vrijdag 20 april 2012

Bedreigde verdachte moet toch naar Nederland

ANTWERPEN- De Nederlandse drugsverdachte die aanvankelijk niet door België mocht worden overgeleverd omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou zijn, zal nu toch worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. 

Richard B. werd in februari in haven van Antwerpen gearresteerd naar aanleiding van de onderschepping van een partij van 1200 kg cocaïne. De megalading drugs zat verstopt in een containers met wasmiddelen. B. was volgens justitie verantwoordelijk voor inklaren van de container en bovendien zou hij de organisatie hebben voorzien van huurwagens en jammers, dat is apparatuur om politiezendertjes en afluisterapparatuur te verstoren.

De organisatie die achter het megatransport zat, houdt B. kennelijk verantwoordelijk voor het mislukking van de invoer van cocaïne, want kort na zijn aanhouding in Antwerpen ontving B. zeer expliciete doodsbedreigingen. Onbekenden lieten aan B. weten dat ze uitkeken naar de dag dat B. opnieuw in Nederland zou zijn, zodat ze samen in Zeeland "naar kreeft zouden kunnen gaan duiken."

Zowel de Nederlandse justitie als het Antwerpse gerecht openden een onderzoek naar de criminele organisatie, maar na de arrestaties in België en Nederland werd afgesproken dat Nederland het verdere onderzoek en de vervolging voor zijn rekening zou nemen. Het OM in Rotterdam, dat belast is met het zogenaamde VUITTON-onderzoek, vroeg daarom aan justitie in Antwerpen om Richard B. over te leveren. De raadkamer in Antwerpen oordeelde echter dat B. niet overgeleverd mocht worden, omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou kunnen komen. De beschikking van de raadkamer wekte heel wat verwondering bij academici, advocaten en strafrechtspecialisten, omdat de beslissing van de Antwerpse rechter zou indruisen tegen de principes van het Europese aanhoudingsbevel en de afspraken die binnen Europa zijn gemaakt over het uitwisselen van verdachten.

Het OM in Antwerpen tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de overleveringskwestie verhuisde naar de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep in Antwerpen. De KI volgt de redenering van de raadkamer niet en heeft nu beslist dat verdachte Richard B. wel aan Nederland overgeleverd moet worden. Mr. Liliane Verjauw en Mr. Tim Smet, de raadslieden van Richard B., reageren teleurgesteld op het arrest van de KI. "B. kon voor deze feiten, die grotendeels in België zijn gepleegd, perfect vervolgd worden in België. Door B. over te leveren aan Nederland, brengt men zijn leven in gevaar. We begrijpen niet dat men dat risico zomaar wil nemen."

woensdag 18 april 2012

Ex-compagnon Janus van Wesenbeeck geliquideerd

UPDATE: Slachtoffer liquidatie in 2000 ook al neergeschoten bij vuurgevecht in Middelburg
 


Janus van Wesenbeec
De 48-jarige Tilburger die op 10 april werd neergekogeld in Waalwijk, en die dinsdag aan zijn verwondingen is overleden, was een voormalige compagnon van de Eindhovense topcrimineel Janus van Wesenbeeck. Van Wesenbeeck, die vorig jaar in België tot tien jaar cel werd veroordeeld wegens de internationale handel in cocaïne, hasj en amfetamines, zou volgens insiders jarenlang zaken gedaan hebben met Toon Damen(48), maar enkele jaren geleden spatte het partnership om onduidelijke redenen uit elkaar.

Midden 2009 rolde de federale recherche van Hasselt een belangrijk deel van het criminele netwerk rond Janus van Wesenbeeck op. Niet alleen Janus van Wesenbeeck zit sindsdien achter de tralies, ook zijn secondant Robert van Vroenhoven en zijn schimmige Israëlische vennoot Avraham Gampel werden gearresteerd. Tijdens de processen in Hasselt en Antwerpen bleek dat Janus van Wesenbeeck beschikte over zeer professionele, internationale organisatie, met vertakkingen tot in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en het Midden-Oosten. Volgens insiders waren Janus van Wesenbeeck en Toon Damen jarenlang compagnons, tot er om onbekende reden plots een haar in boter zat tussen de twee en het partnership uit elkaar spatte.


Dat het (oude) conflict met Janus van Wesenbeeck een motief voor de liquidatie van Toon Damen zou zijn, is volgens insiders wel zo goed als uitgesloten. Sommigen speculeren dat Damen wel eens het slachtoffer geworden zou kunnen van een ordinaire wraakactie voor de moord op Flavio Fadda, op 11 maart 2008 in Tilburg. Fadda werd om hem leven gebracht door kleine Toon Damen, de 24-jarige zoon van Damen sr. De aanleiding van die moord lag in de relationele sfeer. De ex-vriendin van kleine Toon Damen had een relatie aangeknoopt met Flavio Fadda. Damen jr. werd voor die feiten in 2009 veroordeeld tot 12 jaar gevangenis.


De politie weet vermoedelijk wél wie achter de liquidatie van Toon Damen sr. zit. Nadat hij in Waalwijk werd doorzeefd met kogels, was Damen nog enige tijd bij kennis noemde hij de naam van de opdrachtgever. 

UPDATE : Neergeschoten bij vuurgevecht op woonwagenkamp in Middelburg
Het is niet de eerste keer dat Toon Damen, het slachtoffer van de liquidatie in Waalwijk, werd neergeschoten. De toen 36-jarige Damen raakte in 2000 zwaargewond bij een hevig vuurgevecht op een woonwagenkamp in Middelburg. Damen werd bij dat incident geraakt in de kaak en in de hals, maar hij overleefde hachelijke avontuur.

De uitstekend geïnformeerde BN De Stem beschreef het incident als een wildwest-tafereel. De krant legt ook de link tussen Toon Damen en de beruchte Bredase Juliet-bende.

"De politie heeft vorige week Risto P. uit Breda aangehouden. De voormalige hoofdverdachte uit het Juliet-proces zou in september betrokken zijn geweest bij een massale schietpartij op een woonwagenkamp in Middelburg. Bij dat wildwest-achtige treffen liepen drie mensen verwondingen op, van wie twee zeer ernstig. (...) De politie lijkt er vanuit te gaan dat P. deel uitmaakte van een groep van acht tot negen mannen uit Brabant die een ripdeal wilden plegen. Doelwit was bewoner Van W. van het woonwagenkamp aan de Wilsonlaan, maar die had kennelijk al op problemen gerekend.Op het moment dat de twee auto's het kamp op reden, barstte een kort maar hevig vuurgevecht los. Ooggetuigen spraken van een afrekening in maffia-stijl. Toen de kruitdampen opgetrokken waren, kon de politie ter plekke de zwaargewonde van W. en de lichtgewonde A.M., die vermoedelijk bij de overvallers hoorde, aanhouden. Een andere zwaargewonde verdacht, Toon D.uit Tilburg, werd in de buurt van het ziekenhuis van Middelburg uit een vluchtwagen gezet. De man was door meerdere kogels geraakt in de hals en in de nek. D. werd na een verblijf van enkele weken in de penitentiaire afdeling van de gevangenis van Scheveningen vrijgelaten, maar nog op de stoep opnieuw aangehouden. De recherche in Den Bosch verdenkt hem samen met een 43-jarige man uit Schaik van handel in XTC-pillen en het bezit van vuurwapens. Door afgeluisterde telefoongesprekken in deze zaak zou de politie ook op het spoor zijn gekomen van Risto P."

Aldus BN De Stem van 1/12/2000.

Juliet-kopstuk Risto P., familie van de gewezen Nederlandse minister Jan Pronk, werd vrijgesproken. Toon Damen werd in eerste aanleg wel veroordeeld, maar ging in beroep. Welke uitspraak het hof in Den Bosch heeft gedaan, hebben we nog niet kunnen achterhalen.