dinsdag 5 april 2011

Politie-informant ontmaskerd als kopstuk bende mensenhandelaars

Bende smokkelde 82 illegalen naar Engeland
Ontmaskerd: Politie-informant Bashir Jebalsaraji en zijn bende
ANTWERPEN-Een Afghaanse nachtwinkeluitbater die de politie jarenlang tipte over de activiteiten van mensenhandelaars, is zelf ontmaskerd als kopstuk van een internationale criminele organisatie die meer dan 80 illegalen naar Groot-Brittannië en Scandinavië smokkelde.


Bashir Jabalsaraji(33), de uitbater van nightshop Afghan Market in de Lange Beeldekensstraat, had ook nog een tweede job: politie-informant. Jabalsarji bleek over een uitstekende informatiepositie te binnen het milieu van de human trafficking: het smokkelen van illegale vreemdelingen. De tips van de Afghaan zouden tot honderden arrestaties hebben geleid. Dat Bashir over solide informatie beschikte, hoeft niet te verwonderen. Justitie ontmaskerde hem zelf als een grote mensenhandelaar.
17-koppige bende
De 4de correctionele kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen veroordeeld Bashir Jabalsaraji maadag tot 6 jaar cel en een boete van 33.000. Volgens de rechtbank is het bewezen dat Jabalsaraji de leider was van een 17-koppige bende die minstens 82 mensen, waaronder 26 minderjarigen, in mensonterende omstandigheden, en tegen woekerprijzen, naar Groot-Brittannië en Scandinavië smokkelde.
Woekerprijzen
Het openbaar ministerie  vervolgde Jabalsaraji en co. voor 25 transporten. De slachtoffers van de trafiek betaalden meer dan 10.000 euro neer voor een helletocht die liep van Afghanistan naar Moskou, van Moskou over de Oekraïne naar België. Tijdens hun tocht werden klanten vastgehouden in safehouses van de bende. Een aantal transporten werd onderschept, onder meer in Duitsland. Het onderzoek leidde naar Antwerpen. De spin in het web: politie-informant Bashir Jabalsaraji, die dubbelspel speelde.
Wraak?
De Afghaan ontkent iedere betrokkenheid. Hij beweert dat hij deze zaak zelf heeft aangebracht bij de politie, maar dat een aantal verdachten daar zijn achtergekomen. Zijn medebeklaagden zouden hem nu uit wraak hebben aangeduid als het grote kopstuk van de bende. De rechtbank twijfelt er niet aan dat Jabalsaraji samenwerkte met de politie. "De laatste informatie die hij aan de politie doorspeelde ging over deze zaak", aldus de rechtbankvoorzitter. "Op dat moment liep het onderzoek naar deze feiten al. Wellicht hoopte hij zich in te dekken door de politie te tippen. Maar het informantenstatuut geeft je nog geen vrijgeleide om zélf strafbare feiten plegen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.