vrijdag 17 september 2010

Staatsveiligheid bezoekt de Misdaadreporter

Discretie is het handelsmerk van inlichtingen- en spionagediensten. Geheime diensten moeten in staat zijn om informatie te verzamelen zonder sporen na te laten. Dat de Belgische geheime dienst Veiligheid van de Staat-Sureté d'Etat niet altijd even doortastend te werk gaat, wisten we al dankzij Fehriye Erdal, de DHKP-C-activiste die enkele jaren geleden het schaduwteam van de Staatsveiligheid in de luren legde. Maar dat de inlichtingendienst openlijk sporen achterlaat tijdens het doorsnuffelen van websites, dat heeft ons toch een beetje verrast.

Het bescheiden blogje van de Misdaadreporter kreeg vanmiddag om 12.04 uur hoog bezoek van de Belgische "spooks". Dat blijkt uit de bezoekersgegevens van Belstat, dat de internettrafiek van misdaadreporter.blogsport.com voor ons registreert. Belstat telt niet alleen het aantal bezoekers op onze site, maar rapporteert ook wie ons blogje komt doorsnuffelen. Belstat levert in real time de ip-adressen van de computers die naar deze blog surfen en achterhaalt ook via welke provider of server het internetverkeer verloopt. De statistieken laten ook toe om te achterhalen welke google-zoekbewerkingen de bezoekers hebben uitgevoerd, waardoor we een mooi beeld krijgen van het soort informatie dat onze lezer zoekt. Een voorbeeldje: één van de bezoekers zocht vanmiddag via google naar informatie over de geliquideerde Nederlander Boudewijn Kerbusch en kwam zo op onze blog terecht. Een andere bezoeker, die blijkbaar gebruik maakte van een draadloos netwerk op de luchthaven van de Kosovaarse hoofdstad Pristina, zocht informatie over de beruchte Hoxha-familie in Antwerpen. Ook ambtenaren van het Nederlandse of Belgische ministerie van justitie komen regelmatig een kijkje nemen, op zoek naar informatie over criminelen. Belstat registreert ook welke zoektermen het vaakst worden gebruikt en welke berichten het meest werden gelezen. De populairste zoektermen is bijvoorbeeld Gwenneth Martha, de Nederlandse topcrimineel. En onze verhalen over de Bende van 700 miljoen behoren tot de meest aangeklikte bijdragen.

Vanmiddag registreerde Belstat volgend ip-adres: 193.191.223.130. En de naam van de server: BE-Veiligheid van de staat-Surete d'Etat. Uit de gegevens kunnen we afleiden dat de spion van dienst op zoek was naar een foto die blijkbaar op onze site te vinden zou zijn. We hopen uiteraard dat onze inlichtingen man heeft gevonden wat hij zocht en dat we zo hebben kunnen bedragen aan de nationale veiligheid van het Koninkrijk der Belgen. Maar dat de inlichtingendienst opperspion Alain Winants (foto) de servers niet afschermt en open en bloot ip-adressen achterlaat op internetsites, stemt toch enigzins tot nadenken. Wat zouden hackers niet kunnen uitvreten met die informatie? De informatie over het internetverkeer op deze blog is immers openbaar voor iedereen. Wie de bezoekersgegevens wil raadplegen, moet alleen maar op het icoontje van Belstat klikken. Door verder te klikken op "bezoekers", krijgt u een overzicht van de laatste 50 bezoekers op uw scherm. 

193.191.223.130BE - veiligheid van de staat - surete d17 sep12:04Nederlandshttp://www.google.be/imgres?imgurl=http://2.bp.bl









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.