ANTWERPEN-Tuur Ceuppens, de voormalige kabinetsmedewerker van de Antwerpse schepen/wethouder Ludo Van Campenhout die onlangs vrijuit ging in een corruptiezaak, zal opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. Ceuppens kreeg een terreinwagen ter waarde van 42.000 cadeau van projectontwikkelaar Xavier Painblanc omdat hij het afleveren van een bouwvergunning een duwtje had gegeven, maar de rechtbank was van oordeel dat de feiten niet beschouwd kunnen worden als omkoping. Zowel het parket als het schepencollege van de stad Antwerpen hebben beroep aangetekend tegen het vrijspraakvonnis.
De feiten dateren uit 2005. Ceuppens werd gecontacteerd door vastgoedspeculant Xavier Painblanc, die in de rats zat omdat een vergunningsdossier van een ontwikkelingsproject in de Kammenstraat maar bleef aanslepen. Ceuppens zorgde ervoor dat de beslissing over de vergunning versneld op de agenda van het schepencollege werd geplaatst. “Ceuppens zo fier dat hij de zaak had geregeld, dat hij de bouwvergunning persoonlijk ging afleveren bij Painblanc”, aldus het openbaar ministerie.
Twee maanden later nodigde Painblanc de kabinetsmedewerker uit voor een diner in een restaurant. Painblanc bedankte Ceuppens voor zijn interventie en vroeg waarmee hij de ambtenaar-kabinetsadviseur kon belonen. Ceuppens liet ongeneerd weten dat hij wel geïnteresseerd was in de Volkswagen Touareg waarmee een medewerker van Painblanc rondreed. De terreinwagen was op dat moment 42.000 euro waard.
Ceuppens kocht de terreinwagen met eigen spaargeld over van de leasemaatschappij, maar Painblanc gaf hem het geld later in contanten terug. Om de transactie te verhullen, stelden ze een valse leningovereenkomst op. Op papier leende Ceuppens het geld van Painblanc, maar in werkelijkheid was het nooit bedoeling om dat bedrag terug te betalen.
“Een glasheldere zaak”, vond het openbaar ministerie. Volgens aanklager Zymler hadden Ceuppens en Painblanc zich schuldig gemaakt aan corruptie en valsheid in geschrifte. De verdediging van Ceuppens argumenteerde dat er geen sprake was van corruptie. “Om van corruptie te kunnen spreken, moet er sprake zijn van een voorafgaandelijke belofte of afspraak”, aldus mr. Fred Erdman. “In deze zaak is er van zo’n voorafgaandelijke belofte geen sprake. Ceuppens leverde spontaan een vriendendienst en werd daar achteraf voor beloond. Je kan je heel wat ethische vragen stellen over het gedrag van Ceuppens, hij had die wagen nooit mogen aannemen, maar dat betekent nog niet dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd.”
De rechtbank volgde redenering van de Erdman. “Beloningen achteraf kunnen niet worden beschouwd als corruptie en de betichten dienen daarom te worden vrijgesproken”, aldus rechtbankvoorzitter Potargent. Ook de valsheid in geschrifte is niet bewezen. “De leningovereenkomst was vals, maar het is niet bewezen dat Ceuppens en Painblanc met die overeenkomst doelbewust iemand hebben willen benadelen. Het is overigens het recht van burgers om een bepaald gedrag, dat geen misdrijf inhoudt, te verhullen of te ontrekken aan de openbaarheid.”
Het stadsbestuur en het parket vangen dus een tweede keer bot. Ceuppens was ten tijde van de visa-crisis ook al een van de verdachten, maar ook in die zaak ging hij vrijuit. Maar het parket laat Ceuppens nog niet los. De procureur besliste om beroep aan te tekenen, waardoor overgedaan zal worden voor het hof van beroep. Het schepencollege van de stad, de voormalige werkgever van Ceuppens, besliste vrijdag ook al om als burgerlijke partij beroep aan te tekenen tegen het vrijspraakvonnis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.