zaterdag 26 november 2011

Hof wil getuigenis politie-infiltrant

ANTWERPEN-Het hof van beroep in Antwerpen heeft het openbaar ministerie gevraagd om een omstreden informant van de federale politie op te sporen, zodat de man gehoord kan worden als getuige in grote drugszaak. De politie-informant was in 2007 betrokken bij de invoer van 1200 kilogram cocaïne, maar dankzij een soort "goddelijke interventie" van drugsmagistrate Ester Natus ontsnapte de man als enige verdachte aan een proces.

Dirk C., een bekende Antwerpse importeur van exotische groenten, zal uiteindelijk dan toch voor een rechter moeten verschijnen. Niet als verdachte, maar wel als getuige. C. speelde  samen met Abdelkarim J.J. en Ben W.  een hoofdrol in een omvangrijke cocaïnesmokkel via de havens van Rotterdam en Antwerpen. 

Op 10 september 2007 arriveerde een container met ananassen in de haven van Rotterdam, met als eindbestemming Antwerpen. In de container zat om en bij de 1200 kg cocaïne verstopt, goed voor een straatwaarde van 60 miljoen euro.

Politie en justitie liet verschillende verdachten arresteren, maar Dirk C. werd met rust gelaten. Maar op het moment dat C. te horen krijgt dat hij toch als verdachte zal worden vervolgd, stapt hij kwaad naar onderzoeksrechter Jacques Mahieu en onthult hij dat hij een politieinformant is. C. legt aan Mahieu uit dat hij de cocaïneinvoer op vraag van de politie heeft opgezet, met als enige doel om verdachte Ben W. in de val te lokken. Een klassiek geval van politionele provocatie dus.
Dan gebeurt plots iets merkwaardigs. Wanneer de verdachten voor de raadkamer in Antwerpen moeten verschijnen, blijkt dat drugsmagistrate Ester Natus het dossier van Dirk C. heeft laten afsplitsten van de rest van het dossier. De andere verdachten worden doorverwezen naar de correctionele rechter, maar Dirk C. krijgt in alle stilte opschorsting van straf. Hij hoeft niet voor de rechter te verschijnen en wordt niet gestraft.

De advocaten Abdelkarim J.J. en Ben W. schreeuwen moord en brand als hun cliënten voor de strafrechter moeten verschijnen. Zij stellen dat hun cliënten erin geluisd werden door burgerinfiltrant Dirk C. De advocaten willen Dirk C. ook horen als getuigen, maar de voorzitter Vincke van de 8C kamer vindt het niet nodig om de informant naar de rechtszaal halen als getuige. Wanneer de advocaten C. dan maar zelf dagvaarden, komt hij niet opdagen. De rechtbank negeerde alle verhalen over politieprovocatie en veroordeelde Abdelkarim J.J. en Ben W. tot zeven jaar cel en een boete van 27.500 euro. Beide verdachten tekende onmiddellijk beroep aan tegen de veroordeling.

Mr. Hans Rieder en mr. Omar Souidi, de advocaten van Ben W. en Abdelkarim J.J. willen dat Dirk C. alsnog komt getuigen, maar ze slagen er niet in om hem dagvaarden. "C. heeft zich blijkbaar laten uitschrijven, zodat we geen adres hebben om hem te dagvaarden", aldus Rieder. Door ons gecontacteerd, zegt C. dat hij er weinig voor voelt om te getuigen in de zaak. "Ik mag trouwens niet komen. Van wie niet? Van het parket. De parketmagistraat heeft me gezegd dat ik vooral niet moest komen getuigen."

Het hof van beroep legt zich echter niet neer bij de weigering van C. om te komen uitleggen wat zijn precieze rol was in deze onverkwikkelijke zaak. Het hof heeft nu opdracht gegeven om C. op te sporen, zodat hij desnoods onder dwang naar de rechtszaal kan worden gebracht. De zaak wordt op 10 februari hervat.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.