donderdag 17 februari 2011

Laat eens een boef lopen, deel II

Nederlandse justitie laat cocaïnekoning lopen....en beslist vervolgens dat de voortvluchtige mag worden uitgeleverd

ANTWERPEN - U zou uit ons vorige blogbericht kunnen besluiten dat alleen de Antwerpse justitie grote internationale drugsdossiers in de soep laat draaien, maar dat klopt natuurlijk niet. Ook de Nederlandse autoriteiten doen af en toe hard hun best om de onderzoeken van de Belgische collega's te laten crashen. Zo liet Nederland vorig jaar een grote Friese cocaïnehandelaar vrij, om vervolgens in te gaan op het uitleveringsverzoek van het openbaar ministerie in Antwerpen. Operatie Mandela - een onderzoek naar de invoer van tonnen cocaïne vanuit Zuid-Afrika - is rijp voor de papierversnipperaar, want de hoofdverdachte is spoorloos verdwenen.

Rinze Pieter Visser. Zo heet de ongekroonde en totaal onbekende coca-koning van Friesland. Nu overdrijven we misschien een klein beetje door hem bestempelen als een cocaïnekoning, maar volgens politie en justitie is deze vriendelijk lachende jongeman (44, inmiddels) bepaald geen kleine jongen. Het parket van Antwerpen beschouwt hem als het kopstuk van een organisatie die honderden, zoniet duizenden kilo's cocaïne naar België en Nederland heeft gesmokkeld. De coke zat verstopt in sierlijke schaakborden die vanuit Zuid-Afrika naar een bedrijf op de Bisschoppenhoflaan in Antwerpen werden verzonden. Rinze Pieter Visser werkte samen met een beruchte Nigeriaan genaamd Daniel Obid Nnabuo, alias Toochi (zie foto), die eveneens voortvluchtig is, en een in Kenia opererende Duitser genaamd Gunter Grochowski. De federale politie kon een van de transporten van de organisatie onderscheppen: in het schaakbord zat ongeveer 100 kg cocaïne verstopt. Uit het uitleveringsdossier dat het Antwerpse parket overmaakte aan de Nederlandse justitie, blijkt dat de organisatie minstens 12 geslaagde transporten heeft uitgevoerd.

De Nederlandse politie arresteerde Rinze Pieter Visser op vraag van de onderzoeksrechter en het parket in Antwerpen. Nederland en België, samen sterk in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Niet dus, want een Nederlandse rechter besloot om Visser vrij te laten in afwachting van de beslissing over zijn uitlevering(EAB) aan België. Een verdachte moet toch een eerlijke kans krijgen om te kunnen onderduiken, nietwaar? Maar waarom liet de rechter Rinze Visser vrij? Uitleveringsverzoeken aan België worden allemaal behandeld worden door de rechter-commissaris in Amsterdam. "Bij de rechter-commissaris in Amsterdam verschijnen kan je vergelijken met het bezoek aan een slagerij op zaterdagmiddag: je moet een nummertje trekken en je moet onredelijk lang wachten voor je aan de beurt komt", zegt een Belgische topadvocaat met veel ervaring in Nederland. "Bijna alle Nederlandse verdachten dienen dus een verzoekschrift in  en worden in afwachting van hun uitlevering vrijgelaten, omdat het zo verschrikkelijk lang duurt voor er in Amsterdam een beslissing valt over hun uitlevering. "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.