woensdag 18 april 2012

Ex-compagnon Janus van Wesenbeeck geliquideerd

UPDATE: Slachtoffer liquidatie in 2000 ook al neergeschoten bij vuurgevecht in Middelburg
 


Janus van Wesenbeec
De 48-jarige Tilburger die op 10 april werd neergekogeld in Waalwijk, en die dinsdag aan zijn verwondingen is overleden, was een voormalige compagnon van de Eindhovense topcrimineel Janus van Wesenbeeck. Van Wesenbeeck, die vorig jaar in België tot tien jaar cel werd veroordeeld wegens de internationale handel in cocaïne, hasj en amfetamines, zou volgens insiders jarenlang zaken gedaan hebben met Toon Damen(48), maar enkele jaren geleden spatte het partnership om onduidelijke redenen uit elkaar.

Midden 2009 rolde de federale recherche van Hasselt een belangrijk deel van het criminele netwerk rond Janus van Wesenbeeck op. Niet alleen Janus van Wesenbeeck zit sindsdien achter de tralies, ook zijn secondant Robert van Vroenhoven en zijn schimmige Israëlische vennoot Avraham Gampel werden gearresteerd. Tijdens de processen in Hasselt en Antwerpen bleek dat Janus van Wesenbeeck beschikte over zeer professionele, internationale organisatie, met vertakkingen tot in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en het Midden-Oosten. Volgens insiders waren Janus van Wesenbeeck en Toon Damen jarenlang compagnons, tot er om onbekende reden plots een haar in boter zat tussen de twee en het partnership uit elkaar spatte.


Dat het (oude) conflict met Janus van Wesenbeeck een motief voor de liquidatie van Toon Damen zou zijn, is volgens insiders wel zo goed als uitgesloten. Sommigen speculeren dat Damen wel eens het slachtoffer geworden zou kunnen van een ordinaire wraakactie voor de moord op Flavio Fadda, op 11 maart 2008 in Tilburg. Fadda werd om hem leven gebracht door kleine Toon Damen, de 24-jarige zoon van Damen sr. De aanleiding van die moord lag in de relationele sfeer. De ex-vriendin van kleine Toon Damen had een relatie aangeknoopt met Flavio Fadda. Damen jr. werd voor die feiten in 2009 veroordeeld tot 12 jaar gevangenis.


De politie weet vermoedelijk wél wie achter de liquidatie van Toon Damen sr. zit. Nadat hij in Waalwijk werd doorzeefd met kogels, was Damen nog enige tijd bij kennis noemde hij de naam van de opdrachtgever. 

UPDATE : Neergeschoten bij vuurgevecht op woonwagenkamp in Middelburg
Het is niet de eerste keer dat Toon Damen, het slachtoffer van de liquidatie in Waalwijk, werd neergeschoten. De toen 36-jarige Damen raakte in 2000 zwaargewond bij een hevig vuurgevecht op een woonwagenkamp in Middelburg. Damen werd bij dat incident geraakt in de kaak en in de hals, maar hij overleefde hachelijke avontuur.

De uitstekend geïnformeerde BN De Stem beschreef het incident als een wildwest-tafereel. De krant legt ook de link tussen Toon Damen en de beruchte Bredase Juliet-bende.

"De politie heeft vorige week Risto P. uit Breda aangehouden. De voormalige hoofdverdachte uit het Juliet-proces zou in september betrokken zijn geweest bij een massale schietpartij op een woonwagenkamp in Middelburg. Bij dat wildwest-achtige treffen liepen drie mensen verwondingen op, van wie twee zeer ernstig. (...) De politie lijkt er vanuit te gaan dat P. deel uitmaakte van een groep van acht tot negen mannen uit Brabant die een ripdeal wilden plegen. Doelwit was bewoner Van W. van het woonwagenkamp aan de Wilsonlaan, maar die had kennelijk al op problemen gerekend.Op het moment dat de twee auto's het kamp op reden, barstte een kort maar hevig vuurgevecht los. Ooggetuigen spraken van een afrekening in maffia-stijl. Toen de kruitdampen opgetrokken waren, kon de politie ter plekke de zwaargewonde van W. en de lichtgewonde A.M., die vermoedelijk bij de overvallers hoorde, aanhouden. Een andere zwaargewonde verdacht, Toon D.uit Tilburg, werd in de buurt van het ziekenhuis van Middelburg uit een vluchtwagen gezet. De man was door meerdere kogels geraakt in de hals en in de nek. D. werd na een verblijf van enkele weken in de penitentiaire afdeling van de gevangenis van Scheveningen vrijgelaten, maar nog op de stoep opnieuw aangehouden. De recherche in Den Bosch verdenkt hem samen met een 43-jarige man uit Schaik van handel in XTC-pillen en het bezit van vuurwapens. Door afgeluisterde telefoongesprekken in deze zaak zou de politie ook op het spoor zijn gekomen van Risto P."

Aldus BN De Stem van 1/12/2000.

Juliet-kopstuk Risto P., familie van de gewezen Nederlandse minister Jan Pronk, werd vrijgesproken. Toon Damen werd in eerste aanleg wel veroordeeld, maar ging in beroep. Welke uitspraak het hof in Den Bosch heeft gedaan, hebben we nog niet kunnen achterhalen.
1 opmerking:

  1. niets van alle speculaties is waar,
    deze man was misschien in verkeerde zaken betrokken maar in zijn hart was hij een goede man vader en opa,en het doet heel pijn zijn overlijden.ik zal u in ieder geval nooit vergeten er zijn een paar momenten dat u veel voor me heeft betekend.
    rust zacht toon

    BeantwoordenVerwijderen

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.