dinsdag 4 januari 2011

Georgische maffiabazen persen landgenoten af vanuit gevangenis

ANTWERPEN - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Pataa Phkakadze en Jeiran Kintsurashvili, twee belangrijke kopstukken van de Georgische maffia in West-Europa, veroordeeld tot zware gevangenisstraffen voor het ontvoeren, bedreigen, mishandelen en afpersen van landgenoten. Phkakadze en Kintsurashvili zitten al sinds 2005 in Belgische gevangenissen, maar dat weerhoudt hen er niet van hun manschappen buiten de gevangenis met strakke hand te leiden.

De federale politie van Antwerpen kon in de afpersingszaak harde bewijzen op tafel leggen. Zowel Phkakadze als Kintsurashvili beschikten in hun cel over binnengesmokkelde mobiele telefoons. De speurders konden de nummers achterhalen en slaagden erin om de gesprekken tussen de topgangsters af te luisteren. De speurders hoorden hoe Phkakadze vanuit zijn cel in Brugge contact opnam met zijn rechterhand Kintsurashvili en hem de opdracht gaf om een aantal Georgiërs in Antwerpen uit te schudden. De gedetineerde maffiabonzen gebruikten een amusant maar doorzichtig codetaaltje. Zo wilde Phkakadze van Kintsurashvili weten of de barbecue al klaar stond. Phkakadze drong er ook op aan dat er minstens 50.000 houtskooltjes klaargelegd moesten worden. Het binnensmokkelen van gsm's mag dan een koud kunstje zijn in een Belgische gevangenis, een barbecue organiseren is nog geen enkele gedetineerde gelukt.
Na de opdracht van grote baas Phkakadze, zette Kintsurashvili samen met zijn celgenoot Besik Bidzinashvili een hele machinerie in werking. Ze namen contact op Gotcha Barliani, een bendelid buiten de gevangenis. Barliani kreeg de opdracht om Roman A. een van de afpersingsslachtoffers op te sporen en 50.000 euro afhandig te maken. Barliani zorgde voor de nodige spierkracht om Roman A. op te zoeken. Het slachtoffer kreeg een zwaar pak slaag en werd een tijdlang gegijzeld. Om de man extra onder druk te zetten, namen de uitvoeders zelfs contact op met hun baas in de gevangenis. 
De zaak kwam uiteindelijk aan het licht nadat slachtoffer Roman A. zich in het ziekenhuis liet verzorgen voor de verwondingen die hij had opgelopen tijdens de gijzeling. A. probeerde de politie wijs te maken dat hij slachtoffer was geworden van een carjacking, maar een familielid verklapte later de ware toedracht van de feiten en zette de politie op het spoor van de bende van Phkakadze en Kintsurashvili. Tijdens het onderzoek ontdekten de rechercheurs dat de bende ook andere slachtoffers had proberen af te persen.
Pataa Phkakadze werd door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot 6 jaar cel. Die straf komt bovenop de 7 jaar cel die hij in 2006 opliep naar aanleiding van een grote trafiek van gestolen luxewagens. In 2008 kwam daar nog eens een zware veroordeling bovenop. De gangsters organiseerden vanuit hun cel een gigantische trafiek van kleding, huishoudtoestellen en cosmetica die in heel werd gestolen en vanuit Antwerpen en Frankrijk naar Georgië werd gesmokkeld.
Jeiran Kintsurashvili werd in de autozwendel-zaak van 2006 tot 4 jaar cel veroordeeld. Ook in de zaak van 2008 liep hij een zware veroordeling op. Voor de afpersingszaak kreeg hij een bijkomende staf van 3 jaar. 
De naam van Kintsurashvili viel in juni 201 ook in een groot maffiaonderzoek in zijn vaderland Georgië. De anti-maffiabrigade van Georgië arresteerde 12 verdachten die betrokken zouden zijn bij het afpersen van zakenlui en gokkers. De verdachten stonden volgens de Georgische politie in permanent contact met twee "crimebosses" in Europa: Kosta Bobokhidze, die in Griekenland zou verblijven, en Jeiran Kintsurashvili in België.
Jeiran Kintsurashvili en Pataa Phkakadze staan bekend als leden van de zogenaamde Vor v Zakone, de zogenaamde "dieven binnen de wet". De vory, die leven volgens de code van het criminele broederschap, staan bekend als de elite van de Russische en Georgische georganiseerde misdaad. Kintsurashvili en Phkakadze  zijn volgens de Georgische politie bondgenoten van peetvader Tariel Oniani.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.