woensdag 10 februari 2010

Beruchte handelaar in platina laat zakenpartners kidnappen

ANTWERPEN-De raadkamer in Antwerpen in heeft de beruchte Brusselse zakenman-crimineel Patrick Van Cantfort verwezen naar de correctionele rechtbank. De wegens BTW-fraude veroordeelde zakenman wordt ervan verdacht twee Britse "zakenpartners" te hebben laten kidnappen. De twee Britten zouden bij Van Cantfort 25 kg van het edelmetaal platina hebben besteld. Omdat de deal uiteindelijk niet doorging, zou Van Cantfort alsnog een 1 miljoen euro hebben geëist

Patrick Van Cantfort is niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 viel zijn naam in een zeer ophefmakende ontvoeringszaak in Engeland.  De Brusselaar huurde een aantal Ierse en Engelse topgangsters in om een Engelse fraudeur, die 40 miljoen pond zou hebben verdiend met zijn btw-carrousel, te ontvoeren. De politie kon de ontvoering echter verijdelen. De politie toonde tijdens het proces beelden van een observatie. In de opnames was te zien hoe Patrick Van Cantfort een ontmoeting had met Patrick Holland, een Ierse gangster die ervan wordt verdacht misdaadjournaliste Veronica Guerin te hebben geliquideerd.

                   Lakborslei 2: in dit pand werden de Britten vastgehouden
Er zijn sterke gelijkenissen tussen ontvoeringszaak in Engeland - op het wereldwijde web kunt u het hele verhaal lezen - en de zaak in Antwerpen. In Groot-Brittanië wilde Patrick Van Cantfort, aka The Banker, een man laten ontvoeren en 40 miljoen pond eisen. In Antwerpen werden twee Britse Sikhs ontvoerd en twee dagen lang gevangen gehouden in de kelder van het pand aan de Lakborslei nr. 2 (zie foto, links)  in Deurne, op, o ironie, wandelafstand van het hoofdkwartier van de federale politie van Antwerpen.

                                                                                     
Patat!

De feiten dateren van 10 maart 2009. De Britse zakenlui - oplichters volgens de advocaten van de verdachten - Rajinder Sohal en Raj Kuma Khushna - werden naar Antwerpen gelokt en in opdracht van  Van Cantfort vastgehouden door de Bosniër Camil Nurko en de Kosovaar Adrian Bardhri aka Kiril Kirilov. Sohal en Khusna dreven handel met de Britse firma Glenpark International Ltd. Volgens Patrick Van Cantfort bestelden de twee Britten een aanzienlijke hoeveelheid - 25 kg - platina bij zijn firma, genaamd Adelfia SA.

Van Cantfort kon 15 kg leveren, maar de Britten kwamen hun deal niet na. Dus bleef Van Cantfort zitten met een lading edelmetaal van om en bij de 500.000 euro. Om de Britse oplichters "een beetje onder druk" te zetten, liet Van Cantfort hen eerst vasthouden in Hotel Fabiola in Borgerhout. Daarna werden zo overgebracht naar de kelder aan de Lakborslei. Om de twee gijzelaars het zwijgen op te leggen, propten de ontvoerders een typisch Belgisch keukenwapen in de mond: de frietaardappel. Een van de Britten verklaarde later onthutst aan de Belgische rechercheurs hoe de ontvoerders hem hadden durven behandelen. "Ik moest mijn sokken afgeven omdat ze vonden dat ze stonken."

Snugger & co.

De federale politie kreeg nog tijdens de gijzeling een tip van de Britse collega's. Die hadden dan weer een gedetailleerde tip gekregen dat twee Britten waren gekidnapt in België. Van Cantfort en zijn mannen hadden Sohal Rajinder laten bellen naar een familielid in Londen. De man kreeg de opdracht om het losgeld bij elkaar te krijgen. "I had to pay 1 million euros for their release, otherwise they'd be send back in pieces." De man hield de  - niet al te snuggere - kidnappers aan het lijntje en alarmeerde de politie. De Belgische politie viel op 12 maart binnen in het pand aan de Lakborslei nr. 2 en zo kwam er een einde aan deze merkwaardige kidnap-historie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.