donderdag 31 maart 2011

Proces tegen bejaarde drugskoningin Martina Van Eeuwijk(71)

10 jaar geëist tegen Mama Dalton

Midden, met bril: Martina van Eeuwijk(71)
ANTWERPEN- Het openbaar ministerie heeft tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 71-jarige Martina van Eeuwijk, alias Mama Dalton. Justitie in Antwerpen vervolgt de bejaarde dame voor de grootschalige invoer van cocaïne en het leiding geven aan een criminele organisatie.


Het was een bevreemdend tafereel, woensdagmorgen in de 8ste correctionele kamer van de rechtbank in Antwerpen. Op de beklaagdenbank zitten zeven stoere kerels, met woeste tronies en namen die het ergste doen vermoeden: de gebroeders Emigdio en Norman Herrera Vargas, twee tot Belg genaturaliseerde Colombianen. De Rotterdammers Andi Razak en Glenn Tjauw leken met zo hun Aziatische looks en hun foute paardenstaartjes zo te zijn weggelopen uit een film van Jacky Chan. En Julius Waterval, een neger van twee meter groot, doet denken aan Shaquille O' Neal of Marsellus Wallace in Pulp Fiction.  En tussen al die bonkige heren zat ze dan: Martina van Eeuwijk, een klein, krom, gerimpeld oud vrouwtje van hooguit 1.60 meter dat nauwelijks over de tafel van de advocaten kon kijken. En zij zou de leader of the pack zijn? The Granny from Hell?


En toch is dat de stelling van openbaar aanklager Luc Festraets. Martina van Eeuwijk en haar twintig jaar jongere vriend Julius Waterval runden volgens de parketmagistraat een team van zogenaamde uithalers, mensen die de cocaïne uit de containers halen en uit het havengebied smokkelen. "Van Eeuwijk en Waterval deden veelvuldig beroep op Andi Razak, Glenn Tjauw en binnenschipper Rony Emans", aldus Festraets. Volgens het OM zijn Van Eeuwijk en Waterval betrokken bij 7 transporten, waarvan er enkele invoerpogingen zijn mislukt. "Op een periode van 6 maanden tijd waren ze betrokken bij een zeer omvangrijke invoer van cocaïne, met als grote klapper het transport van 280 kg dat op 2 juni 2010 werd onderschept."
Martina Van Eeuwijk(r) en haar vriendje Julius(l)
De uithalers maakten gebruik van een verfijnde techniek. "Als de uithalers de container met drugs hadden gevonden, werd de lading overgezet op het binnenschip van Ronny Emans. Die voer vervolgens naar een kaai, waar de beveiliging minder streng was zodat de verdovende middelen ongestoord buiten de haven gesmokkeld konden worden.
"Van Eeuwijk en Waterval speelden een coördinerende rol. Van Eeuwijk had duidelijk de leiding, haar vriend was haar rechterhand", aldus Festraets. "Ze gaf opdrachten aan de uithalers, ze onderhield contacten met de afnemers en de verzenders van de verdovende middelen en ze berekende hoeveel iedereen zou verdienen aan een geslaagd transport. De vergaderingen met de uithalers en de afnemers vonden altijd bij haar thuis in Schilde plaats."
Festraets vorderde de maximumstraf van tien jaar tegen Van Eeuwijk. Haar vriend Julius riskeert 8 jaar opsluiting. "Een onredelijk hoge vordering", aldus mr. Walter Damen, de advocaat van Van Eeuwijk en Waterval. "Mijn cliënt heeft boter op het hoofd, ze heeft bekend dat ze betrokken was bij de invoer van cocaïne, maar ze betwist ten stelligste dat zij de leider van een criminele organisatie is. Het klopt wel dat ze mensen met elkaar in contact heeft gebracht. Als de rechtbank haar tien jaar cel zou opleggen, zoals het OM vraagt, dan is de kans groot dat ze nooit meer vrijkomt. Ze is 71 jaar, ze heeft al hartinfarcten achter de rug en ze kampt met een gevaarlijk hoge bloeddruk. Er is bij haar onlangs ook een tumor vastgesteld. Onderzoek moet uitwijzen of het om een kwaadaardige kanker gaat of niet. Door de maximumstraf te eisen, gaat het OM ook volledig voorbij aan het feit dat deze oude vrouw een blanco strafblad heeft. Op een leven van 71 jaar is zij slechts enkele maanden het verkeerde pad op gegaan. Moeten ze daarvoor tien jaar krijgen? Ook om humane redenen vraag ik een milde bestraffing van deze oude, zieke vrouw."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.