dinsdag 8 mei 2012

Israëlische maffiabaas Abergil pleit schuldig voor xtc-smokkel

Amerikaanse aanklager vol lof over speurwerk Antwerpse recherche

De Israëlische onderwereldkoning Itzik Abergil(43) heeft een deal gesloten met de Openbare Aanklager in Los Angeles, Californië. Abergil, die in de VS werd vervolgd wegens betrokkenheid bij de invoer van xtc-pillen, witwaspraktijken en moord, heeft schuldig gepleit in ruil voor een gevangenisstraf van tien jaar. Voor hun zaak tegen Abergil baseerden de Amerikanen zich in belangrijke mate op het werk van speurders van de federale recherche van Antwerpen, die in 2004 een belangrijk deel van het Abergil-netwerk in België en Nederland konden ontmantelen.

Voor de Amerikaanse justitie was de zaak tegen Abergil een prestigezaak geworden. De Israëlische maffiabaas werd gerekend tot een van de belangrijkste invoerders van verdovende middelen in de Verenigde Staten. Het internationaal sterk vertakte organisatie van Abergil manifesteerde zich vooral in de distributie van xtc-pillen, maar de groep werd ook vervolgd voor witwaspraktijken en moord. Abergil zou opdracht gegeven hebben voor de liquidatie van Sammi Attias, een Israëlische drugshandelaar die een partij partypillen van de organisatie zou hebben gestolen. Volgens de aanklager in L.A. schakelde Abergil enkele leden van de straatbende Vineland Boyz in om Attias om te leggen.

De Amerikanen wilden vooral aantonen dat Abergil de leider was van een criminele onderneming ("racketeering enterprise") die betrokken was bij de internationale smokkel en verkoop van xtc-tabletten. De Amerikanen maakten daarvoor dankbaar gebruik van het dossier dat speurders de sectie Hormonen en Synthetische drugs anno 2004 tegen Abergil en zijn luitenanten samenstelde.

Het Antwerpse onderzoek tegen Abergil en co. begon in 2003, op basis van informatie van de Spaanse collega's. De Spanjaarden waarschuwden de Antwerpenaar dat de organisatie van Abergil internationale xtc-transporten organiseerde vanuit Antwerpen. De Spanjaarden wezen Abdelkader Bouker, een joodse Marokkaan uit Antwerpen, aan als een van de naaste medewerkers van de machtige onderwereldkoning. De speurders kregen niet alleen Bouker in het vizier, maar ook een aantal andere topmedewerkers zoals de gebroeders Ben Shitrit, Israël Ozifa en diamantrover Alon Zion. Uit onderzoek bleek dat de organisatie van Abergil xtc-pillen smokkelde naar alle uithoeken van de wereld, zoals Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Itzik Abergil zelf werd in 2004 ook gearresteerd op vraag de onderzoeksrechter in Antwerpen, maar justitie in Nederland moest hem korte tijd later al weer laten lopen om het arrestatiebevel van het Antwerpse gerecht te laat werd uitgevaardigd. Lees: de Nederlandse politie sloeg Abergil op Schiphol in de boeien nog voor er een officieel aanhoudingsmandaat tegen hem werd afgeleverd. Abergil keerde terug naar Israël, waar hij een bloedige gangsteroorlog ontketende tegen rivaliserende maffiafamilies. 

Abergil en zijn kornuiten werden in Antwerpen niettemin vervolgd én veroordeeld. Abergil kreeg vijf jaar cel voor het leiden van een criminele organisatie, maar voor de handel in verdovende middelen werd hij niet veroordeeld.

In de praktijk had Abergil geen last van die veroordeling in Antwerpen. Hij zat veilig in Israël en runde zijn internationale imperium vanuit het Beloofde Land. De Israëlische politie en justitie bleken niet bij machte om gangsters als Abergil aan te pakken en schakelden de hulp van de Amerikanen in. Openbaar Aanklager Mark Childs ging achter Abergil en zijn familie aan en hij slaagde erin om de top van de criminele organisatie uitgeleverd te krijgen naar de VS. Childs werkte voor de zaak nauw samen met de Belgische autoriteiten, met name het parket en het onderzoeksteam van de federale recherche van Antwerpen. De speurders die in 2004 de zaak tegen Abergil rondkregen, werden ook opgeroepen als getuige, maar omdat Abergil nu plots schuldig pleit, komt er vroegtijdig een einde aan de prestigezaak. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.