vrijdag 1 oktober 2010

Diamantair verdacht van cocaïnetrafiek

ANTWERPEN-Het parket van Antwerpen heeft een internationaal opererende drugsbende opgerold die grote partijen cocaïne smokkelde in materiaal voor speeltuinen. Bij een inval in een loods in Schoten hebben  speurders  van de federale politie 290 kg cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen zaten verstopt in de buizen van schommels. De  onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een tiental verdachten onder aanhoudingsmandaat geplaatst, waaronder een Antwerpse diamantair van Siciliaanse origine.

De grote drugsvangst dateert al van het begin van de voorbije zomer, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Dat drugstrafikanten creatieve oplossingen bedenken om de contrabande ongemerkt binnen te smokkelen is bekend, maar de partij van 290 kg (straatwaarde: 14 miljoen euro) die in Schoten werd aangetroffen zat wel in een heel originele deklading: schommels voor kinderspeeltuinen. Het onderzoeksteam vermoedt dat de organisatie er in geslaagd is om minstens een partij ongemerkt België binnen te smokkelen, want in de loods vonden de agenten ook opengeslepen buizen van schommels.
De drugs waren verzonden vanuit Argentinië naar het Antwerpse tradingbedrijf Global Things Impex. De loods in Schoten werd dan weer gehuurd door de firma Golden Italy, een invoerder van Italiaanse voedingsproducten. Het onderzoek leidde de speurders naar een aantal verdachten van voornamelijk Spaanse en Italiaanse origine, waaronder de in Antwerpen opererende Siciliaanse diamantair Enrico Maria B. B. duikt niet alleen op in de officiële documenten van de vennootschap Golden Italy, hij is ook zaakvoerder van Diamonds Top Collection, een diamanthandel dat gevestigd is in de streng beveiligde Hoveniersstraat. B. is een rasechte Siciliaan, geboren in het maffiabolwerk Mazara Del Vallo in de regio Trapani. De maffiaclan van Mazara Del Vallo wordt geleid door niemand minder dan Matteo Messina Denaro, de meest gezochte man van Italië De verdenking dat de Siciliaanse georganiseerde misdaad achter het drugstransport schuilgaat, ligt misschien voor de hand, maar volgens de advocaten die in de zaak zijn geraadpleegd, zijn daar momenteel geen concrete bewijzen van voorhanden in het dossier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.