woensdag 16 maart 2011

Tien jaar cel voor Janus van Wesenbeeck

HASSELT-De correctionele rechtbank van Hasselt heeft de Nederlandse topcrimineel Janus van Wesenbeeck(49), alias Harry Potter, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 137.000 euro. Volgens de rechtbank staat het vast dat Janus de leider was van een grote criminele organisatie die tonnen cannabis en amfetamine verhandelde.


De rechtbank sprak ook zware straffen uit tegen de andere kopstukken van de organisatie-Van Wesenbeeck. Robert Van Vroenhoven, alias Omar Sharif, de trouwe rechterhand van Janus, werd eveneens veroordeeld tot tien jaar cel. Van Vroenhoven verdwijnt wellicht langer achter de tralies dan zijn baas, want omwille van een vroeger strafrechterlijke veroordeling moet Van Vroenhoven minstens 2/3 van de opgelegde straftijd uitzitten. Janus werd in België nooit eerder veroordeeld en kan al na een derde van zijn straf vrijkomen.


De schimmige Israëlier Awraham Gampel, alias Shrek, behoort volgens de rechtbank ook tot de top van de organisatie, maar zijn betrokkenheid bij concrete smokkeltrajecten zijn volgens de rechtbank niet onomstotelijk bewezen. De rechtbank sprak Gampel dus vrij voor alle tenlasteleggingen die te maken hadden met drugshandel, maar legde hem wel vijf jaar cel op voor het leiding geven aan een criminele vereniging.


De mysterieuze Afghaan Farid Sarwari, alias H of Hood, is in het dagelijkse leven exploitant van een bescheiden nightshop in Amsterdam. Sarwari heeft steeds volgehouden dat hij slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. Hij zou niet de H zijn die in het dossier opduikt, maar de rechtbank acht geen geloof aan die stelling. Volgens de rechtbank staat het vast dat Sarwari een van de decision takers is van de organisatie en dat hij betrokken was bij een onderschept transport van 7 ton hasj. Sarwari moet 8 jaar de cel in.


Mohammeddjaliel Hayatmahomed, alias Jack, is een Nederlandse ondernemer van Surinaamse origine. Hij is volgens de rechtbank de boekhouder van de organisatie. Jack was de man van de geldtransacties: hij zorgde voor het innen van de drugsgelden, regelde de betalingen en is ook de man die een veilige belegging zocht voor de criminele winsten. Hayatmahomed hoorde zich veroordelen tot 7 jaar cel.


Tinus van Wesenbeeck, alias Bus. De rol van Tinus in deze zaak was eerder ondergeschikt, maar de jongere broer van Janus kwam vooral in beeld dankzij de juridische fratsen van zijn advocaat Hans Rieder. De gevreesde procedurespecialist probeerde de rechtbank te wraken, maar hij ving bot bij het hof van beroep en het hof van cassatie. Rieder blonk vooral uit door afwezigheid, waardoor Tinus de facto zonder verdediging kwam te zitten. Tinus zette Rieder uit de zaak en distantieerde zich openlijk van de Gentse toppleiter. De rechtbank beschouwt Tinus niettemin als eenbelangrijk lid van de organisatie van zijn broer en legt hem daarom 4 jaar cel op.


Stef Dingen, alias Red, alias Bluesman, is met zijn 27 jaar de Benjamin van de bende. Dingen, de ex-schoonzoon van Janus, speelde een cruciale rol in de aanvoerlijn van cannabis en amfetamines naar Groot-Brittannië. Stef Dingen runt in Eindhoven een zeer winstgevende keten van zonnebankcentra - de jongeman verdient meer dan goed zijn boterham met legale activiteiten - maar voor zijn criminele bijberoep bij schoonpa Janus moet hij nu wel 6 jaar de cel in.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.