zaterdag 4 december 2010

Bericht uit Absurdistan

Pool veroorzaakt ongeval in Antwerpen: 
Justitie laat Poolse burgemeester opdraaien voor kosten

ANTWERPEN-De burgemeester van het Poolse stadje Radom weet niet meer waar hij het heeft: het Antwerpse gerecht heeft hem aansprakelijk gesteld voor de schade en de kosten die een van zijn inwoners bij een ongeval in Antwerpen heeft veroorzaakt. Reden: de naam van de burgemeester stond vermeld op het rijbewijs van de Pool die het ongeluk veroorzaakte. "Maar ik heb niets met die man te manken", zegt burgemeester Andrzej Kostowniak. "Ik ben gewoon de autoriteit die het rijbewijs heeft afgeleverd. Ik kan toch niet verantwoordelijk worden gehouden voor de ongevallen die mijn inwoners zouden veroorzaken?"

Het verhaal van Andrzej Kostowniak, de 34-jarige burgemeester van Radom, een stad met meer dan 100.000 inwoners, heeft inmiddels een diplomatiek staartje gekregen. Kosztowniak probeert de Belgische autoriteiten al twee jaar aan hun verstand te brengen dat hij gewoon de burgemeester van Radom is en dat zijn handtekening op ieder rijbewijs staat. De telefoontjes uit het verre Radom leverden echter niks op - justitie vervolgde en veroordeelde Kosztowniak - waarop de burgemeester ten einde raad naar de Belgisch ambassade in Warschau trok met zijn verhaal uit Absurdistan. België, dus.

Het verhaal begint op 15 november 2007, wanneer Kaim L., een inwoner van Radom, in Antwerpen een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij gewonden vallen. De politiefunctionaris die het proces-verbaal opstelt, schrijft niet alleen de naam van Kaim L. over uit het rijbewijs, maar noteert nog een tweede naam: Prezydenti Miastro Radomia Andrzej Kosztowniak. Vrij vertaald: de voorzitter-burgemeester van Radom, Andrzej Kosztowniak. De politiefunctionaris heeft dat niet in de smiezen en gaat er vanuit dat het om de werkgever van Kaim L. gaat. En vervolgens krijgt niet alleen de man die het verkeersongeval veroorzaakte een dagvaarding in de bus, maar ook zijn burgemeester.

Kosztowniak belt - totaal verbijsterd -  naar de Antwerpse deurwaarder die hem slechte nieuws meedeelt. "Hoe kan men mij dagvaarden als ik niks met die hele zaak te maken heb", vraagt hij. Na ettelijke telefoontjes gaat hij er vanuit dat het wel geregeld zal worden. Zo gek kunnen zelfs de Belgen niet zijn, denkt hij.

Dàt blijkt een misrekening. Het parket zet zijn vervolging gewoon verder en ook de rechtbank stelt zich totaal geen vragen bij wie die mijnheer Andrzej Kosztowniak nu eigenlijk is. De politierechtbank veroordeelt Kaim L. voor de feiten en stelt de burgemeester mede-aansprakelijk voor de kosten en de schade. En aangezien Kaim L. niet meteen geneigd is om te betalen, dwarrelt nu de ene aanmaning na de ander binnen op het stadhuis van Radom.

Het Antwerpse parket bevestigt dat in de zaak van Kaim L. een tweede persoon medeaansprakelijk is gesteld. Waarom de burgemeester mee werd vervolgd en veroordeeld, kan het parket voorlopig niet zeggen. "We willen de zaak eerst nog eens grondig bekijken, voor we commentaar geven", aldus een woordvoerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.