donderdag 18 februari 2010

Rechter kiepert witwasdossier Antwerp Tower in vuilbak

ANTWERPEN-Er was een tijd dat justitie in Antwerpen mijlenver vooropliep in de strijd tegen witwassers, maar vandaag hebben de federale politie en het parket een ware uppercut moeten incasseren.

  De 5C-Kamer van de rechtbank van eerste aanleg heeft het dossier-Antwerp Tower, één van de eerste grote witwasonderzoeken die begin deze eeuw in gang getrapt werden, integraal in de vuilnisbak gekieperd. Openbaar aanklager Christian Nys had vrij overtuigend gepleit dat de financieringsconstructie achter de zogenaamde maffiatoren een klassieke witwasstructuur was, maar de rechter sprak alle verdachten vrij met de woorden. "De rechtbank kan niet uitsluiten dat het kapitaal toch een legale herkomst heeft"

Voorgeschiedenis

De Antwerp Tower werd in 1974 opgetrokken aan de De Keyserlei 5. Voor de lezers die niet van Antwerpen zijn: de Antwerp Tower is de foeilelijke wolkenkrabber met de roestbruine spiegelruiten die u voor zich ziet als u het monumentale Centraalstation buitenwandelt. De architecten van dit afgrijselijke bouwwerk zaten tijdens het ontwerpen wellicht met hun gedachten in de Sovjet-Unie van Brenzjnev of Andropov. Toeval of niet, in de jaren '80 en '90 hielden vooral Russisch sprekende zakenlui, gangsters en oligarchen er kantoor. Boris Birshtein huurde er kantoorruimte. De internationale drugshandelaar Riccardo Fanchini en zijn partner Boris Nayfeld deden er ook business. De Israelische bommenlegger en gsm-trader Asher Doron liet vanuit de Antwerp Tower een gigantische btw-carrousel met mobiele telefoons draaien, waarmee hij de Belgische Staat voor 25 miljoen euro oplichtte. En voor de rest herbergde de toren een rist minder bekende smokkelaars, dieven, drugstrafikanten en oliefraudeurs uit het GOS. De Antwerp Tower kreeg een bijnaam: de Maffia Tower.

De feiten

Op 18 december 1985 kocht de Panamese schermvennootschap Ormond Finance in een klap zeven verdiepingen plus autostaanplaatsen in de maffiatoren. Met de transactie was een bedrag van meer dan 250 miljoen oude Belgische franken gemoeid. De toenmalige Ippa Bank (nu Axa Bank) financieerde de transactie via een lening, die werd afgelost door de mysterieuze offshore Ormond Finance. De speurders van de federale politie probeerden te achterhalen wie er schuilging achter de Panamese brievenbusfirma, maar dat bleek onmogelijk. Meer dan de naam van een plaatselijke advocaat die als stroman opduikt in de papieren, konden de speurders niet vinden. Dat is ook net de reden waarom gangsters en witwassers zo graag jongleren met Panamese vennootschappen.

De speurders konden uiteindelijk toch een aantal verdachten in beeld brengen. Accountant Larry H. en de diamantairs Henryk(89) en Jacob(63) Bronner. De familie Bronner is sinds jaar en dag zichthouder van De Beers en geldt als een vermogende en invloedrijke diamantairsfamilie met uitstekende politieke connecties. De Bronners werkten niet echt constructief mee aan het onderzoek maar tijdens het proces kwamen ze met een verklaring op de proppen: het vermogen dat werd gebruikt om de aankoop van de Antwerp Tower te financieren, zou afkomstig zijn uit het familievermogen dat in de jaren '40 vanuit Nederland naar Amerika werd versast omdat de familie vreesde voor de jodenvervolging. De familie bracht ook documenten aan die stelling moesten onderbouwen.

Die verklaring was voor de rechtbank voldoende om in een klap alle verdachten - accountants en bankkiers - vrij te spreken. "De rechtbank kan niet uitsluiten dat het geld toch een legale herkomst heeft"




.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.