zondag 7 december 2014

COKE-DIPLOMAAT ALI KOLEILAT UITGELEVERD AAN VS

De Belgische overheid heeft Ali Koleilat Dalbi, een beruchte Libanese wapenhandelaar, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De uitlevering kwam in een stroomversnelling, toen ontdekte dat Koleilat plannen zou hebben beraamd om te ontsnappen uit de gevangenis van Vorst. Er zijn ook aanwijzingen dat Koleilat een bedreiging vormde voor de Belgische magistraten die met zijn dossier belast waren.
Koleilat zou plannen hebben gemaakt om te ontsnappen


Ali Koleilat Dalbi werd al 4 februari opgepakt op de luchthaven Brussels Airport. Dat gebeurde op basis van een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven door de gerechtelijke autoriteiten van de Amerikaanse staat New York. De Amerikaanse DEA beschouwt Ali Koleilat immers als een van de hoofdverdachten achter een mislukt drugstransport van 1.100 kg cocaïne dat in 2011 werd onderschept op de luchthaven van de Dominicaanse Republiek. De drugs zaten verstopt in een privéjet die op het punt stond naar de zakenluchthaven van Deurne bij Antwerpen zou vliegen.

Ali Koleilat is geen onbekende voor het gerecht. Zijn zus Siba is de echtgenote van de Nederlandse topcrimineel Robert Mink Kok, herhaaldelijk veroordeeld voor drug- en wapenhandel. En Koleilat zelf zou in 2002 ook wapens geleverd hebben aan de toenmalige Liberiaanse dictator Charles Taylor. Hij zou ook zakelijke banden onderhouden met Hezbollah.

Ali Koleilat Dalbi komt uit een invloedrijke Libanese familie. De man beschikt niet alleen over een Nederlandse paspoort, hij beschikt ook over een diplomatieke kaart van Guinne-Bissau. Koleilat probeerde dan ook zijn (vermeende) diplomatieke status in te roepen, om zijn uitlevering aan de Verenigde Staten te verhinderen. Het gerechtelijke instanties in België veegden zijn argumentatie echter van tafel en zetten het licht op groen voor zijn uitlevering.

Die uitlevering is er sneller gekomen dan verwacht. In het eerste weekend van december werd Ali Koleilat hals over kop op een privé jet richting Manhattan gezet, waar hij in het Southern District of New York vervolgd zal worden. De versnelde uitlevering zou een gevolg zijn van het feit dat Koleilat Belgische magistraten zou hebben bedreigd, of in gesprek met derden zou hebben gesproken over eventuele represailles tegenover Belgische justitiemedewerkers. Hij zou ook plannen hebben beraamd om uit de gevangenis van Vorst te te ontsnappen.

Zakaria Koleilat, de broer van Ali, zit momenteel nog in de gevangenis van Antwerpen. Hij wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel, weliswaar in een ander dossier dan zijn broer. En ook Zakaria wacht op zijn uitlevering aan de VS.  De man werd eind mei in Antwerpen opgepakt en zou volgens de DEA meegewerkt aan het witwassen van drugsgelden via Amsterdam, New York en Nigeria en voorbereidingen getroffen hebben om een drugslijn op te zetten tussen Colombia en Benin.