maandag 2 juni 2014

Amerikanen jagen op zwagers Mink Kok

Zakaria Koleilat

Ali en Zakaria Koleilat opgepakt in België

De Amerikaanse autoriteiten hebben de jacht ingezet op Ali(44) en Zakaria(50) Koleilat Delbi, de Libanese zwagers van de Nederlandse topcrimineel Mink Kok. De Amerikanen verdenken hen van internationale handel in cocaïne.

Zakaria Koleilat werd vorige week door een arrestatieteam van de Antwerpse federale politie opgepakt tijdens een meeting in het Novotel-hotel aan de Luithagen, in het Antwerpse havengebied. De arrestatie kwam er op vraag van de Amerikanen, die Zakaria al langer in het vizier hadden. Via een ingewikkelde undercoveroperatie werd de in Amsterdam wonende Libanees (met NL paspoort) in de val van de DEA gelokt. Zakaria zou niet alleen hebben meegewerkt aan het witwassen van drugsgelden via Amsterdam, New York en Nigeria, hij zou ook voorbereidingen hebben getroffen voor het opzetten van een coke-lijn tussen Colombia en Benin, in West-Afrika. Vanuit West-Afrika zou vervolgens drugs worden doorgestoten naar de VS en Europa.

 

Privéjet

Ali Koleilat, gearresteerd in Brussel
Ali Koleilat, de veel bekendere jongere broer van Zakaria, zit eveneens in een Belgische cel. Ali Koleilat werd enkele maanden geleden in Brussel gearresteerd op vraag van de Amerikanen, weliswaar voor een totaal ander drugsonderzoek dan zijn broer. De Amerikanen zien Ali Koleilat als een van de hoofdverdachten achter het mislukte drugstransport van 1100 kg cocaine dat in 2011 werd onderschept op de luchthaven van de Dominicaanse Republiek. De drugs zaten verstopt in een privéjet die naar de zakenluchthaven van Deurne bij Antwerpejn zou vliegen. Naar aanleiding van dit drugsonderzoek werd ook de Nederlander Nico Epskamp, voormalig hoofdredacteur van bajesblad Bonjo, gearresteerd.
Mink Kok. Gedetineerd in Libanon
Het netwerk rond Ali Koleilat kan op opvallend veel aandacht van de DEA rekenen, omwille van de banden die zijn familie zou onderhouden met de Libanese Hezbollah, die door de Amerikanen als een terreurorganisatie wordt beschouwd. Ali Koleilat werd eerder ook al in verband gebracht met illegale wapenhandel. Hij werd beschouwd als een handlanger van de voormalige Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor, waardoor Koleilat op de zwarte lijsten van de Europese Commissie en Veiligheidsraad van de Verenigde Naties terecht kwam. In het onderzoek naar het drugsnetwerk rond Koleilat, zouden volgens Afrikaanse media ook twee hooggeplaatste legerleiders van het West-Afrikaanse staatje Guinee-Bissau zijn gearresteerd.

En Mink?

Ali en Zakaria Koleilat zijn goede bekenden van de Nederlandse topcrimineel Mink Kok (51). Kok is getrouwd met Siba Koleilat, de zus van Ali en Zakaria. Mink Kok zit momenteel in Libanon een celstraf van 8 jaar uit wegens cocaïnehandel. In 2011 werd Mink Kok in Kaslik gearresteerd naar aanleiding van een vrij beperkte drugsvangst van 53 kg cocaïne. Mink Kok is op dat moment in het gezelschap van een zekere Sean Paul Preston. Althans, dat staat op zijn paspoort. In werkelijkheid gaat het om Martin 'Billy' Meech, een Antwerpenaar met een Belgische moeder en een Engelse vader. Meech is een goede bekende in het Antwerpse drugswereldje. Hij groeide op Jan Van Zantvoort, met wie hij samen carriëre zou maken in het internationale drugscircuit. Als Jan Van Zantvoort en een deel van zijn crew midden 2000 in de gevangenis belanden, neemt Billy (die ook peetoom is van Jan's dochtertje Clara) het roer over. De carriëre van Billy krijgt helemaal een boost als hij trouwt met een Colombiaanse dame uit een kartel-familie. Wat deden Mink en Billy (en hun echtgenotes) samen in Libanon? Geen mens ter wereld die gelooft dat Kok en Meech eigenhandig 53 kg cocaïne gaan afleveren in Libanon. En zijn de Amerikanen enkel in Koleilat geïnteresseerd? Of komt ook Mink Kok nog in het vizier van Uncle Sam?

Vermist


Met Jan Van Zantvoort verging het nog slechter dan met zijn boezemvriend Martin 'Billy' Meech en Mink Kok. Eind 2010 wordt er in Antwerpen 231 kg cocaïne onderschept door de douane. Jan Van
Jan Van Zantvoort: spoorloos
Zantvoort krijgt van de organisatie de opdracht om uit te zoeken wat er met de partij coke is gebeurd. Omdat justitie in Antwerpen niets bekendmaakt over de drugsvangst, denken de Colombianen dat de drugs zijn geript. Een totaal ontredderde en wanhopige Jan Van Zantvoort(34) heeft op 9 april 2011 in Marbella nog een afspraak met Mink Kok. Daarna heeft niemand nog iets van hem vernomen en lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Twee andere leden van de groep van Jan Van Zantvoort werden sindsdien geliquideerd: Patrick Brisban en Frankie 'Pannekoek' Scharrenberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.