donderdag 1 maart 2012

Belgische undercover vloert opnieuw Eindhovense topcrimineel

HASSELT - Na de succesvolle uitschakeling van topcrimineel Janus van Wesenbeeck, maakt het parket van Hasselt zich opnieuw op voor een megaproces tegen een grote Eindhovense misdaadondernemer: Johannes "Joke" Lavrijsen zou niet alleen tientallen cannabisplantages hebben opgezet in Nederland, België en Spanje, zijn organisatie zou ook betrokken zijn bij de smokkel van cocaïne, speed, xtc en ghd. Pikant detail: de Belgische politie slaagde er opnieuw in, net zoals in de zaak van Janus van Wesenbeeck, om een undercoveragent te laten binnendringen in de organisatie.

 De federale gerechtelijke politie (fgp) van Hasselt onderzocht sinds begin 2010 een crimineel netwerk dat zich richtte op de cannabishandel en -teelt in de streek rond de grens met de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Na een rechtshulpverzoek vanuit België ging de Nederlandse politie in september 2010 met de Hasseltse speurders samenwerken.

 Tijdens het onderzoek werden op diverse plaatsen in Nederland en België een tiental hennepkwekerijen en -drogerijen ontmanteld. De bende verhandelde ook cocaïne, speed, xtc en GHB (vloeibare xtc). De zes gearresteerde verdachten in België zijn een 50-jarige man uit Herselt, een 45-jarige man uit Aarschot, een 47-jarige man uit Lummen, een 46-jarige man uit Herk-De-Stad en twee vrouwen uit Peer. Er hadden op vijftien locaties in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant huiszoekingen plaats en de politie trof twee cannabisplantages aan. In Nederland waren er negentien invallen, onder meer in Budel, Eindhoven en Valkenswaard. In de regio Zuidoost-Brabant troffen de speurders 200.000 xtc-pillen, 2,5 kilo cocaïne, enkele kilo's speed, 250 liter GHB en tientallen kilo's gedroogde henneptoppen aan. Er werden vier hennepkwekerijen en een drogerij ontdekt. Er werden twaalf vuurwapens, grote geldsommen, kostbare horloges, auto's, computers en laptops in beslag genomen.
Hoofdverdachte Johannes Lavrijsen is een goede bekende van Janus van Wesenbeeck. Hij zou ook nauwe banden onderhouden met criminele motorbendes in de Belgisch-Nederlandse grensstreek?


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.