vrijdag 13 januari 2012

Belgische rechter laat vermeende XTC-baron vrij

De rechtbank van Brugge heeft Hendrik  H. (57), een vermeende XTC-baron uit Maastricht, voorlopig in vrijheid gesteld. H. werd onlangs door Zwitserland uitgeleverd aan België, waar hij momenteel terechtstaat voor zijn rol het grote XTC-dossier rond Jozef Bemelen. De rechter in Brugge heeft bijkomend onderzoek gevraagd, omdat het openbaar ministerie onvoldoende onderzoek heeft verricht naar  concrete rol van H.

De zaak-Bemelen is een van de grootste XTC-dossiers die voorbije tien jaar in België voor de rechtbank zijn gebracht. De affaire kwam uitgebreid in Belgische media, omdat er sterke aanwijzingen waren dat het inmiddels ontbonden Iers Republikeins Leger(IRA) bij de zaak betrokken was. 
De Nederlandse hoofdverdachte Jozef Bemelen werd in april 2004 gearresteerd in de Belgische badplaats Knokke-Heist, samen met 14 medeverdachten. Het onderzoek naar de organisatie van Bemelen leidde recherche naar een XTC-fabriek achter het station van Knokke, waar 60.000 pillen per uur konden worden geproduceerd. De politie trof in totaal 1,66 miljoen pillen aan, een van de grootste vangsten in de Belgische geschiedenis. Volgens justitie heeft groepering op enkele maanden tijd ongeveer 5 miljoen tabletten op de markt gebracht.
Bemelen leverde de XTC-pillen aan een Britse groepering, die de drugs in Engeland distribueerde aan een prijs van 25 per pil. Toen de verdachten in 2005 voor de rechtbank in Brugge moesten terechtstaan, golden draconische veiligheidsmaatregelen, omdat de Britse tak van de organisatie nauwe banden de IRA zou hebben. Ondermeer verdachte Rudy G. zou lid zijn van de gewapende Ierse afscheidingsbeweging.
Jozef Bemelen werd veroordeeld tot 8 jaar cel. De Nederlander Hendrik H. woonde het proces niet bij. Hij werd bij verstek veroordeeld. Volgens zijn medeverdachte was de H., een veroordeelde drugshandelaar uit Maastricht,  het werkelijke kopstuk van de organisatie. H. zou de grondstoffen en de tabletteermachine hebben geleverd. 
H. zat de voorbije jaren een gevangenisstraf wegens cocaïnehandel uit in Zwitserland. Onlangs werd hij door Zwitserland overgedragen aan België. H. tekende onmiddellijk verzet tegen het verstekarrest. "De veroordeling van mijn cliënt steunt enkel op de belastende verklaring van een medeverdachte", zegt zijn advocaat Theo Hiddema. "De Belgische politie en justitie hebben nauwelijks onderzoek gedaan naar de vermeende rol van mijn cliënt. Er geen spoor van ondersteunend bewijs. De rechtbank heeft daarom bijkomende onderzoeksdaden bevolen. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek, heeft men mijn cliënt in vrijheid gesteld." 
De verdere afwikkeling van het proces tegen Hendrik H., kan nog interessant worden, omdat een gedetineerde Antwerpenaar onlangs in zijn memoires uitvoerig heeft beschreven hoe in de zaak-Bemelen door de politie werd ingezet als burgerinfiltrant. "Ik zou dat boek wel eens willen lezen", reageert Hiddema.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.