donderdag 26 november 2009

De "ontvoering" van schroothandelaar Rob Wilders


ANTWERPEN-De Belgische media besteden nauwelijks aandacht aan hem, maar een van de meest intrigerende figuren in het proces tegen de Thai Connection, is Rob Wilders(61). Wilders is de directeur-eigenaar van schroothandel AMCO bv. Hij heeft een blanco strafblad, maar het openbaar ministerie in Antwerpen wil hem tien jaar de cel in als brein achter de gigantische hasjlijn  tussen Marokko, Antwerpen en Amsterdam. En wie waren die Marokkanen die Wilders gijzelden, bedreigden en afranselden nadat de 42 ton hasj was onderschept in de Antwerpse haven?

Rob Wilders ontkent iedere betrokkenheid bij drugshandel. Hij is het slachtoffer van Paulus Meyer, de criminele celebrity in de zaak. Meyer zou de legale schroothandel van Wilders hebben misbruikt om een hasjlijn op te zetten.  We vatten de verdediging van Wilders kort samen:

"Jawel, Wilders deed zaken met Meyer. Maar dat ging over handel in schroot. Niet over hasj", aldus de meester Luyckx, de raadsman van Wilders. Wilders werd ook in Nederland al in verband gebracht met drugssmokkel. "Hij werd vrijgesproken. Mijn cliënt heeft een blanco strafregister. Hij is overigens geen sukkelaar die zich moet inlaten met drugs. Waarom zou hij? Hij is vermogend genoeg. En hij heeft zijn geld op een volstrekt legale manier verdiend."

Rob Wilders was volgens het OM de eindbestemmeling van de hasj. Hij was de man die jarenlang tonnen hasj - 350 ton volgens schattingen van de politie - zou hebben ingevoerd in Nederland. Toen het beruchte transport van 42 ton werd onderschept door de autoriteiten in Antwerpen, sloeg de organisator van het transport, Paulus Meyer, onmiddellijk op de vlucht. Maar voor hij op Schiphol het vliegtuig naar Dubai en Thailand neemt , gaat hij eerst even op bezoek bij Wilders. De politie onderschept een telefoongesprek. "Ik ben NU weg!"

Enkele dagen later loopt het helemaal mis voor de man van AMCO bv. Hij krijgt het bezoek van een zekere M'Hamed Azoubai, een Marokkaan uit Den Haag,  die ook actief blijkt te zijn in de schroothandel.  Azoubai is een zakenpartner van de familie Oumlala. Het is schrootbedrijf Cofi Oum van de familie Oumlala in Marokko waar de hasj werd verstopt in de deklading schroot. Naar aanleiding van het onderscheppen van de 42 ton, rijdt Azoubai met Wilders naar het schrootbedrijf Colimetals bij Antwerpen, waar de drugs hadden moeten aankomen. Op het moment dat Wilders bij Colimetals is, valt een bende Marokkanen het bedrijf binnen. Wilders krijgt rake klappen met een vuurwapen. De Marokkanen willen weten waar "hun" hasj is. Ze nemen foto's van alle aanwezigen en vertrekken. Wie achter deze gijzelingsactie zit, is nooit duidelijk geworden tijdens het onderzoek. Wilders: "Ik ken M'hamed Azoubai. Hij was net begonnen in de schroothandel en vertelde me dat hij problemen had in België. Ik ben met hem meegegaan om hem wat te helpen. Ik weet niet wie die Marokkanen waren en waarom ze mij viseerden."

Wilders stapt niet naar de politie. Hij doet pas aangifte van de feiten als hij zelf al achter de tralies zit als verdachte in de zaak. Het verweer van Wilders, en zijn financiële man Fred Sibbelee, maakte niet veel indruk op de medeverdachten. "Paul Meyer staat als verdachte nummer één op de lijst", zegt een advocaat. "Maar eigenlijk had Wilders daar moeten staan. Meyer deed gewoon het transport voor Wilders."

Het OM heeft tien jaar geëist tegen Wilders. Op 16 december valt een uitspraak in de zaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.