dinsdag 16 februari 2010

Het einde van de Diamond Princess?

ANTWERPEN-Het ziet ernaar uit dat de dagen van de Diamond Princess, de beruchte hotel -en discotheekboot in het Bonapartedok in Antwerpen, zijn geteld. Het stadsbestuur en het havenbedrijf willen het voormalige Noorse postschip desnoods manu militari laten wegslepen uit Antwerpen.

De Diamond Princess is in handen van een groep bedrijven rond Douwe Bart Velds en Jos Van Sambeeck, twee Nederlanders die ook de razend populaire Hasseltse dancing Versuz controleren. Het oude postschip - de originele naam is Hakon Jarl - ligt al sinds jaar en dag aan de kade van het Bonapartedok in oude havenbuurt 't Eilandje. Het schip herbergt niet alleen een hotel met een 50-tal kamers, maar ook enkele bars en een discotheek. De hippe dansclub Nanno Sur L'O/Pure was jarenlang gevestigd op het schip, tot de club uitweek naar het pand van de vroegere Industria.

Het havenbedrijf van Antwerpen is twee jaar geleden al een procedure gestart om de Diamond Princess weg te krijgen uit het Bonapartedok. Velds en co. hadden immers geen geldige concessieovereenkomst meer en het havenbedrijf was niet van plan om de oude concessie te verlengen. "En dus ligt het schip er al twee jaar illegaal", zegt havenschepen Marc Van Peel (CD&V). "En het is net zoals met huurders die een pand niet vrijwillig willen verlaten: je moet naar de rechtbank voor je ze kan uitdrijven. Aangezien de Diamond Princess weigert om het dok te verlaten, zullen havenbedrijf en de stad aan de rechter toelating vragen om het schip desnoods zelf te laten wegslepen."

De echte reden dat de Diamond Princess weg moet uit het Bonapartedok heet MAS. Museum Aan de Stroom. Een ambitieus en miljoenenverslindend cultuurproject dat een van de grote verwezelijkingen van de huidige Antwerpse bestuursploeg moet worden. Het stadsbestuur ziet de wat groezelige bende van de Diamond Princess liever niet liggen in de schaduw van het MAS. "Het Bonapartedok moet een Museumdok worden en de activiteiten van de Diamond Princess zijn niet echt compatibel met onze plannen", hoorden we  een kabinetchef vandaag zeggen. 

Dat uitgerekend vandaag bekendraakte dat de Vlaamse pornogodfather Eddy Lipstick een eigen bar zou openen op de Diamond Princess, heeft het stadsbestuur alleen maar vastberadener gemaakt. Die Hollandse bende moet worden verdreven van het Antwerpse grondgebied. "Blijkbaar komen sommigen binnen het stadsbestuur plots terug op gemaakte afspraken", zo klonk het bij de Diamond Princess.

De Nederlandse eigenaars van de Diamond Princess hebben hun reputatie alvast tegen. Jos Van Sambeeck werd twee jaar geleden geviseerd door de FIOD. Hij zat enkele weken in voorhechtenis op verdenking van sigarettensmokkel, waarvoor hij later ook werd veroordeeld. Horecaondernemer Douwe Bart Velds - in Nederland runt hij ondermeer de restaurantketen De Bengel - wordt omschreven als iemand uit de inner circle van de geliquideerde Nederlandse topcriminelen John Mieremet, Sam Klepper en Robert Sengers. De parketten van Turnhout en Antwerpen openden de jacht op Velds wegens vermeende witwasserij, maar al die pogingen draaiden op niks uit. De federale politie vond al die jaren geen overtuigende bewijzen van criminele activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.