donderdag 13 januari 2011

Israëlische misdaadboss Itzik Abergil uitgeleverd aan Verenigde Staten

ANTWERPEN/JERUZALEM - Itzik Abergil, een van de absolute kopstukken van de georganiseerde misdaad in Israël, is door zijn vaderland uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Abergil - die ook in Antwerpen nog een celstraf moet uitzitten voor de smokkel van xtc-pillen - moet in de Verenigde Staten terechtstaan voor xtc-handel, witwaspraktijken en mogelijk ook voor een liquidatie. 

Itzik Abergil werd gisterenmiddag op de Ben-Gurion Airport op een vliegtuig naar Amerika gezet, samen met zijn broer Meir Abergil en zijn luitenanten Moshe Malul, Israel Ozifa en Sasson Barashi. De procedure om de topgangsters aan de Verenigde Staten uit te leveren was bijzonder ingewikkeld en nam bijna twee jaar in beslag. Dàt Abergil uiteindelijk toch voor de rechter moet verschijnen, is voor een groot deel te danken aan het speurwerk van de sectie Synthetische Drugs van de federale politie van Antwerpen. Die gespecialiseerde eenheid bracht in 2004 de organisatie van Abergil in kaart en slaagde erin om de zowat de volledig top én het middenkader van de misdaadfamilie te arresteren. Belandden in de Antwerpse Begijnenstraatgevangenis: Adi Taieb, David Ben Shritrit, Ilhan Ben Shritrit, Alon Zion, Yaniv Haziza, Israel Ozifa, Chail Ben Shitrit, Micha Ben Harosh, Rafael Ankona, Alon Breman, Avraham Ben Shitrit en Abdelkader Bouker.

Mysterieuze vrijlating

Abergil zelf werd op vraag van de Antwerpse justitie in de boeien geslagen op de luchthaven van Schiphol. Een Nederlandse rechter liet de topcrimineel enkele dagen later weer gaan. De omstandigheden van die vrijlating zijn nog altijd zeer duister. De Nederlandse justitie beweerde dat het Belgische arrestatiebevel niet op tijd klaar was, maar dat wordt in Antwerpen formeel tegengesproken. Hoe het ook zweze Abergil maakte in elk geval dankbaar gebruik van de vrijgeleide die hij van de Nederlandse rechter kreeg en vluchtte grijnzend naar Israël, een land dat in principe nooit onderdanen uitlevert aan buitenlandse autoriteiten.

Wanted by Belgium

Het Antwerpse onderzoek kwam in een stroomversnelling nadat in Tokio een partij van 60.000 xtc-tabletten werd aangetroffen op aangeven van de Antwerpse rechercheurs. De pillen waren verzonden vanuit de haven van Antwerpen. Het onderzoeksteam kon nog andere xtc-transporten linken aan het netwerk van Abergil. Zo werden in de VS paletten met kinderspeelgoed onderschept waarin telkens 30.000 pillen verstopt zaten. Een onderschept postpakke bevatte dan weer 54.000 tabletten. Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde Abergil uiteindelijk tot 5 jaar cel. Ook zijn secondanten liepen aanzienlijke gevangenisstraffen op. Een aantal onder hen is voortvluchtig en prijkt op de fugitives-lijst van Interpol. 

Liquidatie

Israël levert in principe geen onderdanen uit aan buitenlandse autoriteiten, waardoor de kans erg klein is dat Abergil zijn Belgische straf ooit zal uitzitten. De Amerikanen, die ook al jaren op Abergil jagen, konden wel voldoende druk uitoefenen op de Israëli's om de gangsterkoning en zijn gevolg op het vliegtuig te zetten. De Amerikanen verdenken Abergil ervan betrokken te zijn bij de liquidatie van Sammy Atias, een drugsdealer uit Los Angeles. Verder zou de Abergil-familie betrokken zijn bij de invoer van grote hoeveelheden xtc en het witwassen van drugsgeld via de Mercantile Bank, zo schrijft Jerusalem.com.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.