dinsdag 12 januari 2010

Ierse topcrimineel in beroep tegen witwasvonnis

ANTWERPEN-Het Antwerpse hof van beroep kreeg na het XTC-dossier tegen de Israëlische topdog Itzik Abergil, opnieuw een  strafdossier met internationale allures voor de kiezen. Christopher "Christy" Kinahan(52), een van de grote jongens uit Ierse misdaadmilieu, werd in september veroordeeld tot vier jaar cel wegens witwaspraktijken. Kinahan, die door zijn veroordeling ook een winkelpand in Antwerpen-centrum, een appartement in Brasschaat en een bescheiden villa in Brasschaat kwijtraakte, vecht die veroordeling nu aan. De "Dapper Don" zoals hij in de Ierse tabloids wordt genoemd, verscheen met backpack en wandelschoenen op het hof, alsof hij even een tussenstop maakte tijdens een avontuurlijke reis. De zaak werd op vraag van de advocaat van Kinahan - mr. Eeckhout - uitgesteld naar 8 maart.
Kinahan, die vanuit Cyprus opereert, wil aantonen dat zijn vermogen in België wél afkomstig is van legale activiteiten, zoals vastgoedontwikkelingen. De man heeft in elk geval zijn strafblad tegen, want hij liep in Ierland én Nederland verschillende veroordelingen op wegens drugshandel. Zijn naam valt in verschillende grote internationale drugsaffaires in Ierland, Groot-Brittanië, Nederland en Spanje. Hij wordt genoemd in de de Britse operatie Embargo, een onderzoek naar grootschalige handel in xtc-pillen. De Ierse Garda noemde hem ook als centrale figuur in Operation Bite en Operation Actuate, een onderzoek uit 2004 naar grootschalige sigarettensmokkel. In 2002 werd hij gelinkt aan de smokkel van cannabis en wapens. Zoon Daniël Kinahan, de rijzende ster in de Ierse onderwereld, loopt dan weer in de kijker bij de Spaanse politie, die hem in verband brengen de vangst van 1,8 ton cannabis. Inlichtingenrapporten linken Kinahan ook aan de Adams-familie, wellicht het machtigste misdaadsyndicaat in Londen. En voor onze Nederlandse lezers: vertrouwelijke inlichtingenrapporten uit 2005 (zie afbeelding) van de Nederlandse en Ierse politiediensten brengen hem ook in verband met de liquidatie van de Nederlandse drugshandelaar Boudewijn Kerbusch, die op 29 oktober 2004 werd doodgeschoten. De Nederlandse politie verdenkt een groep Marokkanen, die Kerbusch verantwoordelijk hielden voor het stuklopen van een transport van 680 kg cannabis. Het was de douane van Newcastle die de drugs hadden onderschept.

Op de foto helemaal boven: Christopher Vincent Kinahan (midden) geflankeerd door zijn raadsman Eeckhout(links) en opgejaagd door de Ierse sterreporter Paul Williams van de krant Sunday World. (Photo: Sunday World)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.