donderdag 7 januari 2010

Zaak Itzik Abergil opnieuw voor rechter in Antwerpen

ANTWERPEN-De grote XTC-zaak tegen de Israelische misdaadboss Itzik Abergil, alias Itzhak Abergel, is vandaag opnieuw behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen. Abergil had verzet aangetekend tegen het eerdere arrest dat bij verstek - Abergil kwam niet naar Antwerpen wegens voortvluchtig - was uitgesproken. Hij werd toen veroordeeld tot vijf jaar cel.

Abergil was donderdag evenweel niet lijfelijk aanwezig in Antwerpen: hij zit in Israel in de gevangenis en wacht op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.  Abergil staat aan het hoofd van het Jerusalem-netwerk, een machtige, internationaal vertakte maffiaclan die prostitutiecircuits, smokkelroutes van cocaïne en xtc, illegale gokspelen, clandestiene leningen en meerdere casino's in Oost-Europa controleert. Abergil speelde een vooraanstaande rol in een criminele organisatie die zich bezig hield met de handel in xtc-pillen. Tien medebeklaagden kregen celstraffen van achttien maanden tot vijf jaar en boetes van 5.500 tot 27.500 euro. Twee anderen werden vrijgesproken.
Het onderzoek naar de organisatie ging in Antwerpen in 2003 van start, nadat de Spaanse en Israëlische politie informatie hadden overgemaakt waaruit bleek dat een internationaal drugsnetwerk ook in België actief was. Via het retroactief telefoonverkeer werd de organisatie in kaart gebracht. Een getapt telefoongesprek tussen David Ben Shitrit en Ilhan Ben Shitrit leerde de speurders dat er op 15 juli 2004 een tafel vanuit Nederland naar Japan werd geëxporteerd. De Japanse douane onderschepte die en ontdekte zo 60.000 xtc-pillen.
Nog andere zendingen konden aan de organisatie worden toegeschreven. Zo werden in de Verenigde Staten enkele paletten met kinderspeelgoed onderschept waarin telkens 30.000 xtc-tabletten staken. Een onderschept postpakket bevatte dan weer 54.000 pillen.
Ook Israël Ozifa vervulde volgens de rechtbank een sleutelrol, aangezien hij onderdak zocht, panden huurde en het geld doorstuurde. Haim Ben Shitrit was dan weer gespecialiseerd in het maken van dubbele bodems in koffers. De anderen hielpen bij het klaarmaken en verzenden van de verdovende middelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.