maandag 3 december 2012

Verdachte in Antwerpse cocaïnezaak doodgeschoten

Patrick Brisbane dook op in verdwijningszaak-Jan van Zantvoort

De Nederlandse beroepscrimineel Patrick Brisbane(40), die zondagmorgen voor zijn huis in Diemen werd doodgeschoten, is geen onbekende in Antwerpen. Brisbane zat in 2011 nog korte tijd in de gevangenis in verband met een onderschept cocaïnetransport van 128 kg. Brisbane dook ook zijdelings op in de verdwijningszaak van de Antwerpse drugstrafikant Jan Van Zantvoort. Volgens Brisbane werd Jan Van Zantvoort vermoord door Hells Angels.


Dood voor zijn huis: Patrick Brisbane
Patrick Brisbane werd zondagmorgen rond 5 uur met verschillende kogels om het leven gebracht. Buurtbewoners uit de Rietzangerstraat werden gewekt door enkele luide knallen en zagen vervolgens hoe Brisbane dood achter het stuur van zijn auto zat.

Patrick Brisbane is een bekende naam in het misdaadcircuit van Amsterdam én Antwerpen. Brisbane staat op de zogenaamde lijst van zogenaamde ABC'ers - Amsterdamse Beroepscriminelen - van de hoofdstedelijke politie. Brisbane is een goede bekende van topcrimineel Mink Kok.

Achter tralies in Libanon: Mink Kok
Maar Patrick Brisbane is ook bekende figuur in het Antwerpse milieu van drugstrafikanten. Brisbane maakte jarenlang deel uit van de groep rond de verdwenen Jan Van Zantvoort, waar ook Martin 'Billy' Meech (aka Sean Paul Preston, die samen met Mink Kok gedetineerd zit in Libanon) en Sven De Neve deel van uit maakten.

 Brisbane werd vorige jaar nog een tijdje in hechtenis genomen in Antwerpen in verband met een inbeslag genomen partij cocaïne van 128 kg. In dezelfde zaak werd ook wereldkampioen kickboksen Hesdy Gerges en diens neef Ashraf Gerges gearresteerd. De andere verdachten in de Antwerpse zaak zijn Lucas Boom, Soufian Chacha, Simon De Mol en Mark De Weert.

Brisbane speelde ook een opmerkelijke rol in de verdwijningszaak rond zijn vroegere compagnon Jan Van Zantvoort, de Antwerpse drugstrafikant in maart 2011 in Spanje verdween, kort na een ontmoeting met Mink Kok. 'Brisbane wist duidelijk meer over de verdwijning van Jan', zegt een bron in het Antwerpse wereldje. 'Hij zei dat we niet meer naar Jantje hoefden te zoeken, omdat hij nooit meer zou terugkomen.'

Verdwenen: Jan Van Zantvoort
Ook de vader van Jan Van Zantvoort hoorde een gelijkaardig verhaal, waarvan Brisbane de bron was. 'Jan zou een partij cocaïne niet hebben uitgehaald. Daardoor zou hij problemen hebben gekregen met Hells Angels. Een zekere Peer zou hem door het hoofd hebben geschoten.'

Het federale parket en de federale gerechtelijke politie doen al enkele maanden intensief onderzoek naar de verdwijning van Jan Van Zantvoort. De speurders waren bijzonder geïnteresseerd in het verhaal van Brisbane en wilden vooral weten hoe Brisbane aan de kennis kwam. De moordenaars van Brisbane hebben - bedoeld of onbedoeld - een belangrijke getuige in de zaak het zwijgen opgelegd.


 

zondag 2 december 2012

Liquidatie in bandietendorp Maasmechelen

Slachtoffer was 'rechterhand' Italiaanse topcrimineel Silvio A.

Helmi Gedik(rechts) werd vrijdag vermoord aangetroffen.
MAASMECHELEN - Helmi Gedik, de 39-jarige man die vrijdagmorgen vermoord werd aangetroffen in zijn woning aan de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen, was een intimus van de criminele familie A. uit Maasmechelen. De familie A. wordt tot gerekend tot de belangrijkste spelers in het internationale circuit van drugstrafikanten. Bronnen bij de politie omschrijven Helmi Gedik, een Limburger van Turkse origine, zelfs als de rechterhand van Silvio A.


Het levenloze lichaam van Helmi Gedik werd vrijdagmorgen(30/11/2012) aangetroffen in een pand aan de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen. Gedik(39), vader van een dochter van 8 jaar, werd door meerdere kogels geraakt in het hoofd en in de borst. De dertiger runde in Maasmechelen een kapsalon en zou volgens berichten in de Belgische media bezig zijn geweest met het openen van een restaurant. Vrienden en familieleden die door de Belgische media werden benaderd, stellen dat Gedik geen vijanden had, hoewel hij bij politie en justitie bekend was voor drugsfeiten.

 De officiële versie van het parket van Tongeren luidt dat rekening wordt gehouden met alle mogelijke onderzoekspistes en motieven, maar alles wijst er op dat de moord op Helmi Gedik slachtoffer werd van een liquidatie binnen het wereldje van de internationale drugshandel. De politie beschouwt Gedik als de rechterhand van Silvio A., een prominent lid van een Italiaanse criminele familie uit Maasmechelen met belangrijke contacten in de internationale drugshandel.

De leden familie A. duiken al sinds de jaren '90 op in belangrijke, grote drugszaken in België. Cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen, hasjtrafiek naar Engeland of gigantische xtc-transporten naar Australië, telkens duiken de de namen Antonio, Silvio of Lucio A. op. Die laatste, Lucio dus, duikt werd ook veroordeeld voor de ontvoering van de Antwerpse oplichter Peter De Laender. Die moest in opdracht van een criminele organisatie in Amsterdam een container met hasj ophalen. De Laender incasseerde het geld, maar liet de container op de havenkaai staan. De Amsterdammers schakelden de Limburgse topcrimineel Peter van Dijk in, die op zijn beurt Lucio A. inschakelde om de Laender een lesje te leren. 

Het openbaar ministerie in Antwerpen voert momenteel een proces tegen een groepering die 590 kg cocaïne probeerde in te voeren via de haven. De coke zat verborgen in vaten met plantaardige olie. De lijst van verdachten die terechtstaan is interessant. De ene helft bestaat uit mensen die deel uit maken van de Amsterdamse onderwereld, de andere helft bestaat uit Italo-Belgen uit de entourage van de familie A. Een van de beklaagden in de Antwerpse zaak is Cosimo P., de voormalige schoonbroer van Helmi Gedik. 

De familie A. uit Maasmechelen heeft zelfs de aandacht getrokken van de federale politie van Australië. De groep A. exporteerde grote hoeveelheden partydrugs naar AustralIië. De opbrengsten van de illegale handel werden mogelijk geïnvesteerd in vastgoedprojecten.  De Aussies beschouwen de familie A. als het brein achter de financiële operatie.  De Australiërs linken de familie A. aan de Nederlandse superdrugshandelaar Janus van Wesenbeeck  en zijn Israëlische zakenpartner Avraham Gampel.