woensdag 19 januari 2011

Belgische justitie verijdelde twee liquidatiepogingen door organisatie-Van Wesenbeeck

"Janus plande bomaanslag op Schotse topcrimineel Walter Douglas"

Aartsvijand Walter Douglas
De organisatie van de Eindhovense topcrimineel Janus Van Wesenbeeck zou tot twee keer toe geprobeerd hebben om de Schotse crimelord Walter Douglas te liquideren. Volgens het federaal parket stuurde Janus in 2009 een team van hitmen naar Marbella om zijn voormalige boezemvriend op te blazen met een bom.  Eerder had Janus ook al een van zijn hitmen naar Zuid-Afrika gestuurd om Douglas om te leggen. De hitman van dienst was niemand minder dan Lesley Tunk, de Eindhovenaar die op 22 november 2010 vermoord werd aangetroffen in Esbeek.

Hitman neergelegd: Lesley Tunk
Beide pogingen om Walter Douglas, aka The Tartan Pimpernel, uit te schakelen werden verijdeld door de federale recherche van Hasselt. De speurders kregen lucht van de plannen tijdens hun onderzoek naar de criminele organisatie van Janus Van Wesenbeeck. Het bestaan van de moordplannen werden gisteren openbaar gemaakt door het federaal parket. "Janus Van Wesenbeeck en Walter Douglas waren aanvankelijk buddies. Twee handen op een buik. Maar die vriendschap is door zakelijke problemen omgeslagen in vijandschap. Het zijn nu aartsvijanden."

Bomaanslag verijdeld
Janus was volgens het OM zo gebeten op Walter Douglas dat hij hem overal ter wereld liet achtervolgen. Janus stuurde zijn rechterhand Robert Van Vroenhoven naar Spanje om een bomaanslag tegen Douglas te coördineren. "Janus en zijn partner Awraham Gampel hadden een team Joegoslaven ingehuurd om de klus te klaren. Robert Van Vroenhoven moest het Balkan-team aansturen. Ze wilden Douglas met een op afstand bestuurde bom opblazen. We hebben de plannen net op tijd kunnen verijdelen, op het moment dat de uitvoerders van de aanslag al voor de deur van de villa van de moeder van Douglas op de loer lagen. Ze waren aan het wachten tot Douglas zou opdagen." De Belgische politie stuurde een sms-bericht naar de bende met de boodschap: "We weten wat jullie van plan zijn en raden jullie aan om de plannen niet door te zetten."
Payback time?

De auto waarin Tunk werd aangetroffen
Het was al de tweede keer dat de Belgen het leven Walter Douglas hebben gered. Eerder stuurde Janus ook al een killer naar Zuid-Afrika met als opdracht Douglas uit te schakelen. "De man die de klus moest klaren was Lesley Tunk", aldus het OM. "Hij kan het niet meer navertellen, want hij werd op 22 november 2010, toevallig de eerste procesdag in deze zaak, vermoord teruggevonden in een uitgebrande auto in Esbeek."  

Liquidatie Jo Van Asten
 
Jo Van Asten: geliquideerd in 2008
Het OM onthulde ook dat de bende-Van Wesenbeeck mogelijk betrokken was bij een geslaagde liquidatie in Brabant: de moord op Jo Van Asten uit Leende, in april 2008. Onder de auto van het slachtoffer troffen de Nederlandse rechercheurs een "gps-tracking device", een zendertje dat het mogelijk maakt om een voertuig op afstand te localiseren, aan. "In het zendertje zat een SIM-kaart die we in verband kunnen brengen met Robert Van Vroenhoven, de rechterhand van Janus."

Janus en co. staan in België niet terecht voor geweldmisdrijven. Het dossier in Hasselt draait om grootschalige internationale drugshandel. Het OM eiste woensdag 10 jaar celstraf en een boete van 100.000 tegen Janus. Robert Van Vroenhoven, die eerder al een veroordeling opliep in België, riskeert zelfs 13 jaar cel en een boete van 130.000 euro.

Maandag komen de advocaten van Janus Van Wesenbeeeck aan het woord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.