woensdag 28 september 2011

Justitie laat beruchte huurmoordenaar ontsnappen

Dritan Rexhepi klimt doodleuk over gevangenismuur en verdwijnt


Ontsnappingskoning en hitman: Dritan Rexhepi
Dievenduo. Overvallers. Zo werden Carlos S. en Dritan R., de gangsters die zondag op kinderlijk eenvoudige manier ontsnapten uit de gevangenis van Merksplas, omschreven. Alsof men leek te zeggen: maak u geen zorgen, het is toch maar klein grut dat is gaan lopen. Echt zware en vluchtgevaarlijke jongens zouden we toch niet plaatsen in Merksplas, waar ontsnappingen via de gevangenismuren een echte traditie begint te worden.

Dritan Rexhepi, de 31-jarige Albanees die zondag over de muur klauterde, is inderdaad een dief. Maar wat de hoge heren van het Belgische gevangeniswezen er natuurlijk niet bij vertelden is dat Dritan Rexhepi een van de meest gezochte criminelen in Europa was. Italië wil hem vervolgen wegens betrokkenheid bij internationale drugshandel. De Spaanse justitie beschouwt hem als het brein van een ultragewelddadige bende die banken en winkelcentra heeft overvallen in Barcelona en omstreken. En alsof dat nog niet genoeg is, meldde de procureur-generaal van Tirana zich de Belgische autoriteiten met het verzoek om mijnheer Dritan Rexhepi over te leveren aan Albanië. De prille dertiger wordt in eigen land namelijk vervolgd voor betrokkenheid bij een dubbele moord. 


Op 27 augustus 1999 valt een gewapend commando binnen in een krantenwinkel in het Albanese stadje Kruje. In het het winkeltje staat politieofficier Arben Kasmi op het punt om een pakje sigaretten te kopen. De schutters openen het vuur. Kasmi is op slag dood. Rami Bakiasi, de eigenaar van de winkel, raakte zwaargewond. Hij zal korte tijd later bezwijken aan zijn verwondingen. Het Albanese gerecht identificeert Dritan Rexhepi als een van de killers. De 19-jarige Rexhepi heeft niks tegen de politieofficier, voor hem is het gewoon een betaalde opdracht als huurmoordenaar.

Wat deed een zware klepper als Rexhepi, die in alle uithoeken van Europa bekendstaat als een topgangster, in een betrekkelijk slecht beveiligde gevangenis als Merksplas? Hoort zo'n jongen niet eerder thuis in een maximum security facility zoals de gevangenis van Brugge?  Voor men bij het gevangeniswezen op het briljante idee zou komen om te beweren dat Dritan Rexhepi niet vluchtgevaarlijk zou zijn, willen we toch graag even zijn curriculum vitae lichten. Leest u nog even mee?

Rexhepi komt al vrij vroeg in beeld als de huurmoordenaar die politieofficier Arben Kasmi heeft uitgeschakeld. Maar het zal tot 2006 duren voor de Albanese politie Rexhepi en zijn medeverdachten kan klissen. Maar lang zal Rexhepi niet vast zitten, want vrijwel onmiddellijk na zijn arrestatie ontsnapt hij uit het politiekantoor in Durres. Ontsnapping 1 is een feit.

In 2008 blijkt hij in Nederland te zitten. Hij wordt gearresteerd op vraag van de antimaffiabrigade in Venetië, die hem verdenkt van betrokkenheid bij internationale drugshandel. Nederland levert Rexhepi uit aan Italië. Hij zit een tijd in de gevangenis, maar Rexhepi vindt het alweer snel welletjes. Tijdens het dagelijkse luchten maakt hij gebruik van de onoplettendheid van de cipiers, hij klimt over een muur en slaagt erin om te ontsnappen. Ontsnapping 2 is een feit. Dritan Rexhepi verschijnt opnieuw op de Most Wanted-lijst van Interpol. Het Belgische gerecht is dan ook al op zoek naar Dritan, want hij blijkt deel uit te maken van een bende inbrekers die met veel geweld gaten in muren slaan om bedrijven leeg te roven. De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde hem tot vijf jaar celstraf.

Interpol, de Belgische, Italiaanse en Albanese opsporingsdiensten zitten achter hem aan, maar het zijn de Spanjaarden die hem in juli 2011 in de boeien slaan. De Spaanse autoriteiten zien Rexhepi als een van de spilfiguren van een bende die gewelddadige overvallen pleegde op banken en winkelcentra. De Spanjaarden leveren Rexhepi uit aan ons land, omdat hij hier nog een celstraf van 5 jaar moet uitzitten. Het Albanese gerecht richtte in augustus een verzoek tot overlevering aan de Belgische gerechtelijke autoriteiten. De Albanezen zagen eindelijk hun kans schoon om de beruchte copkiller te vervolgen voor de huurmoord uit 1999. 

De Albanezen zullen hun plannen nog even moeten opbergen, want zondagavond herhaalde Rexhepi het trucje dat hij in 2008 ook al in Italië flikte. Tegen de muur opklimmen, het dak op en wegwezen. De Albanese, Belgische, Italiaanse en Spaanse politiedienten kunnen de jacht op Rexhepi heropenen.

Maar wie kwam eigenlijk op het idee om een ontsnappingkoning in Merksplas te logeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.