woensdag 5 januari 2011

België wil pedopriester het land uitzetten

Eric Dejaeger, de pedopriester die in Canada wordt verdacht van het verkrachten van eskimokinderen, is maandag opgepakt door de politie. Dejaeger, die de Canadese nationaliteit bezit, is overgebracht naar een gesloten instelling voor vreemdelingen in Brugge omdat hij al jaren illegaal in ons land verblijft. België wil de pater-oblaat het land uitzetten. “Dejaeger werd in Brugge opgesloten met oog op zijn repatriëring naar Canada”, zo bevestigt Katrien Jansseune, de woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Kom eens naar mijn Iglo

De arrestatie van Eric Dejaeger staat in principe los van het arrestatiebevel dat Canada tegen hem heeft uitgevaardigd. De uit Roeselare afkomstige pater-oblaat trok in de jaren ’70 naar Canada om er op het eiland Igloolik Eskimo’s tot het christendom te bekeren. Tijdens zijn missionariswerk vergreep hij zich aan acht kinderen, zowel jongens als meisjes. In april 1990 werd hij daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel.
Begin 1995 meldden zich echter 9 nieuwe slachtoffers bij de Canadese politie. Met hulp van de Paters Oblaten kon hij Canada echter ontvluchten en keerde hij terug naar België. In 2001 verspreidde Interpol een eerste opsporingsbericht tegen Dejaeger, maar omdat hij over Belgische identiteitspapieren beschikte, kwam het nooit tot een echte uitleveringsprocedure.
Enkele maanden geleden kwam echter aan het licht dat Dejaeger al in 1977 de Canadese nationaliteit had verworven. De priester had dat verzwegen voor de Belgische autoriteiten, waardoor hij kon beschikken over een Belgisch én een Canadees paspoort. Omdat hij zijn Canadese nationaliteit heeft verzwegen voor de Belgische autoriteiten, en omdat hij geen aanvraag heeft ingediend om over de dubbele nationaliteit te mogen beschikken, is hij zijn Belgische nationaliteit kwijt en is hij Canadees. 

Paspoort verstreken

“Zijn Canadese paspoort is al in 1997 verstreken waardoor hij illegaal in ons land verblijft”, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken. “Dinsdag werd hij opgesloten met oog op zijn repatriëring naar Canada.”
Eric Dejaeger kan bij de Raad voor Vreemdelingenzaken nog wel beroep aantekenen tegen zijn uitwijzing uit België. Hij kan ook vragen om vrijgelaten te worden uit het illegalencentrum, maar dergelijke verzoeken worden behandeld door de raadkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.