maandag 3 december 2012

Verdachte in Antwerpse cocaïnezaak doodgeschoten

Patrick Brisbane dook op in verdwijningszaak-Jan van Zantvoort

De Nederlandse beroepscrimineel Patrick Brisbane(40), die zondagmorgen voor zijn huis in Diemen werd doodgeschoten, is geen onbekende in Antwerpen. Brisbane zat in 2011 nog korte tijd in de gevangenis in verband met een onderschept cocaïnetransport van 128 kg. Brisbane dook ook zijdelings op in de verdwijningszaak van de Antwerpse drugstrafikant Jan Van Zantvoort. Volgens Brisbane werd Jan Van Zantvoort vermoord door Hells Angels.


Dood voor zijn huis: Patrick Brisbane
Patrick Brisbane werd zondagmorgen rond 5 uur met verschillende kogels om het leven gebracht. Buurtbewoners uit de Rietzangerstraat werden gewekt door enkele luide knallen en zagen vervolgens hoe Brisbane dood achter het stuur van zijn auto zat.

Patrick Brisbane is een bekende naam in het misdaadcircuit van Amsterdam én Antwerpen. Brisbane staat op de zogenaamde lijst van zogenaamde ABC'ers - Amsterdamse Beroepscriminelen - van de hoofdstedelijke politie. Brisbane is een goede bekende van topcrimineel Mink Kok.

Achter tralies in Libanon: Mink Kok
Maar Patrick Brisbane is ook bekende figuur in het Antwerpse milieu van drugstrafikanten. Brisbane maakte jarenlang deel uit van de groep rond de verdwenen Jan Van Zantvoort, waar ook Martin 'Billy' Meech (aka Sean Paul Preston, die samen met Mink Kok gedetineerd zit in Libanon) en Sven De Neve deel van uit maakten.

 Brisbane werd vorige jaar nog een tijdje in hechtenis genomen in Antwerpen in verband met een inbeslag genomen partij cocaïne van 128 kg. In dezelfde zaak werd ook wereldkampioen kickboksen Hesdy Gerges en diens neef Ashraf Gerges gearresteerd. De andere verdachten in de Antwerpse zaak zijn Lucas Boom, Soufian Chacha, Simon De Mol en Mark De Weert.

Brisbane speelde ook een opmerkelijke rol in de verdwijningszaak rond zijn vroegere compagnon Jan Van Zantvoort, de Antwerpse drugstrafikant in maart 2011 in Spanje verdween, kort na een ontmoeting met Mink Kok. 'Brisbane wist duidelijk meer over de verdwijning van Jan', zegt een bron in het Antwerpse wereldje. 'Hij zei dat we niet meer naar Jantje hoefden te zoeken, omdat hij nooit meer zou terugkomen.'

Verdwenen: Jan Van Zantvoort
Ook de vader van Jan Van Zantvoort hoorde een gelijkaardig verhaal, waarvan Brisbane de bron was. 'Jan zou een partij cocaïne niet hebben uitgehaald. Daardoor zou hij problemen hebben gekregen met Hells Angels. Een zekere Peer zou hem door het hoofd hebben geschoten.'

Het federale parket en de federale gerechtelijke politie doen al enkele maanden intensief onderzoek naar de verdwijning van Jan Van Zantvoort. De speurders waren bijzonder geïnteresseerd in het verhaal van Brisbane en wilden vooral weten hoe Brisbane aan de kennis kwam. De moordenaars van Brisbane hebben - bedoeld of onbedoeld - een belangrijke getuige in de zaak het zwijgen opgelegd.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.