftien.
De beweringen van de politiechef en de parketmagistraat (voor onze Nederlandse lezers: de officier van justitie) mogen toch enigzins genuanceerd worden. Ten eerste kloppen de cijfers niet helemaal: een niet onbelangrijk deel - een paar honderd kilo - werden onderschept dankzij het werk van politie en justitie in Turnhout. Procureur des Konings Jan Poels en zijn kleine team speurders van de FGP Turnhout schakelden de voorbijen jaren méér grote en belangrijke drugsjongens uit dan de topspeurders uit Antwerpen deden. Voorbeelden: de bende rond Anthony V.C, de organisatie rond Cornelis A. en bende van Jack R., alias Barbapapa. Het palmares van  het grote Antwerpen verbleekt in vergelijking met dat van het kleine Turnhout. En de Antwerpse speurders geven dat zelf toe.

"Wij rennen de godganse dag achter tips van de DEA aan. We pakken elke dag 30 kilo hier, 50 kilo daar en 20 kilo ginder, terwijl de grote ladingen drugs ongemerkt passeren. Ik vrees dat we onszelf wijsmaken dat we goed bezig zijn, maar in werkelijkheid houden de criminelen ons voor de gek."

De zeldzame keren dat politie en parket in Antwerpen er de jongste jaren toch in slaagden om grote smokkelaars en hun organisatie te laten veroordelen, zat er een geurtje aan het dossier. Er zijn aanwijzingen dat er in het dossier tegen Paulus Meyer en zijn Bende van 700 miljoen - een groepering die honderden tonnen hasj smokkelde - een illegale burgerinfiltrant werd ingezet. Ook in het dossier tegen Ben W., die veroordeeld werd voor een transport van 1100 kg cocaïne, lijken politie-informanten een dubieuze rol te hebben gespeeld. In Nederland zouden deze zaken ongetwijfeld tot een parlementair onderzoek hebben geleid, in België maakt men zich druk over een politiechef die tijdens een buitenlandse opdracht een dure handtas zou hebben gekocht.