dinsdag 25 mei 2010

Gangsterbaas Christy Kinahan gearresteerd in Spanje

Foto: Christopher Kinahan(links) met zijn Belgische advocaat bij het verlaten van de rechtbank in Antwerpen
ANTWERPEN/ESTEPONA-De Spaanse politie heeft vanmorgen de Ierse gangsterbaas Christopher "Christy" Kinahan gearresteerd. Kinahan werd opgepakt tijdens een internationale politieoperatie, waarbij meer dan 17 landen, waaronder België, betrokken waren. Kinahan is volgens de Spaanse en Britse politiediensten de baas van een van de belangrijkste criminele netwerken van Europa. De organisatie van Kinahan, die twee jaar geleden plots opdook in de corruptieaffaire rond de Antwerpse zaalvoetbalclub FORCOM, is betrokken bij grootschalige cocaïnehandel, wapenhandel en witwaspraktijken.

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Christy Kinahan eind 2009 nog tot vier jaar effectieve gevangenisstraf wegens witwaspraktijken. Door zijn veroordeling raakte Kinahan een berg cash, een villa en een appartement in Brasschaat en een handelspand aan Kaasrui in het oude centrum van Antwerpen kwijt. Kinahan verbleef geruime tijd in een loft boven het leegstaande casino Fantasy aan de Kaasrui 11, zijn naam prijkt nog steeds op de brievenbus, maar volgens de politiediensten pendelde hij tussen Antwerpen, Cyprus, Dublin en Estepona. Aan de Costa del Sol woonde hij in een villa die wordt geschat op 10 miljoen pond.
Foto: De Dandy Don, Christy Kinahan in het justitiepaleis van Antwerpen
Kinahan dook enkele weken geleden nog op in Antwerpen, waar het hof van beroep zich zou buigen over zijn witwas-dossier. De zaak werd uitgesteld naar juni. Nu hij in Spanje in de cel zit, is het zo goed als uitgesloten dat hij zijn proces in persoon zal kunnen bijwonen.  De Spaanse politie arresteerde dinsdagmorgen 20 leden van de organisatie van Kinahan. In Groot-Brittanië werden nog eens 12 mensen opgepakt en de Ierse Garda Siochana kon in Dublin een verdachte inreken. Onder de arrestanten bevinden zich ook topcrimineel John Cunningham en de twee zonen van Kinahan, Christy jr. en Daniël. Bij de operatie waren 750 politieagenten betrokken?.
Foto's: de villa en het appartement van Kinahan in het centrum van Brasschaat
"Deze actie kadert in een zeer intensief en doorgedreven onderzoek naar een georganiseerde bende die drugs en wapens smokkelde", zegt commissaris Fachtna Murphy, woordvoerder van de Ierse politie Garda Siochana. "Wat nieuw is, is dat de Kinahan-organisatie zijn omvangrijke witwasnetwerk ook ter beschikking stelde aan rivaliserende criminele groepen. Criminele groepen hebben de voorbije jaren honderden miljoenen euro crimineel geld door het witwasnetwerk van Kinahan gepompt. We hielden de organisatie al meer als een jaar in de gaten en we werden daarbij geholpen door de collega's uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.