woensdag 28 september 2011

Justitie laat beruchte huurmoordenaar ontsnappen

Dritan Rexhepi klimt doodleuk over gevangenismuur en verdwijnt


Ontsnappingskoning en hitman: Dritan Rexhepi
Dievenduo. Overvallers. Zo werden Carlos S. en Dritan R., de gangsters die zondag op kinderlijk eenvoudige manier ontsnapten uit de gevangenis van Merksplas, omschreven. Alsof men leek te zeggen: maak u geen zorgen, het is toch maar klein grut dat is gaan lopen. Echt zware en vluchtgevaarlijke jongens zouden we toch niet plaatsen in Merksplas, waar ontsnappingen via de gevangenismuren een echte traditie begint te worden.

Dritan Rexhepi, de 31-jarige Albanees die zondag over de muur klauterde, is inderdaad een dief. Maar wat de hoge heren van het Belgische gevangeniswezen er natuurlijk niet bij vertelden is dat Dritan Rexhepi een van de meest gezochte criminelen in Europa was. Italië wil hem vervolgen wegens betrokkenheid bij internationale drugshandel. De Spaanse justitie beschouwt hem als het brein van een ultragewelddadige bende die banken en winkelcentra heeft overvallen in Barcelona en omstreken. En alsof dat nog niet genoeg is, meldde de procureur-generaal van Tirana zich de Belgische autoriteiten met het verzoek om mijnheer Dritan Rexhepi over te leveren aan Albanië. De prille dertiger wordt in eigen land namelijk vervolgd voor betrokkenheid bij een dubbele moord. 


Op 27 augustus 1999 valt een gewapend commando binnen in een krantenwinkel in het Albanese stadje Kruje. In het het winkeltje staat politieofficier Arben Kasmi op het punt om een pakje sigaretten te kopen. De schutters openen het vuur. Kasmi is op slag dood. Rami Bakiasi, de eigenaar van de winkel, raakte zwaargewond. Hij zal korte tijd later bezwijken aan zijn verwondingen. Het Albanese gerecht identificeert Dritan Rexhepi als een van de killers. De 19-jarige Rexhepi heeft niks tegen de politieofficier, voor hem is het gewoon een betaalde opdracht als huurmoordenaar.

Wat deed een zware klepper als Rexhepi, die in alle uithoeken van Europa bekendstaat als een topgangster, in een betrekkelijk slecht beveiligde gevangenis als Merksplas? Hoort zo'n jongen niet eerder thuis in een maximum security facility zoals de gevangenis van Brugge?  Voor men bij het gevangeniswezen op het briljante idee zou komen om te beweren dat Dritan Rexhepi niet vluchtgevaarlijk zou zijn, willen we toch graag even zijn curriculum vitae lichten. Leest u nog even mee?

Rexhepi komt al vrij vroeg in beeld als de huurmoordenaar die politieofficier Arben Kasmi heeft uitgeschakeld. Maar het zal tot 2006 duren voor de Albanese politie Rexhepi en zijn medeverdachten kan klissen. Maar lang zal Rexhepi niet vast zitten, want vrijwel onmiddellijk na zijn arrestatie ontsnapt hij uit het politiekantoor in Durres. Ontsnapping 1 is een feit.

In 2008 blijkt hij in Nederland te zitten. Hij wordt gearresteerd op vraag van de antimaffiabrigade in Venetië, die hem verdenkt van betrokkenheid bij internationale drugshandel. Nederland levert Rexhepi uit aan Italië. Hij zit een tijd in de gevangenis, maar Rexhepi vindt het alweer snel welletjes. Tijdens het dagelijkse luchten maakt hij gebruik van de onoplettendheid van de cipiers, hij klimt over een muur en slaagt erin om te ontsnappen. Ontsnapping 2 is een feit. Dritan Rexhepi verschijnt opnieuw op de Most Wanted-lijst van Interpol. Het Belgische gerecht is dan ook al op zoek naar Dritan, want hij blijkt deel uit te maken van een bende inbrekers die met veel geweld gaten in muren slaan om bedrijven leeg te roven. De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde hem tot vijf jaar celstraf.

Interpol, de Belgische, Italiaanse en Albanese opsporingsdiensten zitten achter hem aan, maar het zijn de Spanjaarden die hem in juli 2011 in de boeien slaan. De Spaanse autoriteiten zien Rexhepi als een van de spilfiguren van een bende die gewelddadige overvallen pleegde op banken en winkelcentra. De Spanjaarden leveren Rexhepi uit aan ons land, omdat hij hier nog een celstraf van 5 jaar moet uitzitten. Het Albanese gerecht richtte in augustus een verzoek tot overlevering aan de Belgische gerechtelijke autoriteiten. De Albanezen zagen eindelijk hun kans schoon om de beruchte copkiller te vervolgen voor de huurmoord uit 1999. 

De Albanezen zullen hun plannen nog even moeten opbergen, want zondagavond herhaalde Rexhepi het trucje dat hij in 2008 ook al in Italië flikte. Tegen de muur opklimmen, het dak op en wegwezen. De Albanese, Belgische, Italiaanse en Spaanse politiedienten kunnen de jacht op Rexhepi heropenen.

Maar wie kwam eigenlijk op het idee om een ontsnappingkoning in Merksplas te logeren?





vrijdag 16 september 2011

Janus van Wesenbeeck: D-day op 13 oktober

Procedureslag voor hof van beroep Antwerpen

Het hof van beroep in Antwerpen doet op 13 oktober uitspraak in de geruchtmakende zaak tegen de Eindhovense topcrimineel Janus Van Wesenbeeck, alias Harry Potter. De rechtbank in Hasselt veroordeelde Janus eerder dit jaar tot tien jaar gevangenisstraf als leider van criminele organisatie die duizenden kilo's hasj, honderden kilo's amfetamines en honderden kilo's cocaïne naar België en Nederland zou hebben verscheept. Het proces voor het hof van beroep in Antwerpen beperkte zich tot een juridisch-technische discussie over de inzet van telefoontapse, undercoveragenten en verborgencamera's.

Over de grond van de zaak - was Janus de leider van een belangrijk crimineel netwerk dat op grote schaal hasj, coke en amfetamines verhandelde, werd voor het hof van beroep in Antwerpen nauwelijks gesproken. Janus was dan ook de enige verdachte in de zaak die beroep aantekende tegen het vonnis van de rechtbank in Hasselt. De voltallige top van de organisatie van Van Wesenbeeck berust immers in het vonnis, hoewel de leden tot forse gevangenisstraffen werden veroordeeld. 
Janus berust niet in de uitspraak van de rechter in eerste aanleg, die hem veroordeelde tot 10 jaar opsluiting. De Brabander blijft volhouden dat de Belgische politiediensten zwaar over de schreef zijn gegaan om hem achterover te trekken. Luk Delbrouck, de raadsman van Janus, voerde in Antwerpen nogmaals aan dat het onderzoek tegen zijn cliënt niet volgende regels van de kunst is verlopen. Luk Delbrouck, de raadsman van van Wesenbeeck, heeft principiële bedenkingen bij het feit dat het OM stukken uit het geheim dossier blijft achterhouden. Dat zit zo. Het federaal parket liet een paar undercoveragenten infiltreren in de organisatie van Janus, maar dossierstukken over die undercoveroperatie blijven geheim voor de verdediging en de rechter. Het federaal parket argumenteert dat ze de stukken die betrekking hebben op het zogenaamd proactieve onderzoek, volgens de wet gewoon niet mogen vrijgegeven worden. Delbrouck is van mening dat het federaal parket het supergeheime, proactieve onderzoek kunstmatig heeft gerekt om de Janus en zijn advocaten buiten spel te zetten. Delbrouck bleef ook inhakken op het werk van onderzoeksrechter Davy Jordens - een jonge magistraat met een ijzersterke reputatie - die een aantal cruciale fouten zou hebben gemaakt bij het afleveren van bevelen om telefoons van de bende af te luisteren. De beschikkingen om mobiele telefoons van de bende af te luisteren, zouden onvoldoende gemotiveerd zijn. 
Het hof luisterde aandachtig naar de raadsman van Janus, maar de voorzitter vroeg zich wel hardop af of die procedurekwesties wel zo essentieel zijn in het dossier-Van Wesenbeeck. Het hof doet uitspraak op 13 oktober. Als het hof in Antwerpen Janus opnieuw veroordeeld, rest hem enkel nog een een dure en tergend trage procedure voor het Europees Hof.
Wie een globaal overzicht wil lezen over de zaak-Van Wesenbeeck, raden we aan het jongste nummer van Koud Bloed te lezen. Met een bescheiden bedrage van uw dienaar.