De enorme cocaïnevangst - de grootste in de Dominicaanse Republiek dit jaar - dateert van 15 december. De speurders van de Dominicaans drugsbestrijdingsdienst DNCD onderschepten op de luchthaven van La Romana 20 grote reiskoffers die volgestouwd waren met pakken pure cocaïne. Het ging in totaal om 1077 kg. De drugs vertegenwoordigen in Europa een straatwaarde van minstens 50 miljoen euro.
De vangst was een gevolg van een intensieve samenwerking tussen de DNCD en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration(DEA). Naar aanleiding van de vangst werden 17 personen opgepakt. Onder hen één Nederlander, een Brit en vijftien leden van diverse Dominicaanse politie -en veiligheidsdiensten.
Volgens generaal-majoor Rolando Rosado Mateo, het hoofd van de DNCD, waren de drugsmokkelaars van plan om de partij cocaïne met een privévliegtuig over te brengen naar de luchthaven van Antwerpen. De smokkel was volgens Rolando Rosado Mateo het werk van een crimineel netwerk van Libanezen, die nauwe banden zouden onderhouden met een terreurnetwerk. "Dit zijn niet de gewone drugssmokkelaars die we kennen", aldus de generaal. "We hebben hier te maken met een groepering die drugs verhandelt om terroristische activiteiten te financieren."
De Libanezen die achter de gigantische cocaïnesmokkel zouden schuil gaan, werden niet gevat maar worden internationaal opgespoord. De autoriteiten namen wel het privévliegtuig dat de partij cocaïne naar Antwerpen moest overvliegen, in beslag. Het zou gaan om een executive jet van het type om een LC60 Twin Motor, met een capaciteit van 19 passagiers. Het toestel staat in de Verenigde Staten geregistreerd onder het nummer N858JP en zou eigendom zijn van een vooraanstaande Dominicaanse familie, waarvan enkele leden belangrijke posities innnemen binnen de regering van de Dominicaanse Republiek. Het vliegtuig zou door een Dominicaanse firma zijn gehuurd om de verdovende middelen naar Deurne over te vliegen.
De Dominicaanse en Amerikaanse autoriteiten willen voorlopig geen verdere commentaar kwijt over Libanezen en de terreurorganisatie waarvoor ze zouden werken. Het ligt enigzins voor de hand dat de Libanese verzets/terreurorganisatie Hezbollah bij de zaak betrokken is, gezien hun machtspositie in Libanon, maar het is ook niet uitgesloten dat de generaal doelde ip Zuid-Amerikaanse terreurgroepen als het Lichtend Pad, een militie die in Peru samenwerkt met het machtige Mexicaanse Sinaloakartel. Dat de Libanezen voor de luchthaven van Deurne hebben gekozen, doet ook vragen rijzen over de eventuele betrokkenheid van Libanezen uit de Antwerpse diamantsector. De luchthaven van Deurne wordt vooral gebruikt door diamanthandelaars,. Bronnen binnen de Antwerpse federale politie zeggen dat de diamantairs nogal gehecht zijn aan de luchthaven van Deurne, omwille van de lakse (lees: onbestaande) controles en de uitstekende verbindingen naar witwas- en belastingparadijzen als Jersey.
Het parket van Antwerpen zegt niet op de hoogte te zijn van de activiteiten van Libanese narcoterroristen op de luchthaven van Deurne. "Een ton coke via de luchthaven van Deurne? Dat is het eerste dat we daarvan horen", zo klonkt het gisteren bij het parket. "We gaan het uitzoeken."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.