vrijdag 4 februari 2011

Duitsland verdenkt neef van maffiabaas Abdullah Baybasin van hasjsmokkel

Giyasettin Baybasin gearresteerd in Antwerpen

Maffiabaas Abdullah Baybasin
ANTWERPEN-De federale gerechtelijke politie heeft de Turks-Koerdische drugshandelaar Giyasettin Baybasin(45) gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. Giyasettin, neef van de beruchte maffiabaas Abdullah Baybasin, wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en grootschalige handel in hasj en weed. Bij de invallen in Antwerpen troffen de speurders 50.000 euro cash, vuurwapens en een wietplantage van 1200 planten aan.

De arrestatie van Giyasettin Baybasin dateert van 18 januari 2011. Die dag kwam de Duitse justitie in actie tegen een groot netwerk van Turkse drugs -en mensenhandelaars. Honderden politieagenten vielen binnen in panden in Berlijn, Hamburg en Kassel. De vermeende baas van de organisatie - de 45-jarige Baybasin dus - coördineerde de smokkelactiviteiten vanuit de havenstad Antwerpen. "De verdachte werd aangehouden op vraag van Duitsland. De Duitsers vragen zijn uitlevering voor feiten van invoer van 427 kg cannabis", zo bevestigt Paul Van Tigchelt, woordvoerder van het parket van Antwerpen. "Hij is op 31 januari voor de raadkamer verschenen. Die heeft het Europees Aanhoudingsbevel(EAB) van de Duitsers uitvoerbaar verklaard. Baybasin heeft beroep aangetekend tegen die beslissing."
De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep zal zich opnieuw over de uitleveringskwestie moeten buiten. In afwachting blijft Baybasin opgesloten in de Begijnenstraatgevangenis van Antwerpen.
Giyasettin Baybasin behoort volgens de Duitse justitie tot de top 5 van drugshandelaren in Europa. In Nederland werd hij op 24 januari 2010 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens heroïnehandel. Na zijn vrijlating dook Baybasin op in Antwerpen. In 2008 probeerde hij de Belgische nationaliteit te verwerven, maar dat werd hem geweigerd omwille van zijn zware criminele verleden. Baybasin zou ook gepoogd hebben de nationaliteit te verkrijgen onder de valse naam Cengiz Kilicaslan.
De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep zal zich opnieuw over de uitleveringskwestie moeten buigen. In afwachting blijft Baybasin opgesloten in de Begijnenstraatgevangenis van Antwerpen.
Huseyin Baybasin
Giyasettin Baybasin is een neef van de Turks-Koerdische maffiabaas Abdullah Baybasin, die onlangs in Istanbul werd opgesloten wegens cocaïnehandel. Huseyin Baybasin, een ander berucht lid van de clan, zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland wegens moord, gijzeling en drugshandel. Baybasin vecht die veroordeling tot op de dag van vandaag aan. Hij beweert slachtoffer te zijn van een complot van de Turkse staat. De Baybasin-clan had nauwe banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Huseyin en Abdullah Baybasin werden ook genoemd als de financiers van het in België gevestigde Koerdisch parlement in ballingschap en de Belgisch-Koerdische televisiezender MED TV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.