vrijdag 20 november 2009

Tijdbom onder proces tegen Thai Connection

Geknoei met uitleveringsprocedures breekt OM zuur op

ANTWERPEN-Het openbaar ministerie dreigt een zeer zware prijs te moeten betalen voor spectaculaire arrestatie van de groep-Meyer in Thailand. Bij het opmaken van de uitleveringsverzoeken zijn zoveel fouten gemaakt, dat een aantal belangrijke, lopende strafzaken in de prullemand zullen verdwijnen.

Blunder 1: de uitlevering van Ronald Koornwinder

Uit het onderzoeksdossier blijkt dat Ronald Koornwinder vooral gelinkt kan worden aan de heroïnetrafiek van Turkije naar Antwerpen. Openbaar aanklager Esther Natus erkende dat in haar requisitoir. "De rol van Koornwinder in het hasjdossier is minder duidelijk", aldus het OM. Het bizarre is dat Ronald Koornwinder niet wordt vervolgd in het heroïnedossier, maar wél in het hasjdossier. Door een fout in het uitleveringsverzoek werd Koornwinder helemaal niet uitgeleverd in de heroïnezaak. "Mijn cliënt heeft niets te maken met die hasjtrafieken", betoogde advocaat Walter Damen. "En toch eist u de maximumstraf. Dat is niet ernstig. Dat u hem niet kunt vervolgen voor de heroïne is toch geen reden om hem dan maar voor hasj proberen te pakken?"

Blunder 2: Meyer niet uitgeleverd in 3 andere dossiers

Op het moment dat kopstuk Paul Meyer naar Thailand vluchtte, stonden er maar liefst drie rechtszaken tegen hem op stapel. Een cocaïnetrafiek van 150 kg, een sigarettensmokkel én een dranksmokkel. Omdat hij voor deze zaken niet werd uitgeleverd, is hij juridisch gezien niet aanwezig en kan hij niet vervolgd worden zolang hij geen afstand doet van het zogenaamde specialiteitsbeginsel. In de cocaïnezaak had hij in eerste aanleg al 6 haar gekregen. In de zaak van wodkasmokkel had OM 3 jaar geëist. Al die zaken belandden wellicht in de prullebak. Zelfs al Meyer in Thailand-zaak de maximumstraf krijgt, heeft hij toch nog reden om te feesten.

Blunder 3: Van Staay niet uitgeleverd in twee andere dossiers

Ook Koen Van Staay ontsnapt aan vervolging in de cocaïnezaak. Als teken van goodwill deed hij wel afstand van het specialiteitsbeginsel in de zaak van de 1,5 miljoen xtc-pillen, anders had het OM ook dat dossier in de prullemand kunnen gooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.