maandag 23 november 2009

Bruidegom van Shilpa Shetty gelinkt aan misdaadboss Ricardo Fanchini

ANTWERPEN-De Indiase Bollywoodster Shilpa Shetty(34) is zondag in het huwelijk getreden met Raj Kundra, een "Londense miljardair" en financier. Deze gereputeerde vertoefde in juni van dit jaar nog in de verhoorlokalen van de federale politie van Antwerpen. De speurders van de afdeling Organized Crime Financial Unit(OCFU) wilden van Kundra weten welke rol hij speelde in het internationale witwasnetwerk van de in New York wegens drugshandel opgesloten misdaadboss Ricardo Fanchini (52)

Voor wie niet helemaal thuis in de wereld van showbizz en celebrities: Shilpa Shetty is al jaren een vooraanstaand Bollywood-actrice in India. De 'westerse wereld' leert haar kennen eigenlijk pas kennen in 2007, wanneer ze deelneemt aan de Britse versie van Celebrity Big Brother. Shetty komt als winnares uit het programma, nadat ze het middelpunt werd van een racisme-rel. De inmiddels overleden Big Brother-ster Jade Goody maakte beledigende en racistische opmerkingen aan het adres van Shilpa Shetty, wat voor heel wat opschudding zorgde bij de Britse televisiekijkers.

Raj Kundra is in onze contreien dan weer een nobele onbekende. En hij had er misschien goed aan gedaan om een nobele onbekende te blijven. De journalisten van de Engelse financieel-economische pers kennen hem vaag als een van de Brits-Indiase wonderboys. De Indiër staat op plaats 198 in lijst van rijkste Britten. Zijn (vermeende) bron van inkomsten: handel in diamant, juwelen, textiel, mode, electronica en financiering van Bollywood-filmprojecten.

Fanchini en Kundra in Berlijn

Het was het Poolse weekblad Wprost dat, in samenwerking met uw Antwerpse dienaar, voor het eerste vlekje zorgde op de reputatie van wonderboy Raj Kundra. Kundra was in 2007 namelijk een van de prominente gasten op het 50ste verjaardagsfeest van Ricardo Fanchini aka Marian Kozinan in Berlijn. Deze Poolse Duitser behoort al twintig jaar tot de top van de georganiseerde misdaad in Europa. Fanchini is gelieerd Russische mafiakopstuk als Boris Nayfeld(foto, onder) en was ook een zakenpartner van de in Antwerpen geliquideerde Rachmeil Brandwain. Fanchini runde in Antwerpen het wodkabedrijf Kremlyovskaya Vodka. In de nasleep van het faillissement belandde hij samen met zijn boezemvriend Frank Slaets in het beklaagdenbankje wegens fraude. Voor alle duidelijkheid: dit is een zeer korte samenvatting van wapenfeiten van de heer Fanchini in Antwerpen.


Boris Nayfeld, partner in crime van Fanchini

Na zijn gevangenisverblijf in België, verhuist Fanchini naar Londen, waar hij zijn intrek neemt in de superexclusieve buurt Mayfair. Bronnen in de onderwereld meldden ons dat hij F1-piloot Jenson Button tot een van zijn buren mag rekenen. Fanchini zou zijn centen inmiddels verdienen met de mondiale smokkel in drugs en sigaretten. De handel in drugs is inmiddels bewezen: Fanchini zit in New York een celstraf van 10 jaar uit wegens intercontinentale handel in xtc.

In Londen leerde Fanchini wonderboy Raj Kundra kennen. De twee werden dikke vrienden, al wil Kundra daar tegenwoordig liever niet al te nadrukkelijk aan herinnerd worden. Wanneer Fanchini in Londen wordt gearresteerd, trekt Kundra met Shetty naar Mumbay. Simultaan met de actie van de Amerikanen, barst in Antwerpen een grootschalig internationaal witwasonderzoek los naar de financiële kanalen van Fanchini. Zijn ex-vrouw Jolanta wordt gearresteerd in Spanje en uitgeleverd aan Antwerpen. Ze zit bijna een jaar lang in voorhechtenis. Andere namen die bij de politie uitleg moesten komen geven zijn zakenman Frank Slaets, Kipling-man Tony Gram en Rex Diamondstopman Serge Muller. Die laatste wordt beschouwd als een verdachte, Slaets en Gram niét. In het Oekraiense luik van het onderzoek blijken de tentakels van Fanchini te reiken tot op het hoogste regeringsniveau. Een adviseur van premier Julia Timoshenko zou de vastgoedoperaties van Fanchini superviseren.

Ook Raj Kundra staat op het lijstje van de te verhoren personen. De Antwerpse speurders slagen er maar niet in om Kundra in Antwerpen te krijgen. Hij reageert niet op hun vriendelijk uitnodigingen. Hij houdt zich gedeisd in Mumbay en geniet van zijn nieuwe liefde Shilpa. De speurders hadden toch een aantal pertinente vragen voor de wonderboy - ondermeer over de aankoop van een Best Western Hotel met tennisterrein in de buurt van Antwerpen. Uiteindelijk dreigen ze ermee om Kundra internationaal te seinen, als hij niet vrijwillig opdaagt voor een verhoor. Omdat hij daardoor in de gevangenis zou kunnen belanden, zakt hij midden juni toch af naar Antwerpen. Hij wordt een dag lang verhoord, maar niet in beschuldiging      gesteld. De speurders hebben hun twijfels bij het optreden van Kundra, maar als er strafbare feiten werden gepleegd, dan werden die niet in Antwerpen gepleegd.


De Britse openbare omroep BBC-online pakte vorig jaar nog uit met een groter reportage over Ricardo Fanchini onder de titel Time Catches Up For Global Gangster. De omroep illustreerde het verhaal met een foto (zie boven, zie hiernaast) van Fanchini op een feestje in Moskou. De man uiterst rechts op de foto, onherkenbaar gemaakt door de BBC, is Raj Kundra. Naast hem staat zijn toenmalige echtgenote Kavita, Fanchini's derde vrouw Katrin Rotmann en "Polski Al Capone" himself.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.