vrijdag 23 maart 2012

Belgische rechter: "Nederland kan veiligheid van verdachte niet garanderen"

Overlevering Nederlandse verdachte in grote cocaïnezaak geweigerd


ANTWERPEN - Richard B., een Nederlander die enkele weken geleden werd gearresteerd wegens betrokkenheid bij de invoer van 1.243,5 kg cocaïne via de haven van Antwerpen, mag niet aan Nederland worden overgeleverd. De rechtbank in Antwerpen oordeelt dat het leven van de verdachte ernstig in gevaar komt als hij zou worden overgebracht naar een Nederlandse gevangenis.

Dankzij een tip van de Nederlandse autoriteiten, kon douane begin februari 2012 een enorme partij cocaïne onderscheppen in de haven van Antwerpen. De megapartij zat verstopt in een container met wasmiddelen. De container was gelost vanop een schip dat uit Dominicaanse Republiek kwam. De container was bestemd voor een bedrijf in Spijkenisse, in Nederland. De Nederlandse politiediensten ging enkele dagen later over tot arrestaties. Zes mannen uit Rotterdam, Barendracht, Curaçao en Venezuela werden op de A16 ter hoogte van Capelle aan den Ijsel in de boeien geslagen. De Belgische federale politie arresteerde op hetzelfde moment twee verdachten, een man uit Breda en een man uit Bergen op Zoom. Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt gedaan door het landelijk parket en de Nationale Recherche in Nederland. Justitie in Nederland vraagt daarom de overlevering van de twee verdachten die in Antwerpen werd ingerekend.

De raadkamer in Antwerpen weigert echter om een van de verdachten, Richard B., over te leveren aan de Nederlandse justitie. Sinds het onderzoek op gang kwam, zouden er tegen B. en zijn familie ernstige bedreigingen zijn geuit. De raadkamer is van mening dat het leven van B. ernstig in gevaar komt, als hij naar een Nederlandse gevangenis zou worden overgebracht. "België mag een verdachte niet uitleveren als er ernstige aanwijzingen zijn dat fysieke integriteit van een verdachte in gevaar is", stellen mr. Tim Smet en Liliane Verjauw, de advocaten van Richard B. "De bedreiging tegen onze cliënt is zéér concreet."

De beslissing van de raadkamer in Antwerpen is omstreden, omdat raadkamer in feite stelt dat de Nederland niet in staat is om de veiligheid van Richard B. te garanderen in de gevangenis. Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer. De kwestie over de overlevering zal daarom beslecht moeten worden door de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.