ANTWERPEN-Het strafonderzoek naar vermeende kasgeldfraude bij de voormalige electronicaketen Hugo Van Praag neemt opnieuw een bizarre wending. De Antwerpse procureur heeft substituut Peter Van Calster, die door vriend en vijand wordt beschouwd als dé Belgische specialist inzake kasgeldfraude, van de zaak-Van Praag gehaald. Waarom Van Calster zijn dossiers heeft moeten afstaan, is niet duidelijk. Volgens de parketwoordvoerder gaat het om "een strategische beslissing."
Het is al de tweede keer dat de procureur van Antwerpen beslist om een parketmagistraat van het omvangrijke en politiek hypergevoelige strafdossier te halen. Toen de affaire in 2004 in alle hevigheid losbarstte met de aanhouding van Dirk Van Praag en bedrijfsrevisor Boudewijn Van Ussel, was de zaak in handen van substituut Eric Van Dooren. Het dossier sleepte lang aan, zoals wel vaker gebeurt met financiële dossiers, en Van Dooren verraste op zeker moment door aan te sturen op de buitenvervolgingstelling van hoofdverdachte Boudewijn Van Ussel, een vennoot van het revisorenkantoor Ernst&Young. Van Dooren werd later fiscaal rechter, waardoor een nieuwe parketmagistraat het loodzware dossier moest overnemen.
Substituut Peter Van Calster, de fraudespecialist die ook de grote diamantdossiers beheert, nam het dossier van Van Dooren over. Van Calster werd in de parlementaire Onderzoekscommissie Fraude binnengehaald als dé Belgische autoriteit op het vlak van bestrijding van fraudeconstructies met zogenaamde kasgeldvennootschappen. Van Calster reanimeerde het dossier-Van Praag, tot grote ontevredenheid van een aantal betrokkenen die dachten aan vervolging te kunnen ontsnappen.
Het grote onderzoek naar kasgeldfraude is tot op vandaag nog niet verwezen naar de correctionele rechtbank. Daardoor komt het dossier in de gevarenzone van de verjaring en de advocaten van de verdachten spreken nu al van het verstrijken van de redelijke termijn. De correctionele rechtbank behandelde gisteren wel een afgesplitst dossier, waarin Van Praag, zijn boekhouder en revisor Van Ussel in de beklaagdenbank zitten. Het dossier draait fiscale inbreuken die zouden zijn gepleegd bij beleggingen in aandelen. Het openbaar ministerie vorderde 6 maanden met uitstel tegen de drie beklaagden. Opvallend: de correctionele kamer die de zaak kreeg toegewezen, werd gisteren niet voorgezeten door de vaste voorzitter, maar door de voorzitster van de 8 C kamer, die doorgaans drugszaken behandelt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.