vrijdag 16 september 2011

Janus van Wesenbeeck: D-day op 13 oktober

Procedureslag voor hof van beroep Antwerpen

Het hof van beroep in Antwerpen doet op 13 oktober uitspraak in de geruchtmakende zaak tegen de Eindhovense topcrimineel Janus Van Wesenbeeck, alias Harry Potter. De rechtbank in Hasselt veroordeelde Janus eerder dit jaar tot tien jaar gevangenisstraf als leider van criminele organisatie die duizenden kilo's hasj, honderden kilo's amfetamines en honderden kilo's cocaïne naar België en Nederland zou hebben verscheept. Het proces voor het hof van beroep in Antwerpen beperkte zich tot een juridisch-technische discussie over de inzet van telefoontapse, undercoveragenten en verborgencamera's.

Over de grond van de zaak - was Janus de leider van een belangrijk crimineel netwerk dat op grote schaal hasj, coke en amfetamines verhandelde, werd voor het hof van beroep in Antwerpen nauwelijks gesproken. Janus was dan ook de enige verdachte in de zaak die beroep aantekende tegen het vonnis van de rechtbank in Hasselt. De voltallige top van de organisatie van Van Wesenbeeck berust immers in het vonnis, hoewel de leden tot forse gevangenisstraffen werden veroordeeld. 
Janus berust niet in de uitspraak van de rechter in eerste aanleg, die hem veroordeelde tot 10 jaar opsluiting. De Brabander blijft volhouden dat de Belgische politiediensten zwaar over de schreef zijn gegaan om hem achterover te trekken. Luk Delbrouck, de raadsman van Janus, voerde in Antwerpen nogmaals aan dat het onderzoek tegen zijn cliënt niet volgende regels van de kunst is verlopen. Luk Delbrouck, de raadsman van van Wesenbeeck, heeft principiële bedenkingen bij het feit dat het OM stukken uit het geheim dossier blijft achterhouden. Dat zit zo. Het federaal parket liet een paar undercoveragenten infiltreren in de organisatie van Janus, maar dossierstukken over die undercoveroperatie blijven geheim voor de verdediging en de rechter. Het federaal parket argumenteert dat ze de stukken die betrekking hebben op het zogenaamd proactieve onderzoek, volgens de wet gewoon niet mogen vrijgegeven worden. Delbrouck is van mening dat het federaal parket het supergeheime, proactieve onderzoek kunstmatig heeft gerekt om de Janus en zijn advocaten buiten spel te zetten. Delbrouck bleef ook inhakken op het werk van onderzoeksrechter Davy Jordens - een jonge magistraat met een ijzersterke reputatie - die een aantal cruciale fouten zou hebben gemaakt bij het afleveren van bevelen om telefoons van de bende af te luisteren. De beschikkingen om mobiele telefoons van de bende af te luisteren, zouden onvoldoende gemotiveerd zijn. 
Het hof luisterde aandachtig naar de raadsman van Janus, maar de voorzitter vroeg zich wel hardop af of die procedurekwesties wel zo essentieel zijn in het dossier-Van Wesenbeeck. Het hof doet uitspraak op 13 oktober. Als het hof in Antwerpen Janus opnieuw veroordeeld, rest hem enkel nog een een dure en tergend trage procedure voor het Europees Hof.
Wie een globaal overzicht wil lezen over de zaak-Van Wesenbeeck, raden we aan het jongste nummer van Koud Bloed te lezen. Met een bescheiden bedrage van uw dienaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.