donderdag 16 december 2010

Ierse maffiabaas krijgt vier jaar voor witwaspraktijken

Christy Kinahan en zijn - briljante - advocaat
ANTWERPEN-Het hof van beroep in Antwerpen heeft de Ierse maffiabaas Christopher Kinahan veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor het witwassen van crimineel geld. Het hof bevestigt daarmee het vonnis dat de rechtbank van eerste aanleg. Het hof beval ook de onmiddellijke aanhouding van de Ierse "baas der bazen", die in Spanje wordt vervolgd voor internationale handel in verdovende middelen, wapentrafiek en witwaspraktijken. De Spaanse en Britse politiediensten stellen dat Kinahan en zijn wereldomspannende criminele netwerk honderden miljoenen euro crimineel geld heeft geïnvesteerd in vastgoed in Spanje en Brazilië.
Het Antwerpse witwasdossier dat Kinahan nu vier jaar cel kost, is qua omvang niet te vergelijken met het monsterdossier van de Spanjaarden en de Britten. Kinahan zou om en bij de 2,5 miljoen euro verdachte geld hebben witgewassen door te investeren in een commercieel pand aan de Grote Markt/Kaasrui in Antwerpen, een bescheiden villa in Brasschaat en een appartement in het winkelhart van Brasschaat. Die eigendommen raakte Kinahan nu definitief kwijt.
De advocaat van Kinahan voerde tijdens de beroepsprocedure alle argumenten aan die een advocaat maar kan verzinnen om zijn cliënt vrij te pleiten. Zo vond mr. Jan Eeckhout - die in de zaak-Janus Van Wesenbeeck optreedt voor Kinahan's landgenoot Dean McGillicuddy - dat Kinahan geen eerlijk proces had gekregen, dat het geheim van het onderzoek was geschonden...Om niet te zeggen: hij haalde alle truken van de foor boven. Het kostte het hof  dan ook enkele maanden om in zijn arrest een gemotiveerd antwoord op alle argumenten van Kinahan's raadsman te formuleren. Samengevat komt het arrest hierop neer: het hof veegt alle argumenten van Kinahan van tafel en bevestigt de straf die eerste rechter had opgelegd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.