donderdag 27 mei 2010

Antwerpse haven overspoeld met drugs?

ANTWERPEN-De Zuid-Amerikaanse drugskartels lijken de haven van Antwerpen de jongste dagen te overspoelen met cocaïne. Zo maakte de federale politie donderdag bekend dat er op 20 mei ongeveer 400 kg coke werd onderschept op kaai 742. Vier gemaskerde mannen waren de drugs op trolleys aan het laden, toen ze werden betrapt door een bewakingsagent. De vier verdachten sloegen op de vlucht en lieten hun kostbare marchandise achter op de kaai.

De 400 kg zaten verstopt in sporttassen en kwamen van een containerschip dat Antwerpen had bereikt vanuit Peru. Bronnen in het milieu zeggen dat de drugs bestemd waren voor een groep Albanezen in Nederland. Diezelfde bronnen claimen dat nauwelijks 24 uur later nog eens 114 kg cocaïne werd onderschept op dezelfde kaai 742, maar dat wordt voorlopig niet bevestigd door politie en parket.

Afgelopen woensdag was het opnieuw bingo. Onder havenarbeiders valt te vernemen dat de douane woensdagnacht 92 kg zou hebben onderschept aan de MSC Home Terminal in Antwerpen. Bij die interventie van de politiediensten en de douane zou een verdachte zijn gearresteerd, maar ook die berichten worden voorlopig niet bevestigd door officiële bronnen.

Rond de 17de mei zou ook een lading van 120 kg cocaïne in de haven zijn aangekomen, maar die zending zou met succes uit de haven zijn getrokken voor de politie of douane kon ingrijpen.

De federale politie heeft dus eigenlijk weinig redenen om triomfantelijke persberichten de wereld in te sturen. Bovendien overdrijven de bromsnorren geen klein beetje in hun communique. "Voor bijna 100 miljoen euro drugs in beslag genomen", zo luidt te titel. Een lezer met een minimum aan kritische zin vraagt zich dan toch af of dat niet een beetje veel is: 100 miljoen euro voor 400 kg cocaïne. Als we er vanuit gaan dat een gram cocaïne op straat 50 euro is en we aanvaarden de wiskundige wet dat 400 kg gelijk is aan 400.000 gram, dan kom ik op een straatwaarde van 50 x 400.000 = 20.000.000 euro. De federale politie overschat de waarde van de drugs met 80 miljoen euro! En dan moet u weten dat ze bij de federale politie dagenlang bureaucratisch hebben lopen emmeren over de formulering van het persbericht. Maar een simpele omrekening van kilo's naar grammen, dat is blijkbaar nét iets te ingewikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.